Szőlős pite recept

(Budaörs, 2015. szeptember 27. – Budaörsi Infó) A recept, amit most megosztok Önökkel, nagyon régi. Nagymamám sütötte gyakran, az ünnepi asztal emlékezetes fogása volt nyáron, szőlőszezonban. Elkészítéséhez persze jár néhány nagyi-fortély is.

 

 

Hozzávalók (egy cakkos szélű gyümölcstorta formához):

– 10 dkg liszt
– 12 dkg vaj (margarin nem jó!)
– csipetnyi só
– 4 tojás szétválasztva
– 5 dkg kristálycukor
– 1 dl édes fehérbor
– 4 evőkanál citromlé
– 1 citrom reszelt héja
– 1 pohárnyi csemegeszőlő

 

Elkészítés:

A lisztből a vajjal, sóval és 2 evőkanál hideg vízzel tésztát gyúrunk, majd kinyújtjuk, és kibéleljük vele a tortaformát. A szélét úgy nyomkodjuk a formába, hogy egy picit (kb. 1 cm) túlérjen a forma peremén. A tészta alját szurkáljuk meg villával, és vékonyan kenjük meg felvert tojással. (Nagyi-tipp: a tortaalap így nem ázik el, és sütőbabra sincs szükség!) Előmelegített sütőbe tesszük és addig sütjük, amíg szép aranysárga lesz (kb. 20 perc).

Ekkor egy mély tálban összekeverjük a tojások sárgáját a cukorral, a citrom levével és lereszelt héjával, hozzáadjuk a bort, majd gőz fölött addig keverjük, míg besűrűsödik. Hozzáadjuk a keményre felvert tojáshabot és a meleg krémet a tésztára öntjük. Visszatesszük a sütőbe és 20 percig sütjük, amíg a teteje megpirul. Amikor a pite kihűlt, félbevágott szőlőszemekkel díszítjük.

Jó étvágyat!
Puczné dr. Mák Éva

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.