Szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Szeptember 30-ig lehet benyújtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) a külföldi áfa visszatérítésére vonatkozó kérelmeket. A magyar cégek a Baker Tilly Hungária szakértője szerint még mindig ritkán igénylik vissza a másik EU-országban történt tartózkodással kapcsolatos számlák áfáját, pedig ezt egyszerűen, díjmentesen megtehetnék.

 

A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló cég szerint rengeteg vállalat szembesül azzal, hogy külföldre utazó vagy átmenetileg ott dolgozó munkatársának üzemanyag, lakhatási, szállodai-, vendéglátási-, autóbérlési- vagy konferencia számlája az adott ország áfáját tartalmazza. Bagi Márta, a Baker Tilly Hungária partnere szerint azonban a hazai cégek gyakran a számla bruttó összegét könyvelik költségként, nem foglalkoznak annak áfa-tartalmával.

Ennek oka egyrészt, hogy nem tudják, az áfa bizonyos feltételekkel visszaigényelhető, másrészt túl bonyolultnak, drágának vélik a visszaigénylési folyamatot. Pedig a belföldön letelepedett adóalany díjmentesen, a magyar adóhatósághoz elektronikusan benyújtott kérelmében igényelheti vissza ezt az áfát, a többit elintézik az adóhatóságok. Azaz a NAV megkeresi a külföldi adóhatóságot, továbbítja az igénylést, a külföldi hatóság azt megvizsgálja, esetleg új információt kér, és végül a visszajáró pénzt kiutalja a magyar cégnek – magyarázza a cég közleményében a szakértő.

Az EU áfa-direktíva alapján általánosságban a vendéglátás teljesítési helye az, ahol a szolgáltatást ténylegesen nyújtják, szállás esetén ahol az ingatlan van, gépkocsi rövid távú bérlése esetén pedig ahol azt ténylegesen a bérlő birtokába adják. Ezért ezekben az esetekben a szinte biztosan helyes az adott ország áfájának felszámítása.

A 2014.évi számlák esetén legkésőbb 2015.szeptember 30-ig lehet ezt a kérelmet benyújtani, a nyomtatványt országonként kell kitölteni, az adott országból származó számlák alapján. A szeptember 30-i határidő jogvesztő határidő, ezt követően visszaigénylésre nincs lehetőség.

A visszatérítés az Európai Unió országaiból lehetséges, éves kérelem esetén a minimum összeg 50 euró, vagy annak megfelelő összeg. Mindemellett lehetőség van évközben, negyedéves kérelmek benyújtására is, ha a visszatérítendő összeg eléri a 400 eurót. Ez azt jelenti, hogy akár már az idei első három negyedév számláit is érdemes megvizsgálni, és a feltételek fennállása esetén visszakérni az áfát – hívja fel a figyelmet Bagi Márta.

A tagállamok többségénél meghatalmazott is eljárhat, tehát a belföldi cég megbízhat egy tanácsadó céget, hogy eljárjon helyette. Ez esetben a meghatalmazott nyújtja be a kérelmet a szükséges nyilatkozatokkal, mellékletekkel, válaszol a kinti adóhatóság esetleges további kérdéseire.

Az adott ország szabályai alapján előfordulhat, hogy bizonyos összeg felett a számlákat csatolni kell a beadványhoz, illetve a visszaigénylésnél is az adott ország szabályai érvényesítendők; ezek azonosak az adott országban letelepedett cégekre vonatkozó áfa-szabályokkal – ismerteti a szakértő.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.