A képviselő-testületi ülésen történt – 188 millió forint sorsáról döntöttek

(Budörs, 2015. szeptember 25. – Budaörsi Infó) 2015. szeptember 23-án ülésezett a képviselő-testület. Erről korábban már olvashattak hírportálunkon. Ismertetjük az Önkormányzat hivatalosan kiadott verzióját az ülésen történtekről.

 

 

Az iparűzési adó visszatérítésre félretett pénzből megmaradt 188 millió forint sorsáról is döntöttek a képviselő-testület szeptember 23-án megtartott ülésén. Ebből jut majd a Tűzkőhegyi árok rendbetételére, a felnőtt játszótér sporteszközeire, a Tűzoltólaktanya felújítására, a kátyúzási keret 30 milliós növelésére, illetve újabb fedett buszvárók építésére.

Még a napirend elfogadása előtt, indokolás nélkül kivonult az ülésteremből a háromtagú Fidesz-KDNP frakció. Feltételezhetően azért, mert a testület nem kívánta az ülésen a pénzügyi bizottság álláspontjának ismerete nélkül megtárgyalni azokat az idei költségvetést érintő javaslataikat, amelyeknek hibásan jelölték meg a forrását, illetve amelyekhez már kötelezettségekkel lekötött pénzeket kívántak volna elkölteni. Erre a jegyző fel is hívta a figyelmüket.

A Pénzügyi Ellenőrző Bizottság elnöke, dr. Molnár Gábor (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) kifogásolta, hogy a javaslatok az utolsó pillanatban érkeztek be, ezért nem volt sem idő, sem lehetőség ezeket szakmailag áttekinteni. A pénzügyi bizottság elnökeként visszakérte az előterjesztéseket bizottsági tárgyalásra, így azok – habár a benyújtók ezt kérték – ezen az ülésen nem kerülhettek napirendre,

Wittinghoff Tamás polgármester szerint az utolsó pillanatban beadott fideszes javaslatok szakmaiatlanok és átgondolatlanok voltak. Példaként említette, hogy igénybe vették volna más célra a frankhegyi nyomásfokozóra félretett pénzt is, ami nyilván súlyosan sérti az ott élők érdekeit. Egy másik javaslat önkormányzati forrásokat költött volna a Heimatmuseum felújítására, miközben tárgyalások folynak állami támogatásról, de komoly segítséget ajánlott a düsseldorfi Hermann Niermann Közalapítvány is. A BTG kátyúzási keretére vonatkozó fideszes javaslat pedig nyitott kapukat döngetett: erre a célra már egy aznap tárgyalt másik, a hivatal által készített átfogó javaslat is különített el pénzt.

Napirend előtti felszólalásában dr. Bakó Krisztina (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) a Szervezeti és Működési Szabályzat felülvizsgálatát kezdeményezte, pontosan az ilyen esetek elkerülése érdekében.

Stift Nándor (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) köszönetet mondott az Ifjúság utca egy szakaszának járdafelújításáért, a Patkó utca 9. környékének megújításáért és a hamarosan elkészülő felnőtt játszótérért, amely a Herman iskola területén lesz.

Dr. Tóth Ferenc (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) örömmel vette tudomásul, hogy sikerült megkönnyíteni a Alsóhatár utcánál a főútra való rákanyarodást. Kérte, hogy a Kesjár Csaba Általános Iskolánál a Kikelet és a Fagyöngy utcáknál tegyék lehetővé a járdán való akadálytalan közlekedést, mert a gyerekek az úttestet használják.

Becz György (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) a Budaörsi Civil Összefogás köszönetét tolmácsolta, amiért az itt működő cégek és a lakosság is rengeteg adománnyal segítette őket. Ezeket a menekültek megsegítésére fordították, ami pedig megmaradt, azt a Családsegítőhöz továbbították.

Bejelentette, hogy bár jelölték őt a Városi Testnevelési és Sport Díjra, ezt azonban nem vállalja, mert összeférhetetlennek tartaná a képviselői tisztségével.

