A helyi Fidesz szerint Wittinghoff Tamásnak bocsánatot kellene kérnie

(Budaörs, 2015. november 04. – Budaörsi Infó) A helyi Fidesz képviselői 2015. november 2-án sajtótájékoztatót tartottak Budaörs Város Önkormányzata előtt. 

 

 

A sajtótájékoztatón Löfler Dávid képviselő (Fidesz) elmondta, hogy a polgármester az utóbbi időben több alkalommal méltatta Göncz Árpádot, aki nemrég hunyt el.

Vajon mit szólna most Göncz Árpád Wittinghoff Tamás tettéhez, az SZDSZ-es párttársával kapcsolatban, aki a demokrácia írott és íratlan szabályait felrúgta. Több előterjesztésünk volt, amit a lakosok kértek, például térfigyelő kamerák telepítése vagy a Törökugrató Polgárőr Egyesület támogatása. Ezek tárgyalását tagadta meg a legutóbbi képviselő-testületi ülésen.”

Sokolowski Márk képviselő (Fidesz) hozzátette, hogy  a legutóbbi testületi ülésen, Molnár Gábor a pénzügyi ellenőrző bizottság elnöke napirend előtti hozzászólásában vissza szerette volna kérni 10 előterjesztésüket, viszont ez nem volt jogszerű, mert az SZMSZ-be ütközött.

“Arra hivatkozott, hogy a bizottság még nem tárgyalta ezeket. Ebben az esetben vissza is kérhette volna, viszont a bizottság egy héttel korábban tárgyalta már ezen napirendi pontokat.

Ezeket a módosító javaslatokat teljesen a jogszabályoknak megfelelően elő is terjesztettük. Ezt követően felhívtuk a polgármester figyelmét, hogy jogsértést követ el, abban az esetben, ha az eljárás így folytatódik. Ezután a jegyzőtől kér jogsegélyt, aki egyértelműen nem jelezte neki, hogy ezzel eljárási szabálysértést valósít meg.

Mi a továbbiakban is jeleztük higgadtan a polgármester úrnak, hogy az eljárás az SZMSZ-be ütközik, de ennek ellenére fenntartotta ezt az eljárást, ezért nem volt más eszköz a kezünkben, mint hogy demonstrációként kivonuljunk a testületi ülésről.

Aki figyelte a testületi ülésen történteket, az láthatta, hogy ezt követően is a polgármester folyamatosan személyeskedő hangnemben sértegetett minket, illetve pszichológust kívánt hívni hozzánk. Innen üzenném neki, hogy pszichológusra nincs szükség, azonban egy olyan jogászra, aki ismeri a hivatali SZMSZ-t szükség lenne, hogy a testületi ülésen ne történjen meg még egyszer egy ilyen szabálysértés.”

 

Nagy Sándor András a helyi Fidesz elnöke elmondta, hogy a 2015. szeptember 23-ai testületi ülést követően a Pest Megyei Kormányhivatal Törvényességi Osztályához fordultak, hogy vizsgálják felül, ami a képviselő-testületi ülésen történteket.

“Nem szeretnénk, hogy ez egy politikai vita legyen, hanem az volt a célunk, hogy állapítsa meg a hivatal, hogy mi is történt valójában. Azt, amit Wittinghoff Tamás művelt, az egy eljárási szabálysértés.

Nem ez volt az első eset, hogy a polgármester úr visszaélt a hatalmával, de már papírja is van róla.

Ami miatt számunkra ez felháborító, az nem az, hogy a Fideszes előterjesztések nem kerültek megvitatásra, attól mi még nyugodtan tudunk aludni. A probléma az, hogy a budaörsi polgárok kértek minket arra, hogy ezekben az ügyekben próbáljunk valamilyen előrelépést kieszközölni. Az ő ügyüknek a megoldása várakozik még mindig azért, mert a polgármester úr önkényesen levette ezeket a napirendről.

A napirendeket csak akkor vehették volna le, ha szavazott volna róla a testület. Wittinghoff Tamás még csak a demokrácia látszatára sem ad.

Néhány nappal ezelőtt módosítást terjesztettek elő a SZMSZ-ben és azokat a szabályokat, amelyeket felrúgtak, most szeretnék megváltoztatni, hogy a jövőben ezt megtehessék, de az már ne legyen szabálysértés. Mi úgy látjuk, hogy a demokrácia írott és íratlan szabályait rúgta fel ezzel a polgármester.

Ami felháborító, és amiért szeretnénk, hogy ha bocsánatot kérne, nem csak a frakció tagjaitól, hanem Budaörs polgáraitól is, az az, hogy amikor megpróbálták felhívni a jogsértésre a figyelmét a Fidesz képviselői, akkor azt mondta, hogy pszichológust fog hívatni a képviselőkhöz, ha nem fogadják el az ő álláspontját, pedig az jogszerűtlen volt.

Bocsi István jegyzőnek lett volna az a a kötelessége, hogy emlékeztesse Wittinghoff Tamást, hogy jogszerűtlen, amit művel, és ezt a kötelezettségét, mint a törvényesség őre, elszalasztotta.”

 

A Fidesz helyi képviselői a 2015. szeptember 23-ai képviselő-testületi ülést követően levelet írtak a Kormányhivatalnak, amelyben azt kérték, hogy vizsgálják meg, vajon szabályos volt-e, hogy a legutóbbi testületi ülésen 10 előterjesztésüket levették a napirendről.

