Európai lapok felhívása az unió vezetőihez

Közös felhívást tett közzé tizennégy európai lap, köztük a Népszabadság az Európai Unió vezetőinek címezve. Ebben arra szólítják fel a politikusokat: biztosítsák a menekülteknek, hogy biztonságosan kérhessenek menedéket, és legyenek szolidárisak az Európa külső határainál lévő országokkal.

A Népszabadság pénteki számában közzétett felhívás a dublini egyezmény felfüggesztésére is felszólítja a politikai vezetőket, emellett szorgalmazza a menekültek igazságosabb elosztását az uniós államok között, valamint a konfliktusban érintett közel-keleti országok pénzügyi és humanitárius segítésének növelését.

Az unió minisztereinek szeptember 14-ei találkozója előtt publikált felhívás szerint a második világháború óta nem volt olyan súlyos menekültügyi válság a világon, mint amilyennel most kell szembenéznie Európának, “mégis, hiába múlnak a hónapok, Európa túl keveset tesz, és azt is túl későn”.

A Civilizációnk tesztje címet viselő írást a többi között a német Die Zeit, az olasz La Repubblica, a spanyol El País, a francia Libération és a brit The Independent tette közzé, de közölte azt egy másik brit, egy szlovák, egy svéd, egy dán, egy norvég, egy görög egy ciprusi és egy lengyel lap is.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.