“Az Illyés-oszlopai” avató ünnepség Budaörsön

(Budaörs, 2015. október 27. – Budaörsi Infó) 2015. november 5-én, 17 órakor avatják fel az “Az illyésoszlopait”. A budaörsi Illyés Gyula Gimnázium 2015-­ben ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. „Az ­illyés­oszlopai” alkotásának első fázisai az 50. évforduló fő rendezvényéhez, a tavaszi öregdiák találkozóhoz kapcsolódtak.

 

Köszöntőt mond Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere.

Avató beszédet mond: Visy András (író, dramaturg)

Az esemény ideje alatt kamarakiállítás keretében megtekinthető Visky András, Ráthonyi Kinga, Neil Wolstenholme kétnyelvű képeskönyve.

A közösségi művészeti alkotás célja, hogy majdnem 600 résztvevő ­ volt és jelenlegi tanárok és diákok, dolgozók, és az iskolához más módon kapcsolódó személyek ­ bevonásával megemlékezzen az évfordulóról, s egyben lenyomatot képezzen a jelenről a későbbi nemzedékek számára.

„Az­ illyés­kapujá”­-hoz és az „Az ­illyés­körforgalom”­-hoz hasonló szellemiségben a fő szempont itt is az intézmény éthoszának prezentációja. Az oszlopok felett az épület (kis jóindulattal) timpanon formában folytatódik. A komoly épületek komoly timpanonjaiba, a komoly oszlopsorok fölé mindig komoly vizuális és verbális üzenetek kerültek. Ez esetben az oszlopok kialakításánál a verbális és vizuális mondandó összekapcsolódik.

Hogy az oszlopok üzenete XXI. századi legyen, a hazai kortárs irodalom három generációjának egy­-egy, az intézményhez kötődő képviselőjét kértük fel az alkotásban való közreműködésre: Kemény Istvánt (a gimnázium Örökös Diákját), Závada Pétert (a gimnázium egykori tanárát) és Kemény Zsófit.

A három alkotó három korosztályt és különböző stílusokat képvisel, korosztályukon belül mindhármuk munkája kiemelkedő minőségű. Feladatuk az iskola bejáratához kerülő, az utókornak szóló üzenetek írása volt.

A három kortárs alkotó szövegei mellé Márton János, a gimnázium magyar szakos tanára választott idézetet Illyés Gyulától. Az így kialakuló szövegtest lett a további közösségi művészeti alkotómunka alapja.

Közösségi alkotóműhelyek során az iskola diákjai, tanárai, dolgozói részt vehettek a szövegtest vizuális továbbtervezésében, majd pedig az oszlopokra kerülő plasztikus porcelán­ és betonelemek kialakításában. Az oszlopokhoz egyedi plasztikai kialakítású beton lábazatok készültek, az oszloptörzsekre színes kültéri nemes vakolat borítás került, porcelán­ és betonelemekkel kombinálva; az oszlopfőket porcelán szegmensekből és mozaikból alakították ki.

 

illyes_oszlopai

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.