Természetvédő szervezetek ellenzik a baromfihúsok fertőtlenítését vegyi anyagokkal

A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint a vegyi anyagokkal átmosott húsok piacra engedése aláássa az élelmiszerbiztonságot, ezért kérik a magyar kormányt, hogy utasítsa el az erre irányuló javaslatot.

 

A szervezete csütörtöki közleményében emlékeztet arra, hogy az Európai Bizottság jövő héten indítja el a baromfihúsok antibakteriális vegyi anyagokkal történő átmosásos fertőtlenítésének engedélyezési folyamatát, a módszer európai engedélyezését az uniós tagállamok december 15-én vitatják meg.

A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint ezzel “az Európai Bizottság behódol az amerikai kormányzatnak az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerségről (TTIP) szóló tárgyalások során”.

Úgy vélik: a különféle vegyi anyagokkal átmosott húsok piaci térnyerésének elősegítése az Egyesült Államok tárgyalóinak egyik fő célkitűzése a TTIP kapcsán. Az amerikai kormányzat, valamint az amerikai állattenyésztő ipar felől érkező nyomás már most az élelmiszerbiztonsági normák fellazítását eredményezi.

A Magyar Természetvédők Szövetsége ezért levélben fordult Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez, szorgalmazva, hogy a jövő heti ülésen Magyarország utasítsa el perecetsavval (peroxiecetsavval) átmosott baromfihúsok európai engedélyezésére vonatkozó javaslatot.

A közlemény idézi Fidrich Róbertet, a szövetség programvezetőjét, aki szerint a tagállamoknak határozottan ki kell állniuk az európai élelmiszerbiztonság megvédéséért, és meg kell tiltaniuk, hogy a “savas csirkék a tányérunkra kerülhessenek”. Hozzátette: a tagállamok korábban már megakadályozták az Európai Bizottságot, hogy engedélyezze a “klórozott csirkét”, hivatkozva az elővigyázatosság elvére és a tudományos bizonytalanságra, továbbá aggályokat vetettek fel azzal kapcsolatban, hogy az eljárás elfedné a hiányos higiéniai gyakorlatot, veszélyeztetné a baromfiüzemekben dolgozók egészségét, és még nagyobb szennyezéshez vezetne.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.