Mfor.hu: nemzetközi összehasonlítás a legalacsonyabb keresetekről

Magyarországon azon dolozók aránya, akik a szegénységi küszöbnél, azaz az átlagjövedelem 50 százalékánál kevesebbért dolgoznak, 7,2 százalék volt, míg Ausztriában 7,8 százalék, Franciaországban pedig 7,3 százalékos a dolgozói szegénység – ismerteti az mfor.hu portál a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) oldalán közzétett statisztikát.

 

A portál keddi cikke szerint Magyarország előtt Norvégia áll 6,7 százalékos aránnyal, a visegrádi országokra szűkítve csak a cseheknél jobb a helyzet: itt 4,7 százalékos a dolgozói szegénység, míg Szlovákiában 8, Lengyelországban pedig 9,2 százalékos.

Az OECD grafikonja szerint Európai országként a legrosszabb a helyzet Görögországban, ahol a dolgozók 15,8 százaléka végzi az átlagjövedelem felénél kisebb összegért a munkáját.

Szintén meglepő lehet az USA helyezése, hiszen a 10. legmagasabb a dolgozói szegénység itt az OECD-tagállamok sorában, az amerikai dolgozóknak ugyanis 11,9 százaléka kap kevesebbet az ottani átlagbér 50 százalékánál.

Az utolsó, ebben az esetben legelőkelőbb helyen az Európai Unió legnagyobb gazdasága, Németország áll, ahol a dolgozók csupán 3 százaléka kénytelen az átlagjövedelem 50 százalékánál kevesebb összegért ellátni a munkáját.

Mögötte Dánia következik 3,9 és Finnország 4,1 százalékos dolgozói szegénységgel.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.