Aradi vértanúk – Biró Zsolt: össze kell zárni sorainkat

Biró Zsolt, az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke szerint “ma is olyan időket élünk, amikor össze kell zárni sorainkat”.

 

A politikus Marosvásárhelyen a székely vértanúk emlékművénél tartott megemlékezésen mondott beszédet. Megállapította, hogy a magyarságot nem a hajlama tette a történelem során gyakran lázadóvá, hanem a jövője veszélyeztetése.

“Ma is nemzeti megmaradásunk a tét. Ezért aztán itt az ideje annak is, hogy kimondjuk: nem a román hatalomnak akarunk megfelelni, nem behódolni akarunk és nem a bukarestiek fejével gondolkodni. (.) Nem úri huncutkodásokra van szükség, hanem tiszta és világos beszédre. Mondjuk ki tisztán és világosan, hogy mit akarunk. Mondjuk ki, hogy a békés együttélés, együttgondolkodás és együttmunkálkodás csak akkor lesz hiteles, ha nem másodrangú polgárokként kezelnek minket” – fogalmazott az MPP elnöke.

Megemlítette: amikor 2014 novemberében pártja azért szervezett demonstrációt, hogy emlékeztesse a román döntéshozókat azokra a vállalásokra, amelyeket a románság 1918-ban fogalmazott meg a Gyulafehérvári nyilatkozatban, az volt a válasz, hogy megbírságolták őket a magyar himnusz korábbi elénekléséért.

“Önrendelkezés és teljes jogegyenlőség minden együtt élő nemzet számára” – idézte az Erdély és Románia egyesülését kimondó Gyulafehérvári nyilatkozatból. “Ez nem egy uniós norma. Ez egy önként vállalt kötelezettség! Ez egy olyan dokumentum, amely erkölcsileg kötelez. Erkölcsileg kötelezi a mindenkori román hatalmat jogaink szavatolására” – jelentette ki Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke a marosvásárhelyi október 6-i megemlékezésen.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.