A budaörsi bűnügyi helyszínelők hétköznapjai – Terepmunkán Tatár Tamással és Vadászi Tamással (képekkel)

(Budaörs, 2015. november 24. – Budaörsi Infó) A rendőrség munkáját bemutató sorozatunkat tovább folytatjuk. Ez alkalommal a bűnügyi technikusok, helyszínelők izgalmas munkáját kísértük nyomon Tatár Tamás és Vadászi Tamás, budaörsi bűnügyi helyszínelők segítségével. (A páros interjú rövid változata a Budaörsi Infó novemberi nyomtatott számában jelent meg.)

 

A bűnügyi tévésorozatokban minden olyan egyszerűnek tűnik: megtörténik a bűncselekmény, kimegy a helyszínre a rendőr, aki rögzíti a nyomokat, majd a laborban analizálja azokat és láss csodát még aznap el is kapja a rendőrség a bűnözőt. A valóságban természetesen ez nem így működik. De hogy miért is nem, arról Tatár Tamás és Vadászi Tamás bűnügyi helyszínelőket kérdeztük.

Szeptember hónapban, illetve az utóbbi időszakban a tűzesetek száma magasabb volt Budaörsön az átlagosnál, ezért egy frankhegyi tűzesethez mentünk ki helyszínelni a budaörsi rendőrökkel.

 

helyszinelok_budaorsi_rendorseg22

 

A helyszínelők feladata egy tűzesetet követően úgy kezdődik, hogy az oltást követően megvárják az elsődleges véleményét a tűzoltóparancsnoknak és a tűzszakértőnek. Majd a szakértőt követve veszik fel a jegyzőkönyvet.

Sok esetben azért van szükség tűzszakértőre, mert ő még azt is meg tudja állapítani, hogy a tűz honnan indult, miért gyulladt ki. Mivel a tűzoltás következtében a nyomok már nehezen felismerhetőek, ezért az ő munkája nagyon fontos.

Ezeket az adatokat rögzítik a rendőrség munkatársai és mindenből mintát vesznek, ami fontos lehet a nyomozás szempontjából. Gondolok itt ruhafoszlányokra, megszenesedett tárgyakra stb.

 

helyszinelok_budaorsi_rendorseg10

 

Tatár Tamás 20 éve rendőr. Jelenleg bűnügyi helyszínelőként dolgozik.

Elmondása szerint a helyszín átvizsgálása után az ott készített fotókat és bűnjeleket beviszik a rendőrkapitányságra, jegyzőkönyvet készítenek, majd pedig reggel nyolckor leadják az esetből készített anyagot. Ezt követően a nyomozóké a terep, hogy felderítsék a bűntényt.

Budaörsön a legtöbb esetben azonban nem tűzesetekhez mennek ki a helyszínelők, hanem betörésekhez és gépkocsi feltörésekhez.

 

helyszinelok_budaorsi_rendorseg12
Tatár Tamás

 

„Sajnos hiába mondjuk el minden évben, hogy értékeket ne hagyjanak a személyautóban, és zárják be a kocsit, amikor kiszállnak. Ennek ellenére nagyon sok lopás történik ilyen figyelmetlenség miatt. Mint minden esetben, a gépkocsi feltörések esetén is a mi feladatunk a bizonyítékok felkutatása. Amennyiben a tettes betörte az ablakot, akkor maradhattak felkutatható és rögzíthető nyomok. Több adatbázis is van, amelyben a szakértő a rögzített nyomok alapján be tudja azonosítani az elkövetőt, amennyiben követett már el bűncselekményt.” – mondta el nekünk Tatár Tamás.

 

helyszinelok_budaorsi_rendorseg18

 

Mi a különbség a filmes és a valós helyszínelés között a gyakorlatban?

„A filmek teljesen elrugaszkodnak a valóságtól. Olyan nincs, hogy valaki kimegy egy bűntényhez, helyszínel, ahol a röntgen szemével három méterről meglátja a hajszálat az összemászkált padlón, majd átmegy a laborba és egyedül megoldja a bűntényt.

A valóságban minden egyes feladat egy külön szakág, és más-más ember foglalkozik vele. Mi például csak helyszínelünk, a mintákat, amiket veszünk, egy másik szakember vizsgálja, és a nyomozást pedig nyomozók folytatják le. Fontos, hogy mindenki egy feladatot csináljon, mert ezek nagyon specifikus dolgok. Budaörsön például még bogár szakértő munkatárs is dolgozik, aki meg tudja állapítani egy holttestről vett bogár maradványaiból, hogy mennyi idő telt el a halál óta. Ő tud nekünk abban segíteni, hogy elmondja, hogy milyen területről és mennyi bogarat gyűjtsünk össze egy-egy helyszínelés alkalmával. Ez is egy külön szakma és van, hogy ilyen módszerek segítségével oldódik meg egy bűntény.”

