Budaörsi Egészségmegőrző nap egy résztvevő szemével

(Budaörs, 2015. október 25. – Budaörsi Infó) 2015. október 17-én Egészségmegőrző Napot tartottak a Jókai Mór Művelődési Központban. Az érdeklődőket ingyenes tanácsadással, előadásokkal és rengeteg mozgással várták. Olvassák el cikkünkben, hogy milyen volt a rendezvény egy résztvevő, Johanna szemével.

 

 

Az október 17-i szombatot egy magas színvonalú, egészség orientált esemény látogatásával töltöttem Budaörsön. Mivel már tavaly is részt vettem ezen az eseményen, ezért rutinosan válogattam az egy időben zajló, jobbnál jobb programlehetőségek között.

Másodikos fotószakos tanuló vagyok a Budaörsi Illyés Művészeti Szakképzőben, és bár még fiatal és egészséges, de olyan szemléletű családban nevelkedtem, ahol az egészség védelmére nagy hangsúlyt fektettek. Ezen a programon is hat fővel képviseltük a családot. Az Egészségmegőrző napról a helyi média – a budaörsi tévé és két újság – is tudósított.

 

jmmk_egeszsegnap

A korán kelők  Kundalini Jógával vagy Gerincjógával kezdhették a napot. A két mozgásóra párhuzamosan folyt egy-egy teremben. Eközben szerencsére a nap is kisütött, ami egyből segített emelni az emberek aznapi kedélyállapotát az előző esős, borongós napok után.

Ezt követően sok más különleges jóga illetve meditációs program került sorra, fiatalok és idősek számára egyaránt: Misztikus Vyayam Jóga, Tai Chi Chuan, Bian Chi-Kung, Hatha Jóga, Senior Jóga, BodyART és Hangterápia himalájai hangtálakkal.

Én a Tai Chi Chuanon foglalkozáson vettem részt, életemben először. Eddig távolinak és megfoghatatlannak tűnt számomra, hogy a parkokban miért csinálnak ilyen lassú kéz és lábmozdulatokat, és vajon mire jó ez.

Bevezetőjében az oktató (Farkas Gábor – SanBao Iskola) átfogó képet mutatott be a Tai Chi tudományról, amit később – mi résztvevők -a gyakorlatban próbáltunk megvalósítani. Rá kellett jönnöm, hogy a mozdulatok elsajátítása nem egyik pillanatról a másikra történik.

A tanulási folyamat kitartást, nagyon sok gyakorlást és koncentrációt igényel. Ezért az óráért máris megérte eljönnöm! A Vyayam Jógát csak az ajtóból figyeltem, de ez az édesanyám kedvence.

Egy ősi dél-indiai harcművészetről van szó, melyet szerzetesek fejlesztettek ki önmaguk védelmére, harmonikus mozgásban meditálva. Ebből merített a buddhizmus terjedésekor a Tai Chi is.

A mai napon megjelent oktatók is valódi szerzetesnők (Diksha és Rudrani – Vedic Foundation of the Himalaya’s), akik Indiában sajátították el ezt a tudományt. Tesós napot tartva, együtt látogattuk húgommal a programokat, kóstolgatva a különleges teákat, és a paleolit süteményeket, hogy aztán a nap végén BodyART-tal (oktató: Czina Krisztina) mozgassuk át, formáljuk testünket, ami másnap jóleső izomlázat okozott nekünk.

 

egeszsegmegorzonap

A délután folyamán különböző előadások színesítették a programot – tudatosság, meditáció, egészséges étkezés, ayurvédikus testtípusok, magyar népi gyógyászat, gyógyászati célú innováció témákban -, gondoskodva ezzel szellemi épülésünkről is.

A folyosón kínai teaszertartás zajlott. Itt nagyon finom, különleges teákat ittunk – az erőteljes karakterük miatt – édesítőszerek nélkül. Wagner Anna beavatott minket a tea művészetébe, mesélt az ősi kínai teákról, a teák elkészítéséről és a megfelelő módon történő elfogyasztásukról.

 

jmmk_egeszsegnap3

 

A teázás alatt tapasztalt élmény lenyűgözte a jelenlévőket, és kedvet csinált a teaházak felfedezésére. Az emeleten izomlazító-, varma-, ajurvédikus masszázs, frissítő talpmasszázs és magyar népi gyógyászati kezelésen lehetett részt venni.

A kezelések népszerűségi mutatója olyan magas volt, hogy bizonyos technikákra másfélszeres túljelentkezés történt, és már 11 órakor alig volt szabad időpont. Nagynénémet magyar népi gyógyász masszírozta, csontrakta és inazta, édesanyám pedig marma terápián vett részt. A páciensek nagy elégedettséggel jöttek ki a kezelésekről, jártamban-keltemben nem egy elismerő élménybeszámolónak voltam fültanúja. Egész lényük sugározta a felszabadultságot, az örömteli megkönnyebbülést.

 

egeszsegmegorzonap2

A programok közötti szünetekben az emberek felvillanyozva társalogtak a büfében és a folyosón, vagy épp az ízletes és egészséges Paleolit süteményeket kóstolgatták, a helyi Paleolit Klub Budaörs jóvoltából. Az esemény a Művelődési Központ által biztosított kényelmes körülmények közt, gördülékenyen zajlott.

A nap végén kellemes kimerültség érzésével, elégedetten és sok hasznos ismerettel gazdagodva tértem haza. Úgy gondolom, hogy az ‘EGÉSZSÉGMEGŐRZŐ NAP’ résztvevői számára hasznos volt a mai nap, mivel az egyaránt jó alkalomnak bizonyult új dolgok megismerésére, és az ismeretek gyakorlatba történő átültetésére is. Jó lenne, ha a nap eseményeit, élményeit mindannyian megosztanánk másokkal, hogy mind szélesebb körben ébredjenek rá az emberek arra, hogy mindenki tud tenni saját egészségéért, kiegyensúlyozottságáért.

 

jmmk_egeszsegnap4

Bízom benne, hogy a jövőben még többen értesülnek ezekről a rendezvényekről és úgy döntenek, hogy részt vesznek rajtuk.

Köszönöm a mai napot a közreműködőknek, a szervezőknek és a Művelődési Központnak, mert számomra nagyon nagy élmény volt a részvétel!  :-)

 

(Budaörsi Infó/Johanna)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.