Majd kérte, hogy az Árok utca alsó szakaszánál szüntessenek meg egy kiszögellést, amely zavarja a közlekedést.

Lőrincz Mihály a Műszaki Ügyosztály vezetője elmondta, hogy már folynak a kisajátítási tárgyalások annak érdekében, hogy kiszélesíthessék ezt az útszakaszt.

Dr. Molnár Gábor (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) a lakók türelmét kérte, mert a Törökbálinti úton a csatorna-felújítás november végéig közlekedési nehézségeket okoz.

Dr. Kisfalvi Péter (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) szintén a körzetében élőkhöz fordult, hogy ameddig tartanak a Kamaraerdei úton a csapadékvíz elvezetéssel kapcsolatos munkálatok, addig a Beregszászi és Seregélyes utcákat használják.

Hauser Péter (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) megköszönte, hogy a Rózsa utcai óvoda környékén jelentősen enyhítették a közlekedési nehézségeket.

Első napirendi pontként a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendeletet és az ehhez kapcsolódó közszolgáltatási szerződést módosították. Így többek között az is lehetővé válik, hogy a Kolozsvári, a Zsombori, a Kassai, illetve a Beregszászi utcák környékén lakók ideiglenesen kedvezményes díjzónába kerüljenek. Ez addig tart, amíg ők is rá tudnak majd csatlakozni az új szennyvízcsatornára.

Egy jogszabályi módosítás miatt ezután nem lehetne az eddig megszokott módon folyósítani az óvodai dolgozóknak a bérpótlékaikat. A helyi rendelet módosításával a testület elhárította ezt az akadályt.

A Budaörsi Helyi Építési Szabályzat módosítását kezdeményezte és változtatási tilalmat rendelt el a képviselő-testület a volt Kenyérgyár területére. A jegyző a javaslatot azzal indokolta, hogy az értékes területen olyan fejlesztéseket látnának szívesen, ami erősítené a környék városközpont jellegét.
A terület felszámolási biztosa is szót kapott, aki egyrészt sürgette, hogy éljen az önkormányzat az elővásárlási jogával, másrészt célzásokat tett, hogy elképzelhető a területnek olyan hasznosítása is, mint például külföldi menekültek elhelyezése. Szerinte az új szabályozás leértékeli a területet.
A jegyző cáfolta ezt az értelmezést.

A képviselők elfogadták a város 2015. I. féléves költségvetésének végrehajtásáról szóló beszámolót.

Ugyancsak elfogadták, hogy a város helyi építési szabályzatának módosítása a Kőhegy területét érintően egyszerűsített eljárással történjen.

A Pest Megyei Kormányhivatal ez év februárjában törvényességi felhívást tett, amelyben felszólította az önkormányzatot, hogy a Merengő utca környéke településrendezési tervét, illetve a Helyi Építési Szabályzat ide vonatkozó részeit helyezze hatályon kívül, mert azok jogszabályba ütköznek. Mivel ezt az álláspontot vitatta a testület, a kormányhivatal a Kúriához fordult. A Kúria Önkormányzati Tanácsa jelezte, hogy az önkormányzat állásfoglalásban terjesztheti elő saját véleményét. Most ezt a dokumentumot hagyta jóvá a testület.

Felülvizsgálták a képviselők a Frankhegy egy területrésze I/A-B ütemének fejlesztésével kapcsolatos korábbi döntéseiket. Ezzel megnyílt az út, hogy a terület egy részén komolyabb fejlesztések induljanak el, ha az ott élőknek sikerül egymás között megállapodniuk.

Ismét kiírta a testület a helyi értékvédelmi támogatásra vonatkozó pályázatot. A védett értékeket fenntartó tulajdonosok, fenntartási kötelezettségük teljesítéséhez vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek. A célra idén hétmillió forint áll rendelkezésre. A pályázatokat szeptember 30-ától lehet benyújtani.

Meghosszabbították a gépkocsi haszonkölcsön szerződést a Pest Megyei Rendőr-főkapitánysággal. A város ezen a módon tudja az általa korábban vásárolt gépkocsit a rendőrségnek átadni.

