János Vitéz a Budaörsi Latinovits Színházban

(Budaörs, 2015. szeptember 30. – Budaörsi Infó)  A János Vitéz című közkedvelt darab bemutatója 2015. október 8-án 19 órakor lesz a Budaörsi Latinovtis Színház műsorán.

 

Kacsóh Pongrác – Bakonyi Károly – Heltai Jenő

JÁNOS VITÉZ
Daljáték két részben

Bemutató: 2015. október 8. csütörtök, 19.00

Kukorica Jancsi: Ódor Kristóf
Iluska: Páder Petra
Bagó: Marton Róbert m.v.
Gonosz mostoha: Spolarics Andrea
Francia király: Bregyán Péter
Strázsamester: Herczeg Tamás m.v.
Csősz: Ilyés Róbert
Bartolo: Böröndi Bence e.h.

Rendező: Frigyesi András
Zenei vezető: Darvas Ferenc
Dramaturg: Bognár Éva
Koreográfus: Bóbis László
Díszlet – jelmez: Safranek Zita és Rákay Tamás
Világítás: Sokorai Attila
Rendezőasszisztens: Juhász Gabriella

 

Kukorica-Kukorica János mindannyiunk gyermeke, olyan, mint mi vagyunk, magyarok – vagy amilyenek lenni szeretnénk. A sorsa kilátástalan, a szerelme reménytelen, a környezete olyan ellenséges, hogy végül menekülésre kényszeríti: ám ő hősiesen állja a sarat.

Szerelmében vakmerő, ebből kifolyólag bajba kerül, Napnyugatra is elvetődik, ahol – bátorsága eredményeként – kivívja a sikert. Kikerül származása megítélési tömlöcéből, majd hazatér, hogy sikerei gyümölcsét leszüretelje – ami persze minden eddigi próbatétele közül a legnehezebbnek bizonyul. Ő azonban nem azért magyarosított időközben Kukoricáról Vitézre, hogy ettől az inába szálljon a bátorság. A kutyafejű tatárok után legyőzi a Halált is. És közben énekel, dalol, dúdol – de úgy, hogy a szívnek meg kell beléje szakadni.
Belé is szakadt: úgy mondják, a bemutatón, kerek száztizenegy évvel ezelőtt, könnyekben tört ki boldog-boldogtalan, csak a viharosan tapsoló kezek emelkedtek ki a könnyek kéktiszta tavából, mely azóta is csak árad és árad, rendületlenül.

Végül egészen Budaörsig csaptak a hullámai: most, hogy a színháznak önálló társulata lett, amely szinte a teljes színlapot kitölteni képes, és most, hogy bármilyen okból újra húsba vágó lett a kérdés, hogy kik vagyunk és hova tartunk, igazán vétek lenne nem műsorra tűzni minden idők legmagyarabb daljátékát, amelyet minden idők legmagyarabb népmeséjéből álmodtak színpadra, amely népmesének név szerint ismerjük a szerzőjét, a tót/szlovák, de mégis magyar Petrovics Petőfi Sándort.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.