Húszéves a budaörsi Piros Rózsa Dalkör – “A magyar népdal a magyar nemzet zenei anyanyelve.”

(Budaörs, 2015. szeptember 22. – Budaörsi Infó) A Piros Rózsa Dalkör idén ünnepelte fennállásának 20-dik évfordulóját. Ezt az ünnepi alkalmat megragadva kerestük fel Berenténé Ari Erzsébetet a Dalkör vezetőjét.

 

Nagyon kevés az olyan városi rendezvény van Budaörsön, ahol ne csendülnének fel a magyar népdalok a Piros Rózsa Dalkör énekeseinek köszönhetően. Immár 20 éve képezik szerves részét a város életének.

Berenténé Ari Erzsébet a Budaörsi Infónak elmondta, hogy nagyon büszkék arra, hogy húsz éve működik egy olyan dalkör, amely népdalokat énekel.

“Az elmúlt húsz évben nagyon sok minden történt. A Piros Rózsa Dalkört még anno Varga Irén alapította meg. Akkor az asszonyok még csak a maguk kedvére énekeltek. Majd évről évre folyamatosan változott, fejlődött a csapat.

Három év után átvette Sófalvi Éva a Dalkör vezetését. Ekkor Bordás István volt a kulturális főtanácsos Budaörsön. Én 2003-ban lettem ennek a Dalkör tagja. Már akkor is arra törekedtünk, hogy minél magasabb szintre jussunk, és hogy minél célirányosabban haladjunk a népdaléneklés felé.

Azon kívül, hogy szórakoztatjuk különböző népzenei műfajokkal a közönséget, még azt szerettük volna elérni, hogy a Dalkör egy több műfajú népdalokat éneklők vidám csoportjából, egy tudatos népdalkörré váljon. Amióta 2007-ben átvettem a Dalkör vezetését, azóta efelé haladunk célirányosan.”

 

korus_minosito2_piros_rozsa

 

Mi okozta az elmúlt évben a legnagyobb örömet a Dalkörrel kapcsolatban?

“Számomra a legnagyobb öröm, hogy tulajdonképpen a Dalkör tagjai mind anyáim lehetnének, és ennek ellenére mégis hallgatnak, figyelnek rám és együtt dolgoznak velem. 

Nagy öröm voltak az első nagy sikereket megélni, amikor láttuk, hogy jó irányba haladunk.

Természetesen a Vas Lajos Népzenei Szövetségtől kapott Nívó díj, és az idei Arany Páva díj is fantasztikus élmény volt. Ezek a díjak azt mutatták, hogy jó úton indultunk el, és a hátunk mögött lévő sok munka meghozta a gyümölcsét. Amit letettünk az asztalra, az a minőség.” 

 

Mi az ami nehézséget okozott a Dalkör tagjainak az elmúlt években?

“Talán hinni. Hinni abban, hogy képesek a legnehezebb feladatot is megoldani. A díjaink viszont arról tanúskodnak, hogy jól helytálltunk.”

 

piros_rozsa_dalkor2

 

Mit terveznek a következő 20 évre?

“A nagy célunk az együtt maradás, az élet sok nehézsége ellenére. A másik cél, hogy mindig legyen erőnk a most megszerzett és elért eredményeket nem csak tartani, hanem egy ici-picivel mindig magasabb szintre emelni, egy lépéssel mindig előrébb menni.

Nagyon szeretnénk, ha új tagok jelentkeznének hozzánk, és átadhatnánk nekik a magyar népzene kincsét.

Viszont az igazi és legfontosabb célunk az, hogy a közönség halljon minél több magyar népdalt, hiszen Kodály Zoltán tanította nekünk még annak idején, hogy a magyar népdal a magyar nemzet ZENEI anyanyelve. Ezt nem szabad elfelejtenünk!

Amit pedig szakmailag szeretnénk elérni, hogy Dalkörként mi is, mint Gyöngyösi Rózsika – aki szóló énekes nálunk -,  elnyerhessük a Kiemelt Nívódíjat. Most ezért dolgozunk.”

 

További sok sikert és még sokévnyi közös munkát kívánunk!

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.