Rzeczpospolita : Egy másik országban ébrednek fel a lengyelek

Egy másik országban ébrednek fel hétfőn a lengyelek, a rendszerváltás óta először fordul elő, hogy egy párt önállóan alakítson kormányt, és teljes mértékben megvalósíthatja programját – vélte a Rzeczpospolita jobbközép lengyel napilap kommentárjában a lap főszerkesztője.

 

A vasárnapi lengyel választásokon győzelmett aratott nemzeti-konzervatív  Jog és Igazságosságot (PiS)  történelme  óta először állítja azon esély elé, hogy teljes  mértékben megvalósítsa  programját- fogalmazta Boguslaw Chrabota főszerkesztő.

A fő ellenzéki erővé váló jobbközép liberális Polgári Platform (PO) kudarca kapcsán Chrabota megállapította: nehezen elképzelhető a párt megújulása, mivel a PO most  egy sor nehéz kihívás előtt áll, és nyitott a pártvezetés kérdése.  Amennyiben a párt ezt nem oldja meg, “fokozatosan lekerül” a politikai színtérről – szögezi össze a főszerkesztő, párhuzamot állítva a posztkommunista Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) sorsával. Az SLD-t a parlamenten kívül rekedt Egyesült Baloldal (ZL) nevű koalíció tagjaként a vasárnapi választások egyik legnagyobb vesztesének emlegeti a lengyel sajtó.

A balliberális Gazeta Wyborcza főszerkesztője, Adam Michnik szerint a lengyel társadalom “lábon lőtte magát” azzal, hogy többségében a jobboldalra szavazott. Michnik úgy látta: a bekövetkezett politikai váltás “a rosszabb irányéba történt  fordulatot jelenti,  és határozott euroszkepticizmussal, éles németellenes fóbiával , továbbá xenofóbiás érzelmekkel jár majd” Michnik “politikai folklórnak” minősítette a parlamentbe befutott jobboldali Kukiz´15 mozgalmat, melyet a protesztszavazatokat begyűjtő népszerű rock-énekes, Pawel Kukiz vezet.

Kukiz mozgalmára vonatkozóan a DoRzeczy konzervatív hetilap főszerkesztője, Pawel Lisicki “titokzatosnak” minősítette annak okát, hogy a Kukiz akár a 40-nél több mandátummal rendelkezhet a 460 fős parlamenti alsóházban. Lisicki szerint a választók “nem tudták, mire szavaztak”, mivel a rendszerellenes politikus nem fogalmazott meg összefüggő programot.

A WSieci konzervatív hetilap honlapján Antoni Dudek politológus úgy vélte, hogy az egyszínű szejm megalakulása esetén a politikai konfliktusok az állami és  az önkormányzati  intézmények struktúráin belül fognak zajlani, valamint a nagy cégekben is, mivel ezekben a PiS támogatói kisebbségben vannak. Amennyiben a PiS-kormány ezen struktúrák ellenállását radikális változásokkal próbálná legyőzni, a bíróságok, az alkotmánybíróság  ezt  akadályozni fogják. Így a PiS által tervezett reformok csak korlátozottan valósulhatnak meg – vélte Dudek.

A választási kampány hajrájában egyre inkább balra tolódó PO által kezdeményezett bioetikai törvényekre utalva a  Gosc Niedzielny katolikus hetilap kommentátora úgy értékelte: Lengyelországban valószínűleg nem folytatódnak továbbá “a veszélyes változások”, megbecsülik “a nemzet önrendelkezési jogát”.

Franciszek Kucharczak ezzel mindenekelőtt a gender ideológiának az oktatási rendszerben való egyre szélesebb érvényesítésére, a mesterséges megtermékenyítés állami finanszírozására,ezen belül a magzat lefagyasztására, továbbá  az esemény utáni tabletta szabad forgalmazására utalt. Az új kormány “nagyon nehéz időszak előtt áll”, mivel szembesülni fog a “baloldali beállítottságú emberek által irányított” főáramlatú média támadásaival, ehhez  azonban  a PiS  már a 2005-2007-es kormányzása idején is hozzászokott  – vélte a szerző.

 

 

A Handelsblatt a lengyelországi választások kapcsán foglalkozott Magyarországgal

Németországban a Handelsblatt című üzleti lap a lengyelországi választásokkal kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.

Mathias Brüggmann a lap online kiadásában Nehéz idők Európa számára – Lengyelország megint olyan lesz, mint Magyarország címmel közölt írásában kifejtette, hogy a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) vártnál jóval nagyobb arányú, a törvényhozásban abszolút többséget eredményező győzelme erősíti az olyanok “menekültellenes és az integrációtól elzárkózó Európáját, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök, és rossz előjel Franciaországnak, ahol a jobboldali radikális Marine Le Pen a hatalom ajtaján kopog”.

Lengyelország így “visszatér az olyan populisták irányvonalához, mint Orbán, Zeman cseh elnök és Fico szlovák miniszterelnök”, a vasárnap így “fekete nap Angela Merkel számára”, és azt jelzik, hogy “nehéz idők várnak Európára” – írta a Handelsblatt szerzője.
http://www.handelsblatt.com/politik/international/schwere-zeiten-fuer-europa-polen-wird-wieder-wie-ungarn/12496318.html

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.