Ugyancsak a helyi rendőrség munkáját segíti, hogy az önkormányzat további közalkalmazotti státuszokat finanszíroz a budaörsi kapitányságon.

Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség támogatási kérelme alapján az önkormányzat hárommillió forinttal járul hozzá egy meghibásodott alkatrész cseréjéhez.

Jóváhagyták a volt Mechanikai Művek területrészének Törökbálint részére történő átadásáról szóló megállapodás. Ezzel lehetővé válik a köztemető bővítése.

Megszavazta a testület a BKK Zrt-vel megkötött, 2022-ig tartó támogatási szerződéssel kapcsolatos tájékoztatást.

Ugyancsak jóváhagyták a budaörsi víziközművek gördülő fejlesztési terveinek módosításáról szóló tájékoztatót.

Ha a cégek több iparűzési adóelőleget fizetnek be, mint amennyit ténylegesen kellett volna, akkor azt vissza kell fizetnie az önkormányzatnak. Erre minden évben félretesznek egy bizonyos összeget. Az idei visszafizetések után valamivel több mint 188 millió forint maradt meg. Ennek az összegnek a felosztásáról döntött a testület. Ebből jut majd a Tűzkőhegyi árok rendbetételére, a felnőtt játszótér sporteszközeire, a Tűzoltólaktanya rendbetételére, a kátyúzási keret 30 milliós növelésére, újabb fedett buszvárók építésére.
Döntöttek arról is, hogy létrehoznak egy szociális, oktatási és népjóléti tartalékalapot, amely összesen 200 milliós keretösszeggel gazdálkodhat 2016-ban.

A polgármester indoklása szerint a hivatal szakmai javaslatai alapján osztották fel a pénzt, és óvatos előrelátással egy tartalékkeret létrehozásával készülnek a kormány váratlan lépéseire, amelyek az oktatási, szociális területeket is érinthetik.

A Fénykörközösség Kutatási és Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. 2015. kereste meg az önkormányzatot, azzal, hogy egy együttműködés keretében az Önkormányzat és a Fénykörközösség Nonprofit Kft. jelentős előrelépést tehetne a környezeti szemléletformálás elősegítése érdekében. A Fénykör a megújuló energiaforrások terjedése és a fenntartható fejlődés elősegítése érdekében közös, országos platformot hoz létre azokkal, akik elkötelezettek a fenntarthatóság iránt. Budaörsről már a Fénykörközösség tagja az Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola. A testület megszavazta az együttműködést.
Céltartalékban szereplő, 5.8 milliós forrást szabadítottak fel parkolók építésére, amely a Kossuth utcában valósul meg.

Hozzájárultak, hogy a Szent Tarzíciusz Egyesület a régi posta épületének egy részét  (udvar és kiállító tér) kulturális, közösségszervezési célokra, térítésmentesen használja 2016. június 30. napjáig.
Megadták a tulajdonosi hozzájárulást, hogy a régi posta épületére egy emléktáblát helyezhessenek ki.

Módosították a Budapesti út 54. sz. alatti, Polgárok Háza intézményben a 2. sz. faház emeleti helyisége bérbeadási feltételeit.

Hozzájárultak a Kamaraerdei Közösségi Ház üres helyiségeinek hasznosításához.

Jóváhagyták, hogy a Budaörs, 7927/6 helyrajzi számú ingatlant sorolják át a forgalomképtelen vagyontárgyak körébe és művelési ágát „kivett helyi közút”-ra változtassák meg.

A Budaörs, Köz tér 5. szám alatti, 130 helyrajzi számú ingatlanban fennálló önkormányzati tulajdoni hányadot csak a Helyi Építési Szabályzat módosítása után értékesítik.

A Csalogány utcában található, 8683/1 helyrajzi számú ingatlanból 18 négyzetméternyi területet útépítés céljára térítésmentesen átvesz az önkormányzat.

