Bizonyítatlan piacelsőségi állítások miatt bírságolt a GVH

Hatmillió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Novonex Pharma Kft.-re, mert a vállalkozás jogsértő módon reklámozta a Novo C Plus étrend-kiegészítő kapszulát, nem tudta igazolni a C-vitamin hatóanyagának felszívódására és hasznosulására vonatkozó piacelsőségi állításait.

 

A GVH szerdai tájékoztatása szerint a Novonex többféle kommunikációs eszközön népszerűsítette a Novo C Plus étrend-kiegészítőt 2013 októbere és 2014 májusa között.

A versenyhivatal döntése szerint a Novonex által benyújtott vizsgálati dokumentációk nem bizonyítják a piacelsőségi állítások megalapozottságát, mert azok a liposzómális technológia alkalmazásának előnyeit, és nem a Novo C Plus felszívódásának egyedülálló hatékonyságát részletezik.

A “hagyományos”, illetve szájon át szedhető C-vitamin készítményekkel szemben megfogalmazott elsőségi állítások nem csak azért jogellenesek, mert nem bizonyítottak, hanem azért is, mert van legalább egy olyan készítmény, amelynek esetében kifejezetten valótlanok – közölte a GVH.

A versenyhivatal a Novonexre kirótt bírság kiszabásakor a kommunikációs költségekre alapozott. A bírság kiinduló összegeként ennek az értéknek az egyharmadát vette figyelembe, mert az érintett tájékoztatások nem csak jogsértő elemeket tartalmaztak.

Súlyosító körülményként értékelte a GVH, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat időben elhúzódott és jelenleg is tart.

Enyhítő körülményként vette figyelembe ugyanakkor, hogy a Novonex összehasonlító klinikai vizsgálatok elvégzését rendelte meg, és az előzetes vizsgálati eredmények alapján valószínűsíthető, hogy a liposzómális C-vitamin készítménnyel magas C-vitamin szint érhető el a vérben.

A GVH közleményében hangsúlyozta, felhívja a vállalkozások figyelmét, hogy az egyes állítások igazolására olyan bizonyítékokat vár, amelyek egyrészt alátámasztják állításaikat, másrészt megfelelnek a tudomány elvárásainak, és a bizonyítékokkal rendelkezniük kell már reklámjaik közzététele előtt.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.