Kivonult a Fidesz a képviselő-testületi ülésről – Menekült tábor Budaörsön?

(Budörs, 2015. szeptember 23. – Budaörsi Infó) Ez a nap is úgy indult mint korábban a többi. A képviselő-testületi ülésen két fő kivételével (Császárné Kollár Tímea, Ritter Gergely) minden képviselő jelen volt. Viszont még a napirendek megtárgyalása előtt kivonultak a helyi Fidesz önkormányzati képviselői a teremből, majd nem sokkal később azon kaptuk magunkat, hogy a testület döbbenten értesül arról, hogy akár menekült tábor is épülhet Budaörsön a város központjában.

 

2015. szeptember 23-án ülésezett a képviselő-testület 8 óra 30 perces kezdéssel. Hatvanhárom napirendi pontot irányoztak elő megtárgyalásra.

Molnár Gábor (BFE) a testületi-ülés elején, mint a Pénzügyi bizottság elnöke, azt kérte, hogy vegyék le a napirendről a 36, 37, 38, 40, 41, 42, 43, 44 és 45-ös napirendi pontokat. Elmondása szerint ezeket az ügyeket a Pénzügyi bizottságnak újra kell tárgyalnia, mert nem megfelelő pénzügyi kereteket rendeltek hozzájuk.

Ezek a következők:

36. napirendi pont: Komáromi utca alsó szakaszán, forgalmi rend változás, valamint zajvédő fal tervezése

37. napirendi pont: Térfigyelő kamerák telepítése a Frankhegy bevezető útjain

38. napirendi pont: További térfigyelő kamerák telepítése a Templom téren

39. napirendi pont: Kiegészítő forrás biztosítása a BTG Kft. részére, kátyúzási feladatok ellátására

40. napirendi pont: Kisfaludy utcában 20 kV-os légvezeték föld alá helyezése

41. napirendi pont: 4 darab közúti gyalogos átkelőhely létesítése

42. napirendi pont: A Heimatmuseum és tájház tetőszerkezetének felújítása

43. napirendi pont: Támogatás a görög katolikus templom építésének folytatásához

44. napirendi pont: Törökugrató Polgárőrség 2015. évi Támogatása

45. napirendi pont: Civil szervezetek támogatására újabb pályázat kiírása

 

Bocsi István jegyző úr ezt igazolta azzal, hogy nem állnak rendelkezésre azokon a költségvetési helyeken források, amelyeket megjelöltek a kérelmeken a költségekhez. Így a napirendről ezeket a pontokat levették.

Löfler Dávid (Fidesz) azt kérte, hogy az általuk beadott eredeti előterjesztések maradhassanak a módosítók nélkül a tárgyalandó napirendek között.

Wittinghoff Tamás, Budaörs Város polgármestere elmondta, hogy nincsenek pénzügyileg megalapozva a levett napirendek, és a Pénzügyi  bizottság elnöke visszavonta azokat, így erre nincs lehetőség.

Majd ezt követően a polgármester megvonta a szót Sokolowski Márktól (Fidesz), mert szintén ebben a témában szeretett volna felszólalni.

Löfler Dávid még egyszer kérte Wittinghoff Tamást, hogy legalább a 39-es napirendi pontról tárgyaljanak, mert elmondása szerint az ahhoz szükséges források megvannak.

A polgármester helyreutasította a Fidesz képviselőit, majd elmondása szerint „a gyengébbek kedvéért” még egyszer elismételte, hogy a levett napirendi pontokat nem fogják tárgyalni, mert a Pénzügyi bizottság elnöke levette őket a napirendről.

Ezek után 8 óra 53-kor a Fidesz képviselői:  Sokolowski Márk, Löfler Dávid és Gáspár Béla távoztak a teremből.

A Fidesz frakció távozása után Wittinghoff Tamás megjegyezte, hogy talán ezek után már jobb hangulatban fog telni a testületi-ülés. Viselkedésüket a testületi-ülés további részein is többször kritizálta és utalt arra, hogy a Fidesz ezen megnyilvánulása nagy valószínűséggel csak a médiának szólt és várja, hogy mit fog erről olvasni majd a sajtóban, például hogy a „gonosz polgármester levetette a napirendről a fontos ügyeket”.

Bakó Krisztina (BFE) kérte, hogy vizsgálják meg, hogy nem ütközik-e szabályzatba, hogy a képviselők a testületi ülést megelőző napon adnak le indítványokat, mert megítélése szerint így nem elegendő az idő bizonyos esetekben ahhoz, hogy elmélyüljenek a leadott anyagok vizsgálatában.

Bocsi István jegyző elmondása szerint minden előterjesztés a szabályoknak megfelelően lett leadva.

