Megdőlt a fővárosi melegrekord

Csütörtökön megdőlt a fővárosi napi melegrekord, Újpesten 37,8 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet, új országos rekord viszont nem született – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa az MTI-vel.

 

Török László elmondta: mostanáig ezen a napon 1946-ban volt a legmelegebb. Akkor 37,4 fokig melegedett a levegő, most viszont ennél csaknem fél fokkal magasabb hőmérsékletet mértek.

Az augusztus 13-i országos rekord nem dőlt meg. Kaposváron 1946-ban Kaposváron 39,8 fokot mértek, most viszont még a 39 fokot sem érte el a hőmérséklet. A legmelegebb időszakban Budakalászon 38,8 fok volt – közölte a meteorológus.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzése szerint a hétvégén még sok helyen csaknem 40 Celsius-fokig melegszik a levegő, de egyre többfelé várhatók záporok, zivatarok, s vasárnap néhol már 30 fok körül alakulnak a maximumok.

 

 

Több fogy a nyári szezonális termékekből a kánikula miatt

Kiemelkedő a nyári szezonális termékek – a jégkrémek, ásványvizek és sörök – forgalma a kánikula miatt – mondták el az MTI-nek a megkérdezett kereskedő cégek csütörtökön.

Balogh Levente, a  Szentkirályi Ásványvíz Kft.-t és a Kékkúti Ásványvíz Kft.-t tulajdonló  Central European Mineral Waters (CEMW) Holding elnöke azt mondta, hogy a magyarok közismerten az egyik legnagyobb ásványvíz-fogyasztók Európában, de még így is kimagasló mértékben nőtt a palackozott ásványvizek fogyasztása az idei kánikulában.

A cég becslései alapján mind a két márka termékeinek értékesítése mintegy 30 százalékkal nőtt júliusban a tavalyi év hasonló időszakához képest. A legnépszerűbb termékek a szénsavas, enyhe és mentes ásványvizek, ugyanakkor az ízesített vizek forgalma is felülmúlta a várakozásokat – részletezte a trendeket az elnök.

A Tesco-áruházakban a tavalyi évhez képest 30-35 százalékkal magasabb a kereslet az ásványvizek iránt a hőségriadós heteken, naponta 500-600 ezer palack víz fogy – tájékoztatott a cég az MTI megkeresésére. A tapasztalatok szerint a legnépszerűbb kategória a nagy kiszerelésű mentes ásványvíz, majd a szén-dioxiddal dúsított termékek, illetve egyre többször kerül a kosarakba az ízesített ásványvíz is.

A fagylaltokból is többet adott el az áruházlánc, az elmúlt két hétben 38 százalékkal nőtt a forgalom a tavalyi év azonos időszakához képest. A számítások szerint pedig a teljes nyári szezonban több mint 40 százalékkal magasabb a kereslet a fagylaltok iránt, mint tavaly – közölte a Tesco.

Az Auchan áruház arról számolt be, hogy a korábbi kánikulához hasonlóan az utóbbi napokban is több mint 200 ezer palack ásványvizet, 150 ezer darab sört, és mintegy 200 ezer palack üdítőt vásárolnak naponta, és mivel még tart a kánikula, ezért további forgalom növekedésre számít az áruházlánc.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.