Megadták a tulajdonosi hozzájárulást, hogy az Első Budaörsi Sörcsap Működtető Baráti Társaság Egyesület (EBSÖM) székhelyeként megjelölhesse a Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat címét.

Nyilvános pályázatot írnak ki a Károly király u. 54. szám alatti ingatlan eladására.

Jogszabályi változások miatt módosítani kellett az önkormányzat által fenntartott óvodák alapító okiratait.

Meghatározták az óvodai álláshelyek számát, és a tagóvoda-vezető kötelező óraszámát.

Együttműködési megállapodást köt az önkormányzat az ELTE Tanító és Óvóképző Karával az óvodapedagógus utánpótlást segítő gyakorlóhelyek biztosításáról.

Ugyancsak együttműködési megállapodást kötöttek a Törökbálinton működő Izgiland Játszóházzal. A budaörsiek 10 százalék kedvezményt kapnak.

Támogatták a Wendler Ferenc Alapítvány támogatási kérelmét, amely 1,7 millió forintra vonatkozott. A testület kikötötte, hogy december 31-éig be kell számolniuk a kiadásaik és bevételeik alakulásáról.

Ugyancsak jóváhagyták a BSC 1924 Futball Kft. támogatási kérelmét; 4,95 millió forintot a TAO-pályázat önrészére félretett pénzből kapnak meg. TAO-támogatással valósul meg a BSC stadion és épül meg egy tornacsarnok is.

Kiegészítették a közbeszerzéseken indulható, előminősített cégek listáját.

Elfogadták a Szabadság út 140-142. szám alatti társasházban található 3. sz. garázsra vonatkozó területhasználati szerződést.

Javaslatot dolgozott ki a hivatal a Hársfa utcai építési terület, az úgynevezett „gödör” helyzetének rendezésére, amelyben felkérik a polgármestert, hogy folytassa a beruházással kapcsolatban már megkezdett tárgyalásokat.
Egyúttal elutasította a testület Gáspár Béla javaslatait, amelyeket a polgármester szakmaiatlannak, alkalmatlannak és értelmetlennek nevezett. Ezek között szerepelt, hogy az önkormányzat szólítsa fel a tulajdonost az eredeti állapotok visszaállítására.
Kevesen tudják, mondta Wittinghoff Tamás, hogy a beruházáshoz kapcsolódóan közel egymilliárdos fejlesztést hajtott végre a környéken az első tulajdonos. Vagyis az eredeti állapotok visszaállítása azt is jelentené, hogy elbontanák a szervizutat és a szennyvízátemelő állomást.

Nem támogatta a képviselő-testület azt a kezdeményezést, amely az Uzsoki közt Mathiász János utcára szerette volna átkeresztelni.

A Zichy majort a Budaörsi Művészek Egyesülete és a Húsznegyven Egyesületek használatába adták a képviselők. A két civilszervezet  2017. december 31-éig tartó határozott időtartamra, térítésmentesen kapta meg az épület egy részét.

Módosították a Pannonhalmi Bencés Gimnázium Közhasznú Alapítvánnyal kötött támogatási szerződést.

Az önkormányzat véleményezési jogával élve, támogatta, hogy a korábbi Nevelési Tanácsadó (ma PMPSZ Budakeszi Tagintézménye) vezetőjének újabb öt évre Badacsonyiné Juhász Zsuzsannát nevezzék ki.

Az ezt követő zárt ülésen többek között döntöttek a Testnevelési és Sport Díj, illetve a Hauser József Városi Közművelődési Díj odaítélésről, és javaslatot tettek Pest megyei díjakra is. Szociális ügyekben temetési és adósságcsökkentési támogatásokról, valamint lakásbérleti jogviszony meghosszabbításáról határoztak. Egy építéshatósági ügyben és egy peres eljárásban egyezséget ajánlottak. Több ingatlannal kapcsolatos vételi ajánlatról is határoztak, majd egy településképi bejelentési eljárásban másodfokú közigazgatási hatóságként eljárva végzést hoztak.

 

(Budaörsi Infó/budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.