Meghalt Göncz Árpád volt köztársasági elnök

Életének 94. évében, családja körében elhunyt Göncz Árpád, a Magyar Köztársság volt elnöke kedden – tudatta a család nevében Gulyás András titkárságvezető az MTI-vel.

 

Göncz Árpádot 25 éve, 1990. augusztus 3-án választotta az Országgyűlés köztársasági elnökké, ezzel ő lett a rendszerváltozás utáni Magyarország első államfője.

Az 1956-os forradalom után életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. 1963-ban amnesztiával szabadult – a börtönévei alatt lefordította J. R. R. Tolkien Gyűrűk ura című regényét.

A második világháborút követően kisgazda, majd a rendszerváltás idején a Szabad Demokraták Szövetsége politikusa volt.

1990-ben tagja lett a rendszerváltás utáni első szabadon választott Országgyűlésnek, amelynek első elnökévé is választották. Pozíciójából adódóan betöltötte az ideiglenes köztársasági elnöki tisztséget, majd augusztusban a harmadik Magyar Köztársaság első elnökévé választották.

Tisztségét 2000-ig viselte.

Temetéséről később intézkednek.

 

 

Titkárságvezető: békében távozott az egykori köztársasági elnök

Békében, családja körében hunyt el Göncz Árpád kedden – mondta Gulyás András, az egykori köztársasági elnök titkárságvezetője az M1 csatornán.

A titkárságvezető elmondta: Göncz Árpád az elnöki ciklus lezárulta után is aktív életet élt, sok meghívásnak tett eleget, szeretett sétálni és a Balaton partján tölteni az idejét. Különösen szerette Tihanyt – tette hozzá.

A jellemével kapcsolatban megjegyezte: nem nevezhető politikusnak, sokkal inkább volt olyan, aki bármilyen igazságtalanság ellen azonnal fellázad, és emellett a végsőkig kitart.

A titkárságvezető, aki 1996 óta dolgozott Göncz Árpád mellett, elmondta: sokszor mesélte a volt államfő, hogy élete egyik legboldogabb napja az volt, amikor 1956-ban életfogytiglanra ítélték. Ezt csak azok értik igazán, akik tudják, hogy a másik alternatíva a halálbüntetés lett volna – tette hozzá.

Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke életének 94. évében családja körében hunyt el.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.