Külföldi sajtó – “Kicsoda Orbán Viktor? Európában rettegett, Magyarországon tisztelt”

Németországban a ZDF országos köztelevízió Orbán Viktor miniszterelnökről közölt portrét a heute.de című hírportálján.

 

A Kicsoda Orbán Viktor? Európában rettegett, Magyarországon tisztelt című összeállításban közölt videóban kiemelték: Orbán Viktornak a menekültválsággal kapcsolatban képviselt “kemény” álláspontjára egy magyarázat az lehet, hogy a Fidesz “egyetlen komolyan vehető ellenfele a Jobbik”, és a miniszterelnök éppen a Jobbik “fegyvereivel” küzd a párt ellen. Hozzátették:  a Jobbik támogatottsága a válság óta csökkent, és a “bezárkózásnak” jó a fogadtatása Magyarországon.

A felvételhez fűzött szövegben kiemelték: miközben a Jobbik a “mérsékelt” párt arculatát igyekszik kialakítani és a “társadalom közepe” felé törekszik, Orbán Viktor “jobbról próbálja előzni” ezt a pártot.

Ebben “ideológiai összetevőként szolgál a kereszténység egy nagyon sajátos felfogása”, amely “egyre inkább a muzulmánok ellen irányul” – olvasható a ZDF hírportálján.
http://www.heute.de/portraet-von-ungarns-ministerpraesident-wer-ist-viktor-orban-40154320.html

A visegrádi országoknak el kell dönteniük, hogy azonosulnak-e a diverzitás európai értékeivel – írta a menekültválság kapcsán a Le Soir című, baloldali liberális irányzatú brüsszeli lap hétvégi számában megjelent terjedelmes elemzés szerzője, Jurek Kuczkiewicz.

Az “Európa vagy Orbán? Közép-Európa történelmi válaszúton” című cikk szerint Európa a második világháború óta a legsúlyosabb humanitárius válsággal, az EU pedig legsúlyosabb belső politikai válságával néz szembe. E válság azonban a korábbiakkal ellentétben nem egyszerűen a pénzről szól, hanem arról, hogy a tagországok egy földrajzilag jól körülhatárolható része, Közép-Európa szemben áll a többséggel, és ellenzi az érkező menekültek szétosztását.

Az írás idézte Jacques Rupnik szakértőt, aki a közelmúltban arra hívta fel a figyelmet, hogy míg Nyugat-Európa a dekolonizációval párhuzamosan, a liberalizmus és a multikulturális társadalom modelljét alakította ki, addig a kelet-európai országok 1989-ig zárt társadalomban éltek, és ezek a társadalmak nem készültek fel a diverzitásra.

A Le Soir részletesen idézett Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek tulajdonított kijelentéseket “a liberális blabla korszakának a végéről”, valamint arról, hogy a mostani helyzet nem csupán veszélyeket hordoz magában, hanem nagy lehetőséget is, azt, hogy “a nemzeti-keresztény ideológia visszanyeri dominanciáját”, mert nem csupán Magyarországon, hanem szerte Európában “meg kell védeni az etnikai és kulturális összetételt”.

A kérdésre, hogy miért ne állhatna jogában minden országnak eldönteni, kiket enged élni a területén, a belga lap elemzője azt a választ adta, hogy azért, mert a faji, vallási vagy nemi alapú megkülönböztetés ellentétben áll az emberi jogokkal, és az Európai Unió által vallott jogállamisággal.

Az ilyen, etnikai és vallási alapú ideológiát – tette hozzá Kuczkiewicz – már kipróbálták az európai történelemben, “és a legutóbbi ilyen kísérlet korunk legszörnyűbb népirtásához vezetett”.

A Le Soir szerint a közép-európai országoknak el kell dönteniük, hogy segítségére sietnek-e annak az uniónak, amely annak idején segítségükre sietett, és a sokféleség jogállami Európáját választják-e, vagy az etnikai-vallási alapú ideológiát.

“Ez Európa és nem Európa közötti választás” – írta a Le Soir.

A La Stampa olasz napilap szerint a “Balkánon most mindenki mindenki ellen van. Vagy inkább fal fallal szemben. Az egyetlen közös nevező Horvátország, Magyarország és Szlovénia kormányában (…) az a menekültektől való minél gyorsabb megszabadulás vágya”.

A La Repubblicában Cas Mudde holland politológus a radikális jobboldali kormányzásról írt cikkében úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor “magas rangú barátainak” köszönhetően “ússza meg” mindig az általa gyakorlott illiberális politizálást. A szerző szerint Orbán első számú pártfogója az Európai Néppárt. http://www.lastampa.it/2015/09/20/esteri/scontro-fra-croazia-e-ungheria-nessuno-vuole-tenere-i-profughi-x4ebEw8s2sxT9tYJ1nJAgP/premium.html

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.