Óra átállításra felkészülni!

(Budaörs, 2015. október 24. – Budaörsi Infó) Óraátállítás 2015-ben, a téli időszámítás kezdete, a nappalok rövidülnek, az esték egyre hidegebbek, sokan nagyon nem várják ezt az időszakot, rengeteg ember kezd ilyenkor depresszióba esni, mivel elmúlt a nyár és következik a szürkeség.

 

 

Óraátállítás 2015 – a téli időszámítás kezdete

Az idő mindenkinek fontos, talán az egyik legfontosabb dolog, főleg ebben a mostani, rohanó világban. A legtöbb embernek szó szerint az idő jelenti a pénzt, behatárol mindenkit, az emberek eszerint élik mindennapjaikat. Az időszámítás már nagyon régóta jelen van az életünkben.

A téli időszámítás széles körben elfogadott rendszer, melyben a helyi időt 1 órával vissza állítják az adott időzóna idejéhez képest. Az elnevezés onnan ered, hogy ez az időszámítás nagyrészt a téli időszakra esik.

Európában a téli időszámítás október utolsó vasárnapján kezdődik, és március utolsó vasárnapjáig tart. Ennek megfelelően minden évben más dátumra esik, de az átállítás napja mindig vasárnap. Az óraátállítás az UTC szerint hajnali 3 órakor történik, vagyis Magyarországon októberben helyi idő szerint 3 órakor vissza, márciusban 2 órakor előre kell állítani az órákat.

Kezdetben csupán azért javasolták, mert a napfényes órák magasabb száma miatt energiát lehet vele megtakarítani. Használata azonban más előnnyel is jár. Az egy órával hosszabb természetes világítás előny mindazoknak, akik iskolai, munkahelyi tevékenység után a szabadban szerveznek programot, strandolnak, hétvégi telkükön, családi házuk kertjében dolgoznak. Előny (például az építőiparban), hogy hosszabb ideig végezhető értékteremtő munka szabadtéri munkahelyeken. Az előnyök közé sorolják, hogy a jobb látási viszonyok miatt csökkenhet a közúti balesetek száma. Mivel az emberek kevesebbet tartózkodnak az utcán sötétben, ezért a bűncselekmények száma is csökkenhet.

Kritikusai szerint ezek az előnyök nem feltétlenül valósak, például a fogyasztói társadalomban egyre jobban elterjedő légkondicionálók a több napos óra miatt több energiát emésztenek fel a világításon megtakarított energiánál.

Ne felejtsék el, hogy 2015 október 25-én hajnali 3-ról 2-re kell állítani az órákat!

 

 

(Budaörsi Infó/agraroldal.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.