A Pest Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Osztályától megérkezett a válasz, amelyben arról tájékoztat a főosztályvezető-helyettes, hogy az ügyben végzett vizsgálatuk során áttekintették a képviselő-testület 2015. szeptember 23-ai, valamint a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság 2015. szeptember 16-ai üléséről készült, a kormányhivatalnak felterjesztett jegyzőkönyveket, amelynek alapján azt állapították meg, hogy :

…„A képviselő-testület szeptember 23-ai ülésének meghívóján 36-45. sorszám alatt szereplő napirendi javaslatokat a PEB szeptember 16-ai ülésén – sürgősségi indítványként – napirendjére tűzte és tárgyalta. A szóban forgó napirendi pontok előterjesztéseit a képviselő-testület szeptember 23-ai ülésén a PEB elnöke még a napirend elfogadása előtt bizottsági tárgyalásra visszakérte, így azok napirendre vételéről a testület – a 39. számú napirendi pont kivételével, melynek napirendre tűzését elutasította- nem döntött. Tekintve hogy a rendelkezésünkre álló jegyzőkönyv szerint a PEB a hivatkozott napirendeket szeptember 16-i ülésén megtárgyalta, azokról döntést hozott, az SZMSZ 19. (2) bekezdés c) pontja szerinti visszakérés feltététele (az előterjesztés a bizottság még nem tárgyalta) nem állt fenn, arra alappal hivatkozni nem lehetett. Ebből következően a napirendre tűzés kérdéséről – az SZMSZ 19. (3) bekezdése alapján – a képviselő-testületnek kellett volna döntést hoznia, melynek elmaradása eljárási szabálysértést  valósít meg.”…

Majd a levél kitér arra is, hogy a jegyző kötelezettsége lett volna jelezni a képviselő-testületnek vagy a polgármesternek, ha a döntésük jogszabálysértő.

 

A Budaörsi Infó megkérdezte a jegyzőt, hogy kapott-e az Önkormányzat a Kormányhivataltól törvényességi észrevétel tárgyú megkeresést, levelet. A válasz az volt, hogy nem.

 

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere a szeptember 23-ai eset másnapján válaszolt a Fidesz-KDNP sajtónyilatkozatára, akkor ezt nyilatkozta a Budaörsi Infónak:

“Budaörs város képviselő-testületének három fideszes tagja kivonult a 2015. szeptember 23-ai önkormányzati testületi ülésről, majd egy zavaros tartalmú, vagdalkozó nyilatkozatot adtak ki az ügyről.
Természetesen semmi meglepő nincs abban, hogy a háromtagú Fidesz-frakció ismét az obstrukció eszközéhez nyúlt. Miként az sem meglepő és nem is újdonság, hogy nem állítanak igazat. Ahogyan azt a testületi ülésen is jeleztem, ez a nyilvánvaló akció semmi másról nem szólt, mint arról, hogy egy újabb sajtóanyag szülessék.

Aki a testületi ülést nyomon követte, pontosan tudhatja, hogy a város jegyzője (nem a polgármester) világosan elmondta, hogy miért alkalmatlanok a tárgyalásra a Fidesz előterjesztései, melyeket pár órával az ülés előtt nyújtottak be. Azt is láthatta mindenki, hogy ezt követően az érvek alapján a pénzügyi bizottság elnöke (nem a polgármester) jelezte, hogy az előterjesztéseket a bizottság meg fogja tárgyalni, így visszakérte azokat, vagyis ezen az ülésen nem is kerülhettek napirendre.

Az kétségtelen, hogy mindezt a Fidesz képviselőcsoportja háromszori elmagyarázás után sem értette meg, vagy úgy tett, mintha nem értené. Az eset természetesen alkalmas arra, hogy elterelje a figyelmet a lényeges ügyekről. …”

 

Előzmények: 

A 2015. szeptember 23-ai képviselő-testületi ülésen hatvanhárom napirendi pontot irányoztak elő megtárgyalásra.

Molnár Gábor (BFE) a testületi-ülés elején, mint a Pénzügyi bizottság elnöke, azt kérte, hogy vegyék le a napirendről a 36, 37, 38, 40, 41, 42, 43, 44 és 45-ös napirendi pontokat. Elmondása szerint ezeket az ügyeket a Pénzügyi bizottságnak újra kell tárgyalnia, mert nem megfelelő pénzügyi kereteket rendeltek hozzájuk.

Bocsi István jegyző úr ezt igazolta azzal, hogy nem állnak rendelkezésre azokon a költségvetési helyeken források, amelyeket megjelöltek a kérelmeken a költségekhez. Így a napirendről ezeket a pontokat levették.

Löfler Dávid (Fidesz) azt kérte, hogy az általuk beadott eredeti előterjesztések maradhassanak a módosítók nélkül a tárgyalandó napirendek között.

Wittinghoff Tamás polgármester elmondta, hogy nincsenek pénzügyileg megalapozva a levett napirendek, és a Pénzügyi  bizottság elnöke visszavonta azokat, így erre nincs lehetőség.

Majd ezt követően a polgármester megvonta a szót Sokolowski Márktól (Fidesz), mert szintén ebben a témában szeretett volna felszólalni.

Löfler Dávid még egyszer kérte Wittinghoff Tamást, hogy legalább a 39-es napirendi pontról tárgyaljanak, mert elmondása szerint az ahhoz szükséges források megvannak.

A polgármester helyreutasította a Fidesz képviselőit, majd elmondása szerint „a gyengébbek kedvéért” még egyszer elismételte, hogy a levett napirendi pontokat nem fogják tárgyalni, mert a Pénzügyi bizottság elnöke levette őket a napirendről.

Ezek után a Fidesz-KDNP képviselői:  Sokolowski Márk, Löfler Dávid és Gáspár Béla távoztak a teremből.

 

A  következő képviselő-testületi ülésen, november 4-én napirendre kerül az SZMSZ, azaz Budaörs Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2010. (XI.12.) önkormányzati rendeletének módosítása. (A linkre kattintva ennek részleteiről olvashatnak.)

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.