Mesterséges hímivarsejteket hoztak létre francia kutatók a férfi meddőség kezelésére

Mesterséges úton hoztak létre hímivarsejteket francia kutatók ősivarsejtekből (spermatogoniumok), amivel állításuk szerint a jövőben forradalmasítani lehet a férfi meddőség kezelését.

 

A lyoni Kallistem biotechnológiai vállalat már májusban beszámolt a kifejlesztett technológiáról, csütörtökön viszont a francia tudományos akadémiának megfelelő CNRS támogatásával a kutatók részletesen bemutatták az eljárást, amelyet tavasz óta levédettek, és amelyről tudományos szaklapban is közöltek publikációt. Ez utóbbi elengedhetetlen ahhoz, hogy a tudományos világ elismerje a kutatás eredményét.

Húsz év kutatásra volt szükség ahhoz, hogy megteremtsék az ősivarsejtek (spermatogoniumok) számára azokat a körülményeket, amelyek között azok spermiogenezissel át tudnak alakulni érett spermiumokká. A kutatócsoportnak sikerült laboratóriumi körülmények között, mesterségesen létrehoznia először patkány-, majd majom-, végül pedig emberi hímivarsejtet.

Ez a technika 30-50 százalékban megoldhatja a férfi meddőség problémáit – vélte Philippe Durand, a projekt tudományos igazgatója, aki szerint azokon a férfiakon segíthet, akiknek a spermiumai nem fejlődnek megfelelően.

Erre a segítségre azonban valószínűleg még éveket kell várni, a klinikai tesztek ugyanis csak 3-5 év múlva kezdődhetnek el – tette hozzá.

A kutatócsoportnak először a mesterséges hímivarsejtek minőségét kell tesztelnie, mégpedig azokból születendő patkányokon keresztül. “Meg kell nézni, hogy a kis patkányok normálisak-e és hogy képesek-e szaporodni” – hangsúlyozta Philippe Durand.

Ezt követően emberi mesterséges hímivarsejtekkel is végeznek majd vizsgálatokat, összehasonlítják őket természetes módon létrejött spermiumokkal. A klinikai tesztek csak ezután kezdődhetnek el.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.