 

helyszinelok_budaorsi_rendorseg15

 

Miért pont ezt a hivatást választotta?

„Azért lettem helyszínelő, mert ez az a szakma, ahol kreatívnak kell lenni. Természetesen az adatrögzítésnek megvannak a szigorú szabályai, viszont azt, hogy hogyan követték el a bűntényt, azt nekünk kell kitalálni a nyomok alapján, és ahhoz, hogy ez menjen, több év szakmai tapasztalatra van szükség.”

 

helyszinelok_budaorsi_rendorseg13

 

Tudna mondani olyan elkövetőt, aki a saját banális hibája miatt került rendőrkézre?

„Az elkövetők nem minden esetben körültekintők. Az egyik bűncselekménynél például a betörő saját mohóságának lett az áldozata. Egy fémbútorokat forgalmazó cég irodaházába tört be, ahol készpénzt lopott el, viszont már a helyszínen tudni szerette volna, hogy milyen nagyságrendű zsákmánnyal van dolga, ezért levette a kesztyűjét, hogy megtudja számolni a pénzt. Az ujjlenyomata elárulta az elkövetőt, így a helyszíni mohóság juttatta rács mögé.”

 

Melyek azok a bűnjelek, amelyekből a legkönnyebb azonosítani egy elkövetőt?

„Az ujjlenyomat és a DNS.”

 

helyszinelok_budaorsi_rendorseg7

helyszinelok_budaorsi_rendorseg6

 

Aki bűnügyi szakértő az a magánéletében is az? Otthon is vizsgálja a nyomokat?

„Otthon nem beszélünk munkáról. A feleségem is a rendőrségnél dolgozik. Ő sem hozza haza a munkát és én sem. A legfontosabb ebben a szakmában, hogy meg kell tanulni, hogy a munkát a munkahelyen kell hagyni.”

 

Ajánlaná másoknak is, hogy ezt a szakmát válasszák?

„Sok a munka. Szerintem ajánlani nem igazán lehet ezt a szakmát. Ha valaki érez a pálya iránt elkötelezettséget, vagy vannak olyan gondolatai, hogy ő úgymond igazságot szeretne tenni a világban – mert szerintem innen indul ki ez az egész -, akkor az ember el fog jönni. Erre a szakmára nem lehet senkit sem rábeszélni, sem pedig lebeszélni, ha ezt akarja.”

 

A bűnügyi helyszínelők a terepmunkán és a jegyzőkönyv készítésen kívül még ujjlenyomat vétellel és rabosítással is foglalkoznak.

Amikor az elkövetőt előállítják a rendőrkapitányságon, akkor felveszik az adatait, lefotózzák és leveszik az ujj- és tenyérlenyomatát.

Két előállító helyiség van a Budaörsi Rendőrkapitányságon.

helyszinelok_budaorsi_rendorseg9

 

Mennyi időt tölt egy gyanúsított az előállítóban és miért kell ott maradnia több órán keresztül?

„Nyolc órát lehet bent tartani a gyanúsítottat és plusz négy órával lehet meghosszabbítani ezt az időt. Ezen időtartamon belül a rendőrök végrehajtják a szükséges – elsődleges – nyomozási cselekményeket.”

 

helyszinelok_budaorsi_rendorseg3

helyszinelok_budaorsi_rendorseg2

helyszinelok_budaorsi_rendorseg

 

Milyen jellemző módszerrel próbálnak lopni az áruházi elkövetők Budaörsön?

„Vagy lecsípik csípőfogóval a biztonsági jelzőt az árukról, vagy alufóliával bélelt táskába teszik a zsákmányt, hogy megzavarják az érzékelő kapukat. Azonban sok esetben néhány percen belül kézre kerülnek, mert minden nagyáruház rendelkezik belső kamerákkal és civil ruhás biztonsági őrökkel is, akiknek az a feladata, hogy a bolti lopásokat megakadályozzák.”

 

Mire kell jobban odafigyelni Budaörsön a lakosságnak?

„Decemberben az ünnepek előtt ildomos jobban odafigyelni az értékeinkre. A karácsonyi ünnepekre történő vásárlás hevében sokan bent hagyják az autóban a már megvásárolt ajándékokat, ezzel megkísértve a tolvajokat. Hiába hívjuk fel rá az emberek figyelmét, hogy ne tegyék, ez évről évre problémát jelent.

