Műszaki szakértők szerint nem eredeti a letartóztatott texasi muszlim tanuló órája

Elektronikai szakértők szerint gyártott elemekből áll, ezért nem eredeti az az óra, amelyet a múlt héten letartóztatott, majd egy sor vezető műszaki cég által felkarolt és a Fehér Házba is meginvitált texasi muszlim középiskolás, Ahmed Mohamed szerelt össze – írta hétfőn a The Daily Beast.

 

A tanuló esete a világsajtóban és a közösségi médiában is felkapott téma lett. Az Irvingben élő 14 éves Ahmed Mohamed múlt hétfőn vitte be az iskolába az általa megépített órát, hogy megmutassa tanárának. Öt rendőr kísérte be az őrszobára, mert úgy ítélték meg, hogy “találmánya” pokolgépnek nézhető. Két nappal később ejtették a gyanúsítást.

A szudáni származású fiú az amerikai médiának nyilatkozva arra panaszkodott, hogy pusztán a vallása és a “faji” hovatartozása miatt nézték terroristának. A The Daily Beast online magazin által idézett és megszólaltatott szakértők, akik megvizsgálták az óráról az interneten megjelent fotókat, az incidens politikai és jogi oldalával nem foglalkoztak, de rámutattak, hogy Mohamed szerkezete mérnöki szempontból nem képvisel értéket.

Anthony DiPasquale, az Artvoice.com webmestere rámutatott, hogy Mohamed nem talált fel egy saját, új ébresztőórát, de még órát sem szerkesztett. A szerző megállapította, hogy a nyomtatott áramkör egy, a ’80-s években gyártott Micronta óráé és a szerkezet többi eleme is hozzáférhető a kereskedelmi forgalomban.

DiPasquale rámutatott, hogy a dobozából kiszerelt és egy táska formájú tolltartóba helyezett óraszerkezettel kapcsolatban egy interjúban maga Mohamed is elismerte, hogy az gyanúsan nézhetett ki. Felvetette a kérdést, hogy nem egy rosszul elsült csínytevésről és valóban egy álbombáról volt-e szó.

Thomas Talbot elektronikai és orvos-műszaki szakíró a YouTube-on is arra hívta fel a figyelmet, hogy az óra elemei üzemben gyártottak, ezért szintén arra az álláspontra helyezkedett, hogy Mohamed, aki semmiképp sem tekinthető feltalálónak, szándékosan készített egy olyan szerkezetet, amely egy bombára emlékeztet.

“Egyszerűen arról van szó, hogy egy órát kiemeltek a dobozából, úgy gondolom, provokatív célzattal, tudatosan” – mondta Talbot, aki nem Mohamedet, hanem inkább a médiát hibáztatta a szenzációvá felfújt eset miatt.

Bryan Bergeron, aki a villamossággal foglalkozó több könyv szerzője és a Nuts & Volts című magazin főszerkesztője, úgy vélekedett, hogy a politikai alapon különleges elbánásban részesített Mohamed projektje “aranyos” lenne egy 7 évestől, de az még csak nem is leleményes. Szerinte igazságtalan azzal a több tízezer gyerekekkel szemben, akik valóban ifjú feltalálók.

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.