 

2kepviselotestulet15923

Mikor már azt hihettük, hogy az ülés legbotrányosabb részén túl vagyunk, a harmadik napirendi pont következett, ami még nagyobb megdöbbenést keltett.

 3. napirendi pont: BHÉSZ módosítás indítása és változtatási tilalom elrendelése a volt kenyérgyár területére

Az érintett ingatlan egy felszámolás alatt álló cég területe. Az ülésen részt vett a felszámoló cég képviselője is.

A Képviselő-testület megalkotta Budaörs, Bretzfeld utca – Lévai utca – Komáromi utca – Kenyérgyár utca által határolt területre vonatkozó változtatási tilalom elrendeléséről szóló rendeletét. A tilalom hatálya Budaörs, Bretzfeld utca–Lévai utca–Komáromi utca–Kenyérgyár utca által határolt területekre a 1001/1, 1001/2, 1002, 1003 hrsz.-ú ingatlanokra terjed ki.

 

Az indoklás a hatásvizsgálat alapján:

Várható társadalmi hatások:

A tömb környezetében élők nagy részének ideiglenesen előnyt jelenthet a tilalom elrendelése, mivel az ingatlan-beruházások elmaradásával nem növekszik tovább a gépjármű forgalom, illetve az esetleges építkezésből adódó környezeti hatások nem jelentkeznek.

Gazdasági hatás, költségvetési hatások

A gazdasági hatás nem releváns, de költségvetési hatásként az érintett ingatlanokon a tulajdonosoknak kártalanítási igénye keletkezhet (az építési előírások hatálybalépésének 7 éven belüli megváltoztatásából adódóan).

 

Várható környezeti és egészségügyi hatások

A tömb környezetében élők nagy részének ideiglenesen előnyt jelenthet a tilalom elrendelése, mivel az ingatlan-beruházások elmaradásával nem növekszik tovább a gépjármű forgalom, illetve az esetleges építkezésből adódó környezeti hatások nem jelentkeznek. 

 

Adminisztratív terheket befolyásoló hatás:

 Jelentős többletterhet nem ró a hivatalra, az elfogadással és a hatályvesztéssel tájékoztatási kötelezettsége sem keletkezik a hivatalnak, illetve a tilalom keletkezésének és törlésének tényét az országos ingatlan-nyilvántartásba sem kell bejegyeztetni.

 

Jogszabály elfogadásának szükségessége

A jogszabály elfogadása a Város és a Budaörsiek hosszú távú érdeke, az adminisztrációs városközpont város érdekei mentén történő kialakítása egy esetlegesen jelentkező átgondolatlan beruházás miatt ne lehetetlenedjen el. 

 

Jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek

Nem releváns

 

Wittinghoff Tamás elmondta, hogy a területet a felszámoló cég felajánlotta a város számára megvásárlásra 1,2 milliárd forintért, viszont ezt túl magasnak véli. Véleménye szerint túlárazták.

Szót kért a felszámoló cég jogi képviselője Flórián Csaba, és több kérdést is feltett az Önkormányzatnak a változtatási tilalom bevezetése kapcsán, valamint elmondta, hogy amennyiben nem sikerül megegyezniük, abban az esetben a fent említett területre akár menekült tábort is építhetnek. Elmondása szerint nem ez a cél, hanem az, hogy a terület ne veszítsen értékéből, ezért azt kérte az önkormányzattól, hogy folytassanak tárgyalásokat ennek érdekében.

Bocsi István jegyző elmondta, hogy a menekült táborral kapcsolatos terveikről most hallanak először, és nem szeretnék, ha a város központjában lenne egy ilyen jellegű létesítmény. Hozzátette, hogy a hivatal mint eddig is, hajlandó a párbeszédre és a kölcsönös megeggyezésre.

A jegyző kérte, hogy függetlenül a döntéstől folytassanak további tárgyalásokat és alkossanak egy új szabályzatot, mert a városnak nem az a célja ezzel az új rendelettel, hogy elértéktelenítse a területet.

Kálóczi Imre alpolgármester hozzátette, hogy a hitelezővel tartották a kapcsolatot és az 1,2 milliárdos árat az önkormányzat azért is nem kívánta kifizetni, mert nincsen konkrét céljuk ezzel a területtel. Elmondása szerint nyitottak az együttműködésre. Szeretnék, ha a terület úgy lenne felhasználva, hogy az mindenkinek megérje. Ő is kiemelte, hogy nem szeretnék, ha menekült tábor épülne ott. Van arra mód, hogy településrendezési szerződést kössenek, erre a polgármester is nyitott lenne.

többi napirendi pont szavazásával kapcsolatban hamarosan olvashatnak hírportálunkon.

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.