A Smithsonian Természettudományi Múzeum őrzi meg a vasárnap kimúlt szélesszájú orrszarvú tetemét

A washingtoni Smitshonian Természettudományi Múzeumba küldték megőrzésre a San Diegó-i állatkertben vasárnap elaltatott ritka szélesszájú orrszarvú tetemét és tülkeit.

 

A 41 éves nőstény, Nola kimúlásával már csak három északi széles szájú orrszarvú él a végveszélyben lévő Ceratotherium simum cottoni alfajából, valamennyi az Ol Pejeta kenyai rezervátumban. Európában az utolsó ilyen példány júliusban múlt ki egy csehországi állatkertben.

Nolát bakteriális fertőzés miatt a múlt héten megműtötték, de állapota nem javult, így el kellett altatni.

Nola tetemét és tülkeit nem fogják kiállítani, hanem az intézményben őrzött más északi szélesszájú orrszarvú maradványokkal együtt segíti a kutatókat abban, hogy folytassák e páratlan faj tanulmányozását – idézte a San Diegó-i állatkert közleményét szerdán a phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportál.

Nola halála után az állatkert fajmegőrzési kutatóintézetének tudósai mintákat vettek az állat petefészkeiből és méhéből, hogy elraktározzák az intézet úgynevezett Frozen Zoo programjához, amely már 11 másik északi szélesszájú orrszarvú DNS-ét őrzi. A program őrzi északi szélesszájú hím spermáját, ám nem létezik módszer arra, hogy élő nőstény északi szélesszájú rinocéroszból petesejteket nyerjenek.

Ennek ellenére a kutatóintézet tudósai a Scripps Kutatóintézettel, a berlini állatkerti és vadvilági állatok orvostudományi intézetével és a kenyai rezervátummal közösen eltökéltek arra, hogy megőrizzék az észak szélesszájú rinocérosz fajt.

Számos elképzelést vizsgálnak, az egyik, hogy életre hívnak egy hibrid fajt az északi és a déli szélesszájú rinocéroszból. A másik, hogy létrehoznak egy északi szélesszájú orrszarvú embriót őssejtekből, és beültetik azt egy déli szélesszájú rinocérosz béranyába.

Novemberben hat szélesszájú orrszarvút szállítottak Dél-Afrikából San Diegóba, hogy “béranyaként” használják fel őket az északi szélesszájú orrszarvú megmentésében. A kutatók nem várnak gyors eredményt, reményeik szerint 10-15 éven belül születhet egy északi szélesszájú orrszarvú a béranyák valamelyikétől.

http://phys.org/news/2015-11-horns-body-nola-rhino-smithsonian.html

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.