Pintér Sándor belügyminiszter sajtótájékoztatót tartott Budaörsön

(Budaörs, 2015. december 01. – Budaörsi Infó) Zárkörű fórumra érkezett Budaörsre Pintér Sándor belügyminiszter november 30-án, hétfőn, hogy a körzet fideszes országgyűlési képviselőjével, Csenger-Zalán Zsolttal és a helyi Fidesz-KDNP tagjaival és támogatóival az illegális migrációról tanácskozzanak. A régi posta épületében tartott rendezvény előtt a belügyminiszter sajtótájékoztatót tartott a témában.

 

Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő a köszöntést követően ismertette, hogy az országjárás rendezvénysorozat célja az, hogy öt év kormányzás után kicsit számot vessenek az elért eredményekkel és felkészüljenek az elkövetkező évek feladataira, kiemelve, azt a hihetetlen kihívást és óriási veszélyt, amit a migrációs válság jelent Európa és hazánk számára.

Pintér Sándor belügyminiszter kiemelte, hogy az illegális migráció rendkívüli terhet rótt hazánkra, amit az elmúlt időszakban mindenki érzékelhetett. Korábban azzal számoltak, hogy mindenkinek, aki illegálisan lépte át a határt, őrizet alatt bírálták el kérelmét a hatóságok. Sajnos az Európai Unió nem fogadta el ezt az álláspontot, így mindenkit szabadon kellett engedni kérelme elbírálásáig.

Hangsúlyozta, hogy míg korábban 2-3000 ember érkezett illegálisan a magyar határokhoz, a tavalyi évben ez a létszám már 45.000, 2015-ben pedig 391.000 volt. Ezt a nyomást nem bírta az ország, ezért arról született döntés, hogy megakadályozzák az engedély nélkül történő határátlépést, amely egyezik az európai uniós elvárásokkal és a schengeni jogszabállyal. Az európai külső határokat meg kell védenie az adott országoknak. A határvédelem mellett biztosított a szabályozott, ellenőrzött határátlépés, azok a helyek is, ahol a menedékkérő be tudja jelenteni azt, hogy Magyarországon menedéket kér. A zöldhatárokat az uniós törvényi elvárásoknak megfelelően lezárták. Szeptemberig 391.000 személy lépte át a határt, azóta azonban összesen párszázan léptek be az országba, akikkel szemben a magyar törvények figyelembe vételével jártak el.

Újságírói kérdésre válaszolva a belügyminiszter tájékoztatást adott arról, hogy Magyarországon jelenleg kettes fokozatú a terrorfenyegetettségi szint, ennek megfelelően a kiemelt területeket – pályaudvarokat, repülőteret – fokozott ellenőrzés alá vonták és meghatározott területeken géppisztollyal felszerelt járőrök látják el a szolgálatot. A katonaság rendészeti egysége is segíti a rendőrök munkáját.

A fórumtól azt várja, hogy a közvélemény-kutatási eredmények mellett, az állampolgárok véleményét közvetlenül is megismerheti. A lakossági visszajelzések fontosak a további döntési irányok kialakításában.

Az elkövetkező időszak kiemelt feladata a felkészülés arra, hogy amennyiben az erőfeszítések ellenére a kötelező kvóta alapján mégis be kellene fogadni bevándorlókat, részükre megfelelő ellátás, szállás, képzés biztosított legyen. Nem az a cél, hogy így legyen, bízik abban, hogy ez nem lesz kötelező Magyarország számára.

Kedd reggel a Fidesz budaörsi elnöke, Nagy Sándor András internetes közösségi profilján szűkszavúan ismertette a zártkörű fórumon történteket és, hogy a budaörsi lakosok nevében köszönetet mondott a belügyminiszternek:

„Pintér Sándor belügyminiszter Budaörsön a migráns válságról és annak kezeléséről tartott lakossági fórumot. Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselőnk az eddigi kormányzati eredményeket ismertette előadásában. Jómagam tolmácsoltam a budaörsiek köszönetét a belügyminiszternek azért a szolgálatért, amit a magyar rendőrség a határaink védelmében végzett az elmúlt hónapok során. Az ő munkájuk hozzájárult ahhoz, hogy mi Budaörsön biztonságban, békében és jólétben élhessünk.”

(Budaörsi Infó, Fotó: Facebook)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.