Anyatejes világnap ünnepség lesz Budaörsön

(Budaörs, 2015. augusztus 25. – Budaörsi Infó) 1992-től tartják világszerte az anyatejes táplálás világnapját, más néven a szoptatás világnapját. Sok csecsemő halt meg szerte a világon azért, mert nem jutott anyatejhez. Ezért indította el az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF átfogó programját a csecsemők egészséges táplálása érdekében.

„Az anyatej több, mint táplálék, a szoptatás több, mint anyatejes táplálás.”

Az „Anyatej Világnapja”alkalmából Budaörs Város Önkormányzata és a  Budaörsi Védőnői Szolgálat 2015. augusztus 27-én, 10.00 és 12.00 óra között ünnepséget szervez a Polgármesteri Hivatal dísztermében!

Ezúton szeretnék megbecsülésünket kifejezni minden Édesanyának, aki a szoptatást nem mint kötelezettséget, hanem mint életformát választotta.

A rendezvényt megnyitja: Wittinghoff Tamás polgármester

Programok: 

oklevelek és ajándékok átadása,

arcfestés, tombola.

 

Bár országszerte augusztus 1-jén tartják ezt a világnapot, Budaörsön augusztus 27-én ünneplik majd, hisz a helyi védőnői szolgálat azt tapasztalta, hogy ebben az időpontban többen részt tudnak venni a nyaralások után.

Máténé Papp Mariann, budaörsi védőnő a Budaörsi Infónak elmondta, hogy 20 évvel ezelőtt nem volt ennyire természetes a szoptatás, azért nagyon sokat kellett tenni, hogy ezt az állam is támogassa és lehetőséget adjon az anyáknak arra, hogy akár két éves korukig is otthon maradhassanak a babával.

 

pedagogus_kituntetes10

Máténé Papp Mariann

 

 

„Bár ma már nagyon jó tápszerek vannak, de az anyatejet semmi nem pótolhatja, hisz annak a tápanyag tartalma úgy változik ahogy az édesanya táplálkozik. Az anya-gyermek közötti szoros kapcsolatot is erősíti.   

Mi védőnők mindig azt javasoljuk, hogy mást ne is kapjon hat hónapos koráig a baba ha mód van rá. Vagy ha ez nem lehetséges, akkor csak és kizárólag olyan tápszert vegyenek a szülők, amit a szakorvos javasol.”

 

anyatejes_nap11

Anyatejes nap – Budaörs, 2014.

 

 

Mit tehet az anyuka ha nincs teje vagy nem elég?

„Több lehetőség is van. Elsősorban abban kell segítenünk az anyukát, hogy sikerüljön a tejtermelését fokozni. Ha ez nem sikeres, kaphat a baba tápszert, amiről már korábban is beszéltünk, vagy másik anyuka tejével táplálja a gyermekét. Anyatej ellátó állomás bár csak Budapesten van, viszont itt Budaörsön van háztól házig anyatejszállítás. Ez azt jelenti, hogy azok az anyukák, akiknek több tejük van, azt szigorú szabályok szerint lefejik és odaadják annak a babának, akinek szüksége van rá. Ennek literje 1800 Ft-ba kerül, ezt az OEP finanszírozza, amennyiben megvan hozzá a szükséges orvosi javaslat és elszámolás.

Sajnos már az Interneten is lehet vásárolni anyatejet. Erre természetesen nem jár támogatás és a minősége nem ellenőrzött. Így nem is ajánljuk. Budaörsön a védőnők tudják, hogy ki a bő tejű anyuka és ki az, akinek szüksége lenne tejre, így összehozzuk a családokat.”

 

anyatejes_nap8

Anyatejes nap – Budaörs, 2014.

 

Az anyatejes világnap Budaörsön idén augusztus 27-én kerül megrendezésre a Városháza második emeletén. A folyosón kiállítók lesznek, a tanácsteremben pedig különböző programok várják a családokat. A program mindenki számára ingyenesen látogatható.

Értékes nyeremények is kisorsolásra kerülnek majd a rendezvényen.

 

anyatejes_nap6

Anyatejes nap – Budaörs, 2014.

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

 

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.