Zeman visszavonta a norvég nagykövet meghívását a cseh állami ünnep rendezvényeire

Milos Zeman cseh államfő csütörtökön visszavonta Siri Ellen Sletner prágai norvég nagykövet meghívását az október 28-i cseh államünnep alkalmával az elnöki iroda által megrendezésre kerülő összes rendezvényre.

 

A cseh köztársasági elnök ezzel a gesztussal kíván tiltakozni az ellen, hogy a norvég hatóságok egy cseh család gyermekeiről folyó perben a héten úgy döntöttek, hogy azokat elveszik a szülőktől és véglegesen nevelőszülőknél helyezik el.

“A nagykövet asszonyt diplomáciai jegyzékben tájékoztattuk a döntésről” – közölte Jirí Ovcácek elnöki szóvivő.

Bohuslav Sobotka miniszterelnök szerint az államfő joga dönteni arról, kit hív meg rendezvényeire. “Úgy értelmezem a lépést, hogy az államfő kihasználta az alkalmat álláspontjának kifejtésére a norvég döntéssel összefüggésben” – idézte Sobotka szavait a Twitteren Martin Ayrer kormányszóvivő.

A cseh politikusok többsége kiállt az államfő mellett, míg Petr Fiala, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke “szerencsétlennek” minősítette a döntést. Rámutatott: Csehország aránylag nagy pénzeket kap a Norvég Alapokból, ezért szerinte “jobb lett volna, ha Zeman nagyobb körültekintéssel” jár el.

A Michalák házaspár 2003-ban költözött Csehországból Norvégiába. 2011 márciusában a norvég óvoda vezetése, amelyet akkoriban az öt-, illetve kétéves Michalák fiúk látogattak, a gyermekek jogait védő Barnevernet hatósághoz fordult azzal a panasszal, hogy alapos a gyanúja, hogy a gyermeket a szülők szexuálisan zaklatják és verik. A Barnevernet azonnal a rendőrséghez fordult, s alig másfél hónap múlva a Michalák fiúkat elszakították szüleiktől és nevelőcsaládban helyezték el.

Míg az apa nem törődik a gyerekekkel, az anya, Eva Michaláková azóta is küzd gyermekei visszaszerzéséért. Bár azóta a norvég bíróság kétszer is megvizsgálta az ügyet, és a cseh sajtó szerint bizonyítékokat a gyermekek szexuális zaklatására nem talált, a Barnevernet kitart azon álláspontja mellett, hogy a gyerekeket a szülők zaklatták, verték, és ezért egyre inkább korlátozta a fiúk és az anyjuk találkozási lehetőségeit. A hét elején pedig az a döntés született, hogy a fiúk véglegesen gyámszülőkhöz kerülnek és az anyjuk a jövőben már nem találkozhat velük.

Csehországban, ahol a politika és a sajtó évek óta részletesen foglalkozik az üggyel, a norvég döntés nagy felháborodást váltott ki. A cseh külügyminisztérium hivatalosan tiltakozott a norvégeknél, míg Zeman államfő korábban azt javasolta, hogy Prága hívja vissza norvégiai nagykövetét. Csehország azt szeretné, ha az ügyet a négy visegrádi ország is megtárgyalná.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.