Amikor egy álom valóra válik – Budaörsön megnyílt az ország első csomagolásmentes boltja

(Budaörs, 2015. október 1. – Budaörsi Infó) 2015. szeptember 30-án volt a hivatalos megnyitója Magyarország első csomagolásmentes élelmiszereket árusító boltjának Budaörsön. A Nopack egyebek mellett a tudatos vásárlást, a zéró hulladékot és a méltányos kereskedelmet tűzte zászlajára.

 

A megnyitón az új Nopack bolt nem csak szeretettel, de emberekkel is csordultig tele volt. A Margaret Island zenekar egy különleges műsorral szórakoztatta a vendégeket, és természetesen mindent meg lehetett nézni és kipróbálni. Az ajtóra bátran kitehették volna a megtelt táblát. Kívánjuk, hogy a jövőbeli forgalom is hasonlóképpen alakuljon.

 

nopack (10)

nopack (11)

nopack (12)

Monostori-Kalovits Márk a Budaörsi Infónak elmondta, hogy nagyon boldog, hogy ilyen sokan eljöttek és köszöni azoknak, akik segítették abban, hogy idáig eljusson.

“A mai nap egy álom vált valóra, ami édesanyám Ruzsonyi Ágnes és Radovics Rita kitartó munkája nélkül nem ment volna.”

 

nopack (16)

nopack (6)

Márk hangsúlyozta, hogy az üzletük nem csupán egy csomagolásmentes termékeket árusító kisbolt lesz, hanem egy olyan közösségi színteret szeretnének kialakítani, ahová örömmel jönnek a budaörsiek.

 

nopack (4)

nopack (13)

“Az üzlet kialakításakor próbáltuk a régi bútorainkat újrahasznosítani, viszont vásárolnunk is kellett néhány kiegészítőt, így nem sikerült teljesen újrahasznosított anyagokból berendezkednünk, ezért úgy döntöttünk, hogy kiszámoljuk, hogy nagyjából mennyi kárt okoztunk ezzel az ökoszisztémának, és jóvá tesszük. Szeretnénk fákat ültetni a budaörsi iskolákba és óvodákban ahhoz mérten, hogy mennyi kárt okoztunk a természetnek. Körülbelül 3-5 fáról lesz szó valószínűleg.”

 

nopack (23)

 

A Nopack egyebek mellett a tudatos vásárlást, a zéró hulladékot és a méltányos kereskedelmet tűzte zászlajára. Monostori-Kalovits Márk tulajdonos a megnyitón emlékeztetett rá: Magyarországon egy ember évente átlagosan 100 kilogramm csomagolóanyagot dob a szemétbe, és 200 kilogramm élelmiszer-hulladékot termel. A Nopack csapata ezen szeretne változtatni, és ezért hozták létre a boltot, “amely felelősen és etikusan működik, figyelembe veszi a termelők és a vevők igényeit és lehetőségeit, és odafigyel a társadalom és a környezet értékeire és óvja azt” – fogalmazott.

 

nopack (21)

A Budaörs fő utcájában megnyílt üzletben, amely egy “tipikus régi budaörsi portán” kapott helyet, többek között zöldségek, gyümölcsök, magvak, aszalványok, fűszerek, fűszernövények, természetes kozmetikumok, mézek és házi lekvárok, egészséges tésztafélék, teljes kiőrlésű péktermékek, fair trade kávék és teák, környezetbarát tároló edények kaphatók.

 

nopack (1)

Monostori-Kalovits Márk a helyi termékek fontosságát hangsúlyozta, hozzátéve, hogy azok mindig megbízható forrásból származnak és kiváló minőségűek. Kiemelte azt is, hogy a Nopack nemcsak a helyi gazdaságok mellett elkötelezett, hanem a fair trade kereskedelem mellett is, így a kávé és a tea beszerzésekor ezt is figyelembe veszik.

A Nopacknál szinte minden csomagolásmentes – emelte ki a tulajdonos. A vásárló mindig annyit vihet haza, amennyire valóban szüksége van, s ehhez magával hozott vagy itt vásárolt tárolóedényeket, különböző méretű üvegeket, kosarakat használhat.

 

nopack (2)

De a bolt közösségi tér is – hívta fel a figyelmet -, ahol újrahasznosított és újragondolt bútorok fogadják a betérőt. Mint mondta, ez is fontos szempont volt a berendezéskor, s ha mégis szükség volt új darabra, annak ellensúlyozására fákat szeretnének ültetni a gyerekekkel közösen a város óvodáiban és iskoláiban.

A bolt ötletgazdája szólt arról is, hogy franchise rendszert szeretnének létrehozni, eddig 42 érdeklődő jelentkezett, s érkeztek megkeresések Ausztriából, Romániából és Szlovákiából is. Monostori-Kalovits Márk elmondta, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) sokat segített abban, hogy megtalálják a közös nevezőt, ami “számukra garancia, nekünk biztonság.”  

   

nopack (24)

 

A megnyitón jelen volt Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás (BFE) is, aki gratulált az egyedülálló vállalkozáshoz, s reményét fejezte ki, hogy létrejön egy ilyen szemléletű hálózat. A Budaörsi Infónak elmondta, hogy Márkot már nagyon régóta ismeri és személyes jó barátok.

 

nopack (7)

 

“Budaörs város szempontjából minden újítás nagyon fontos. Szerintem ez egy zseniális ötlet, amit megvalósítottak, hisz nagyon sokat költünk arra hogy csomagolt árukat vásároljunk, ezt itt megspórolható. Hogy mennyire fogja szeretni a város azt nem tudom, de drukkolok nekik. Az biztos, hogy a feleségem sűrűn fog ide járni vásárolni.”

 

nopack (15)

nopack (19)

nopack (22)

2015. október 1-jétől a hét minden napján már bárki betérhet a noPack boltba, és szívesen állnak rendelkezésükre a tulajdonosok, hogy bevezessék a budaörsieket a csomagolásmentes vásárlás rejtelmeibe.

 

nopack (18)

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.