Kincseket rejtett a Cipruson feltárt 2400 éves sírkomplexum

Kincseket rejtett az a 2400 éves földalatti sírkomplexum, amelyet Ciprus északi részén, az ókori Szóli városa közelében tártak fel.

 

Az ősi temetkezés három sírkamrájából egyet rég kifosztották, viszont a két másik teljesen érintetlen maradt, ezekből ékszerek, kis szobrok, fegyverek kerültek elő. Feltártak 16 olyan edényt is, amelyeket az ókori görögök a lakomákat (deipnonokat) követő poharazgatásokon (szümposzionokon) használtak. Az egyik legértékesebb lelet a borostyánleveleket formázó aranykoszorú – olvasható a LiveScience hírportálon.

A leletek tanúsága szerint az ókori Szóli lakosai kiterjedt kereskedelmi kapcsolatokat tartottak fenn Athénnal. Míg a ciprusiak rézércet, valamint faanyagot szállítottak a kora tengeri nagyhatalmának számító Athénnak, cserébe luxuscikkeket importáltak. A jelek szerint a ciprusi várost gyakran választották lakhelyül athéni művészek, akiknek munkássága hatással volt a helybéli alkotókra.

Az ékszerek némelyike, valamint a szümposzionokon használt edénykészlet pár darabjának stílusjegyei viszont az Óperzsa Birodalomban, az Akhaimenida-dinasztia (Kr.e.559-329) időszakában elterjedt motívumokra emlékeztetnek. Akad olyan edény is, amelyek Kis-Ázsiából, az iónok lakta területről származnak. Az arany borostyánkoszorú viszont hasonlít azokhoz az ékszerekhez, amelyek a makedón előkelőségek sírjaiból kerülnek napvilágra.

Az egyik érintetlen sírkamrában három személy – férfi, nő, valamint egy kislány – aludta örök álmát, a másikban egy asszonyt és fiatal lányt helyeztek végső nyugalomra.

Mint Hazar Kaba ásatásvezető régész, az Ankarai Egyetem kutatója rámutat, a sírkomplexum minden bizonnyal a helyi elit tagjai számára készült, az elhunytak közötti rokoni kapcsolatokra a tervezett DNS-vizsgálatok adhatnak a későbbiekben választ.
http://www.livescience.com/52452-ancient-cyprus-tomb-discovered.html

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.