Bűnmegelőzési tanácsok

A karácsonyt megelőző hetekben megnő az emberek vásárlási kedve, nagyobb összegeket költenek ajándékokra. Akár készpénzzel, akár bankkártyával fizetnek fontos körültekintőnek lenni, hogy elkerülje az áldozattá válást!

 

Néhány jótanács a biztonságos bankkártya használathoz:

 

Lehetőség szerint a pénzintézetekben, illetve annak közelében lévő automatákat használjuk. Kerüljük az elhagyott helyeken, kivilágítatlan utcákban található bank-automatákat!

 

Ha jelentősebb pénzösszeget szeretnénk felvenni, főként ügyfélfogadási időben, a bankfiókban, vagy családtagunk kíséretében tegyük meg azt!

 

Ne tartsunk magunknál nagy összegű készpénzt sokáig!

 

Megtakarításainkat pénzintézetben tároljuk, ott van a legnagyobb biztonságban!

 

A felvett pénzt úgy tegyük el táskánkba, vagy belső zsebünkbe, hogy az ne legyen könnyen hozzáférhető. Legyünk figyelmesek a bank-automatánál, de viselkedjünk természetesen!

 

Részesítsük előnyben a bankkártyás vásárlást a készpénzfelvétellel szemben! Amennyiben pénzt veszünk fel, lehetőleg csak akkora összeget, amekkorára valóban szükségünk van!

 

Pénzfelvételi szokásainkat, anyagi helyzetünket, várható kiadásainkat kezeljük diszkréten, ne hozzuk nyilvánosságra, ne osszuk meg idegenekkel!

 

Kerüljük az ismétlődő elemeket a PIN-kódunk kiválasztásánál vagy hagyjuk meg a pénzintézet által küldött – véletlenszerűen generált – kódot!

 

A PIN-kódunkat soha ne tároljuk a kártyával egy helyen és ne adjuk ki másnak!

 

Ne használjuk ugyanazt a biztonsági kódot több bankkártyához!

 

Amennyiben születési adataink közül választunk PIN-kódot, ne tároljuk egy helyen azokat egyéb okmányainkkal!

 

Mielőtt készpénzfelvételre használnánk bankkártyánkat, mindig nézzük meg az ATM-et. A tapasztalatok alapján elsősorban a bankjegykiadó nyílás környékét szokták átalakítani csalók, ennek ellenőrzésére érdemes külön figyelmet fordítani. Ha bármilyen külső beavatkozásra utaló jelet látunk, jelentsük azt a berendezésen található telefonszámon és keressünk másik automatát!

 

Jelentősen csökkenthető a biztonsági kockázat, ha a bankfiókok előterében található ATM-eket használjuk. Amennyiben ezt a lehetőséget választjuk, mindig ellenőrizzük a beléptető rendszer kártyaolvasóját, előfordul ugyanis, hogy a bankkártyák adatait már itt megpróbálják megszerezni. Ha bármilyen gyanús változást tapasztalatunk a leolvasón – kidudorodást, ránézésre oda nem illő elektronikus eszközt, inkább válasszunk másik ATM-et. Csökkenthetjük a kockázatot, ha olyan “másodlagos” bankkártyát használunk a bejutásra, amelyen nem tartunk nagyobb összeget.

 

A PIN-kód beütésekor az illetéktelen tekintetek elől takarjuk a billentyűzetet!

 

A karácsonyt megelőző hetekben megnő a posták forgalma is. Sokan akarnak üdvözlő lapokat küldeni, a számlákat befizetni. Rendszerint tömeg van, ami kedvez a zsebtolvajoknak, alkalmi lopásból élő személyeknek. Az őrizetlenül hagyott táskákat, csomagokat könnyen eltulajdonítják, ahogy a nyitva felejtett táskákból a pénztárcát, mobiltelefont, személyi iratokat. Ezért kellő óvatossággal, körültekintéssel járjanak el!

 

Amennyiben bűncselekményt követtek el sérelmére hívja a Rendőrség 107 vagy 112-es ingyenesen hívható számát!

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.