A másik sűrűbb időszak pedig a nyár, amikor sokan elmennek nyaralni. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy körültekintőek legyünk, megvédjük az üresen maradt otthonunkat. Illetéktelenekkel semmiképpen se osszuk meg a nyaralásunk időpontját.”

helyszinelok_budaorsi_rendorseg11

 

Egy lakásbetörésnél, hogyan állapítják meg, hogy hány betörő volt vagy, hogy hogyan követhették el a bűncselekményt?

„Különböző teóriákat állítunk fel a helyszínen, hogy hogy történhetett a betörés, ezért vagyunk ketten. Ha mindkettőnk véleménye megegyezik és a nyomok alapján egyértelművé válik, hogy hol jött be a betörő, akkor azt rögzítjük, ha nem akkor újabb verziókat állítunk fel, egészen addig, amíg nem jutunk konszenzusra. Azt, hogy hány elkövető volt pedig többnyire a nyomokból tudjuk megállapítani.

 

Meddig lehet rögzíteni egy nyomot?

„Idővel sajnos minden nyom tönkre megy. A zsírsavak, amelyek az ujjlenyomaton képződnek, a nap hatására elpárolognak.

Ha egy család elmegy nyaralni egy hétre és az első napokban betörnek a lakásukba, közben még esetleg esik is, és a betörött ablakon beömlik a víz, ami elmossa a nyomokat, akkor nehéz megállapítani, hogy mi is történt valójában.

Minél frissebb egy helyszín, annál könnyebb eredményt elérni. A másik, ami fontos, hogy amikor a sértett észleli, hogy betörés áldozatává vált, akkor ne menjen be a helyszínre, mert megsérülhetnek a nyomok.”

 

helyszinelok_budaorsi_rendorseg5

helyszinelok_budaorsi_rendorseg4

 

Vadászi Tamás kilenc éve bűnügyi technikus. Előtte járőr, majd pedig nyomozó volt. Helyszínelések esetén ő készíti a fotókat.

Elmondása szerint szinte több időt tölt a munkatársával, mint a családjával.

 

helyszinelok_budaorsi_rendorseg19

 

„Aki nem ebben a szakmában dolgozik, az nehezen tudja megérteni a mi munkánkat, hogy ha kiemelt esemény történik, akkor akár a szabadidőből is be kell menni dolgozni. Ez néha áldozatokkal jár.”

 

Miért pont ezt a szakmát választotta?

„Egyértelműen hivatástudatból. Ez a szakma olyan, mint egy doppingszer, valahol szüksége van az embernek rá. Kell, hogy valami jó dolgot tegyen, ez doppingolja.”

 

Mindig is helyszínelő szeretett volna lenni?

„A szakmám szakács. Amikor besoroztak és azt mondták, hogy a szolgálat alatt a konyhán kell dolgoznom, én nagyon „megsértődtem”. Nem akartam a konyhán éveket eltölteni. Ezért inkább leérettségiztem és jelentkeztem a rendőrségre. Talán ez volt életem legjobb döntése. Volt egy barátom, aki mindig azt mondogatta már gyerek korunkban is, hogy belőlem vagy rendőr, vagy katona lesz, mert olyan beállítottságú vagyok. Igaza lett.”

 

helyszinelok_budaorsi_rendorseg20

 

Mi a feladata egy bűnügyi helyszínen?

„Amíg a társam jegyzőkönyvet ír, én addig körbefotózom a helyszínt és mintákat veszek, nyomokat rögzítek.”

 

helyszinelok_budaorsi_rendorseg10

 

Melyik az a helyszín, ahol a legnehezebbnek ítéli meg a munkát?

„Természetesen az, ahol halott személy van. Ahol pedig egy gyermek az elhunyt, annál nincs borzalmasabb, ez egyértelmű.”

Hogyan lehet feldolgozni egy ilyen esetet?

„Úgy dolgozzuk fel az olyan helyszínen minket ért ingereket, ahol haláleset van, hogy objektíven tekintünk a helyszínre, kizárjuk az érzelmeket.

Sokszor van sikerélményünk, azonban a legmaradandóbb élményeink mégis csak az ilyen esetekhez fűződnek.”

 

helyszinelok_budaorsi_rendorseg8

Egy bűncselekményt felderíteni nem egyszerű, inkább nagyon is összetett dolog. Több szakértő dolgozik azon, hogy egy elkövetőt kézre kerítsen. Sajnos olykor-olykor mi is segítünk a bűnözőknek akaratlanul is. Tegyünk azért, hogy ne válhassunk bűncselekmény áldozatává. Legyünk figyelmesek és körültekintőek vásárlások esetén, vagy ha nyaralni megyünk. Ne generáljunk újabb bűntényeket a figyelmetlenségünkkel!

Segítsük a rendőrség munkáját, és természetesen ne higgyünk el mindent, amit a TV-ben látunk.

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.