A szerdai összecsapások után nyugodt volt az éjszaka Horgoson

Nyugodt volt az éjszaka Horgoson, a szerdai heves összecsapások után nem történt újabb incidens.

 

Késő este és a kora éjszaka migránsok kisebb csoportja tiltakozott és kiabált az M5-ös autópályán fekvő horgos-röszkei határkapunál (Röszke 1), ám később ők is lecsendesedtek.

A Röszke 2 régi átkelőnél – ahol szerdán a migránsok áttörték a kaput – nem támadtak újra a magyar rendőrökre, a szerb rendőrök ugyanis távol tartják a migránsokat a határtól. A Magyar Szó című újvidéki napilap helyszíni tudósítójának beszámolója szerint szerda este egy migráns kiabálni kezdett a sorfalat álló szerb rendőrökkel, és azzal fenyegetőzött, hogy felgyújtja magát, ha nem sikerül átjutnia a határon.

A Röszke 2-nél történt támadás után Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter megerősítette a rendőri jelenlétet a helyszínen azért, hogy – mint mondta – ne történhessen a szerdaihoz hasonló újabb incidens.

 

bevandorlok_roszke_2015szept16

 

 

Szijjártó: a magyar rendőröket brutális támadás érte Röszkénél

Szijjártó Péter közlése szerint a röszkei határátkelőhelynél a magyar rendőröket brutális támadás érte Szerbia területéről – reagált a német védelmi miniszter és Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök szavaira az MTI-nek a magyar külügyminiszter.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: agresszív bevándorlók egy csoportjának támadása nyomán 14 magyar rendőr szenvedett sérülést. Természetes, hogy a magyar rendőrök megvédték magukat és megvédték Magyarország területét – tette hozzá. Ha a szerb rendőrség megakadályozta volna a magyar rendőrök ellen indított támadást, nem került volna sor az erőszakos eseményekre – jelentette ki.

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter szerdán, a CNN hírtelevízió nemzetközi csatornájának nyilatkozva elfogadhatatlannak nevezte a magyar hatóságoknak a migránsokkal és menekültekkel szemben a magyar-szerb határon alkalmazott fellépését.

Aleksandar Vucic szerb kormányfő pedig azzal vádolta Magyarországot, hogy “brutális” és “nem európai” módon bánik a migránsokkal a két ország határán, és az Európai Unió közbelépését sürgette. A szerb kormányfő felszólította Magyarországot, hogy többet ne lőjön be könnygázt a szerb állam területére, és azt mondta, hogy a kérdést John Kerry amerikai külügyminiszterrel folytatandó szerdai tárgyalásai során is napirendre akarja tűzni.

 

 

 

Torlódnak az autók a soproni határátlépési pontnál

Mintegy hat kilométeres a torlódás a Sopron-Kelénpatak (Klingenbach) határátlépési pontnál az osztrák rendőrség szúrópróbaszerű ellenőrzése miatt – tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya csütörtök reggel az MTI-t.

A torlódás mértéke folyamatosan csökken, miután nem sokkal nyolc óra előtt az osztrák rendőrség felfüggesztette az ellenőrzést – tették hozzá.

Az M1-es autópályán Hegyeshalomnál és a Kópháza-Sopronkeresztúr (Deutschkreuz) határátlépési pontnál folyamatos a haladás.

Az osztrák rendőrség szerda reggel 7 óra óta szúrópróbaszerűen ellenőrzi az Ausztriába belépő autósokat.

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.