A hónap tehetsége: Hankó Anita

(Budaörs, 2015. október 30. – Budaörsi Infó) Hankó Anitáról és a Paverpolról 2014-ben már olvashattak a Budörsi Infón. Mi mutattuk be a őt először a budaörsieknek, mint feltörekvő tehetséges textilszobrászt. Munkája gyümölcse beért, 2015. november 4-én 18 órakor lesz első saját kiállítása a Városi Ifjúsági Klubban. A megnyitón a budaörsi KataPult Kamarakórus fog fellépni. December 16-ig lesz látogatható.

 

Hankó Anita a Budaörsi Infónak elmondta, hogy 2012-ben találkozott először a Paverpol-technikával, amikor szeretett volna valamilyen saját kezűleg készített karácsonyi ajándékot adni a szeretteinek. Ekkor elment egy egész napos foglalkozásra, ahol két kisebb képet készített, és ott szeretett bele ebbe a művészetbe.

“Biztos voltam benne, hogy ennek a történetnek lesz folytatása, és ugyan ez a folytatás egy kicsit váratott magára, de végül tavaly, 2014. márciusában elvégeztem az oktatói tanfolyamot és azóta aktívan alkotok.”

 

hankoanita_powepol4

 

Mi az a mit a legjobban szeretsz készíteni ?

A textilszobrászat egy nagyon sokoldalú dolog, kellő leleményességgel szinte bármit létre lehet hozni, amit csak megálmodik az ember, és mindig izgalmas valami újat, korábban nem próbáltat elkészíteni, de én szeretem a járt utat is, hiszen az is tartogat meglepetéseket, ezért nekem kezdettől fogva a mai napig a képek a kedvenceim.”

 

hankoanita_powepol3

Milyen téma köré épül a kiállításod, amit a Városi Ifjúsági Klubban lehet majd megtekinteni?

“A kiállítás az eddig elkészült – és még nálam lévő – képeimet mutatja be, az elmúlt bő másfél év munkáját. Nincsen egy adott téma, hiszen ezalatt az idő alatt különböző hatások értek, más-más ötletek születtek, ezeknek az egyvelegét nézhetik meg a látogatók.

Ugyanakkor az este egyik lényeges momentuma lesz a legújabb és eddigi legnagyobb munkám – szintén egy falikép – bemutatása, melyet a megnyitót követően online licitre fogok bocsátani, aminek teljes összegével a Budaörsi Állatmenhelyet fogom támogatni.

Egész kisgyerekkoromtól életem fontos részét képezik az állatok, szinte mindig volt mellettünk a családban négylábú társ. Számomra elképzelhetetlen, hogy sorsára hagyjak egy tőlem függő életet, de amíg ilyesmi sajnos megtörténik, addig nagy szükség van a menhelyekre, nekik pedig a mi segítségünkre.

Nagyra becsülöm a Budaörsi Állatmenhely erőn felüli áldozatos munkáját, és bízom benne, hogy ennek a licitnek a híre sok olyan állatbaráthoz eljut, aki megteheti, hogy segítsen. (A licit november 5-én csütörtökön fog indulni a Facebook-oldalamon és kommentben lehet majd licitálni december 14-ig.)

 

hankoanita_powepol6

 

Mi az ami megtetszett a Paverpolban? Miért ajánlanád másnak?

“Alapvetően az alkotás, a létrehozás egy csodálatos folyamat. Amíg csak arra figyelsz, hogy mi alakul a kezeid között, legyen az textil, agyag, üveg, festék a vásznon, akármi, addig nem érnek el hozzád a problémák, a negatív gondolatok, csak te létezel és a készülő mű. A textilszobrászatban rengeteg mindent imádok. A lehetőségeknek tényleg csak a fantázia szab határt, ha valamit elképzeltél, kellő kitartással biztosan meg tudod valósítani.

A technika másik szépsége, hogy emléket őriz vagy épp új életet ad: régi családi csipkét, babazoknit, más, szívünknek kedves holmit tarthatunk meg így kevésbé sérülékeny formában a lakás díszeként, vagy épp kidobásra ítélt szakadt, lyukas ruhadarabokat hasznosíthatunk így újra.

Amiért jó szívvel ajánlom bárkinek, az a technika egyszerűségéből fakadó öröm és sikerélmény: egy kis útmutatással, a Paverpoll-anyagok ismeretével azok is igazán szépet alkothatnak, akik addig úgy hitték, nincs különösebb kézügyességük.”

 

hankoanita_powepol7

 

Milyen távlati terveid vannak?

“Jó ideje tervben van már, hogy a dísztárgyak mellett ékszerek készítésével is foglalkozzak. Ehhez apránként be is szereztem minden szükséges hozzávalót, most az ötletelés fázisánál tartok, és szerintem legkésőbb az ünnepek alatt hozzá is látok majd a megvalósításukhoz.”

 

hankoanita_powepol

 

Ez ez első kiállításod? Milyen érzéssel tölt el a várakozás?

“Nagyon izgulok. Több Paverpoll-os társammal együtt részt vettem tavaly novemberben az első Art Expo-n, de ez lesz az első önálló kiállításom, ezért is különleges nekem és nagyon örülök ennek a lehetőségnek. Nem pályáztam még semmilyen díjra, de őszintén úgy gondolom, hogy az elismerő szavak, az, hogy amit saját ötleteim alapján a két kezemmel létrehozok, tetszik az embereknek, az otthonuk egyik díszéül választják, ez már önmagában felér egy díjjal.”

 

hankoanita_powepol5

 

Ne felejtsék el, Anita kiállításának megnyitója 2015. november 4-én 18 órakor lesz a Városi Ifjúsági Klubban.

A kiállítás december 16-ig lesz megtekinthető. Megéri megnézni!

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.