Ma van a magyar dal napja

Ma van a magyar dal napja: kilenc vidéki településen és a főváros négy helyszínén rendeznek koncerteket, immár nyolcadik alkalommal. Idén először nincs központi irányítás, mivel megszűnt a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft.

 

A magyar dal idei fővárosa Bük, amely a pénteken kezdődött hétvégére a szintén Vas megyei Szombathellyel (a 2012-es fővárossal), valamint a Győr-Moson-Sopron megyei Zsirával közösen szervezte meg programját. Az Összefogás a magyar dalért című rendezvény helyszínei között külön buszjárat közlekedik. Szombathelyen pénteken és szombaton voltak koncertek.

Az ünnepi megnyitó ma 10 órakor lesz a Büki Művelődési és Sportközpontban, ahol Presser Gábor, a rendezvénysorozat megálmodója, valamint Németh Sándor polgármester is köszöntőt mond. A Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum parkolójában a nap folyamán fellép például az Express, a Bin Jip, a Pál Utcai Fiúk, a Kowalsky meg a Vega, a 30Y és lesz Zenevonat LGT-dalokkal, Somló Tamás, Karácsony János, Solti János, Heincz Gábor Biga és az Abrakazabra zenekar közreműködésével.

Zsirán a Fogyatékosok Otthonában a 13 óra 30 perctől 22 óráig tartó műsorban látható és hallható mások mellett Delhusa Gjon, a Fiesta, az Art Líra Zenekar, a Cirákulum együttes és Dudás András harmonikaművész.

Martonvásáron másodszor rendezik meg a magyar népdal napját, a programok csütörtöktől zajlanak. Vasárnap lesz dalárdatalálkozó, koncertet ad mások mellett Kacsó Hanga, a Csík Zenekar és Presser Gábor, fellép a Fitos Dezső Társulat és Rendhagyó Prímástalálkozót is rendeznek.

A fővárosban a JazzDal színpad idén a Budapest Jazz Clubban lesz, koncertet ad a Halper Experiment és Pocsai Kriszta, az Emilióval és Rontó Kittyvel felálló Finucci Bros, a Szőke Nikolettával és Szakonyi Milánnal zenélő Balázs Elemér Group, a Studio 11 Malek Andreával és Éliás Gyula Jr.-ral, illetve a hondurasi énekessel, Mario Ochoával kiegészülő Révész Richárd Latin Trio.

Az óbudai Kobuci Kertben délelőtt a gyerekeknek a Kolompos együttes zenél, délután és este Ágoston Béla és a Gauditórium, a Tárkány Művek, a Dresch Quartet, Ferenczi György és a Rackajam, a Besh o droM, a Kerekes Band, valamint a Parno Graszt lép színpadra. A Budavári Művelődési Házban, a Rockparton Török Ádám és a Mini lesz a főszereplő, de játszik a Blues Rádió Budapest és a Capriccio is. Az Artisjus Színháztermében este magyar klasszikus zeneszerzők dalai szólnak.

Lesznek koncertek Hévízen (Tankcsapda-koncerttel), Egerben a városi könyvtárban (fellép a Colorado Maffia, Turpi és barátai Cseh Tamás-dalokat is játszanak), Székesfehérvárott és Nagyatádon pedig helyi fellépőkkel.

A magyar dal napját Presser Gábor kezdeményezésére először a 2008-as Sziget fesztivál mínusz egyedik napján rendezték meg. A következő esztendőtől szeptember második vasárnapján tartják és országos rendezvénnyé vált az esemény.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.