A BTG és a parlagfű

(Budaörs, 2015. augusztus 14. – Budaörsi Infó) Sokan allergiásak a parlagfűre, így amikor virágzik nagyon megtudja keseríteni az emberek életét. Budaörsön, úgy mint máshol folyamatosan irtják is. A lakosságnak is kötelessége, hogy a saját területét megtisztítsa a káros növényzettől. 

 

Szabó Imre a BTG parkfenntartási vezetője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy több esetben érkezik hozzájuk bejelentés, hogy parlagfüves területeket tisztítsanak meg, azonban ezeknek nagy százaléka általában nem is parlagfű.

A parlagfű egy agresszívan terjeszkedő, az “elfoglalt” területet sok évre megszállva tartó gyomnövény. Az irtását elhanyagoló ember a terjeszkedését és terület megtartó képességét  “nagyban segíti”.

Manapság a Kárpát-medence, így kis hazánk is, Európa parlagfűvel leginkább fertőzött területei közé tartozik. Budaörs és környéke sem kivétel, erősen fertőzött.

 

parlagfu

 

1. A parlagfű egyáltalán nem “fűszerűen” néz ki.

2. A parlagfű egynyári növény, tavasszal-nyár elején kel ki magról. De nem ritka, hogy  még júniusban is kelnek ki növények.

3. Nyáron növekszik, és – általában – 30-60 cm-es magasságot ér el. Porzós virágait az ágvégeken növeszti.

4. Virágzása nálunk tömegesen augusztus elejétől-közepétől indul és az első komolyabb fagyokig (október-november eleje) tart.

5. Ezek a porzós virágok “termelik” a virágport, amely az arra fogékony emberekben pollen-allergiát vált ki.  A pollen nemcsak a növény környezetében, hanem a lakásba “beszivárogva”(szellőztetés útján, cipővel vagy ruházattal bevíve), ott is képes allergiás tüneteket okozni.

 

parlagfű

Ez a parányi pollen okozza az allergiát, ami országunkban népbetegség!  A szél útján 50-100 km-es távolságba is eljuthat. Az allergiás beteg egy szezonban (2,5-3 hónap) 80-90 szem gyógyszert kénytelen bevenni, mérgezni a szervezetét), továbbá szüksége lehet orrspray-re és szemcseppre is. Minimum 10 ezer Ft-ot költ arra, hogy élhető legyen az élete.

Fő előfordulása: parlagon hagyott, nem megfelelően használt földterületeken, útszéleken és mezsgyéken. Továbbá a korábban parlagon lévő, majd lakóövezetté vált település részeken. Még az évek óta jól gondozott kertekben és utcafrontokon is rendszeresen előfordul.

 

allergia_parlagfu_0

 

Június-július hónapban:

1. Előzzük meg a virágzását, irtással /mert a pollenje allergiát okoz/.

 

Augusztus-szeptember hónapban (ha elmaradt a korábbi irtás)

2. Ha már virágzik, akkor is irtsuk /mert tovább nem fog virágozni/

 

Szeptember hónapban:

3. Akadályozzuk meg a magzását, irtással /mert a magjai révén marad fenn jövőre és még sok éven át/.

 

Az irtás módszerei:

Gyomlálás /kézzel kihúzás/: a leghatásosabb, mivel a növény elpusztul.

Kapálás /kiböködés/: ez is igen hatásos, a növény szárát a föld felszínén illetve alatta 1-2 cm-re a kapa (böködő) elvágja, a növény elpusztul.

Kaszálás, sarlózás: hatásos, a növény szárát a talaj fölött néhány cm-re vágjuk el. A növény ez esetben néhány hét múlva újra sarjadzik alacsony oldalágakat növesztve, vagyis később még vissza kell térni.

Gyomirtózás: levélen át felszívódó szerrel, permetezőből kijuttatva a területre. Igen hatásos, hiszen a növény elpusztul. Ugyanakkor hátránya a módszernek, hogy egyéb növények is elpusztulnak, igy nem mindenütt (pl. virágoskert, gyepes rész) alkalmazható.

A parlagfű irtásával szolidaritást vállalsz a pollen-allergiában szenvedőkkel. És azokkal, akik még nem allergiásak, de nagy valószínűséggel azok lesznek. Te is, gyermeked is válhattok allergiássá!

 

Ha parlagfüves területet lát Budaörsön, tegyen bejelentést  ide kattintva, a BTG oldalán!

 

europmed_melletti_terulet6

 

Ami fontos a bejelentés esetén Szabó Imre elmondása szerint, hogy a bejelentő pontosan határozza meg a helyet, és adjon meg egy elérhetőséget, a kapcsolattartás végett. Amennyiben olyan területen van a parlagfű, ahol nincs a BTG-nek intézkedési jogosultsága, például magántelkeken, abban az estben a BTG értesíti az önkormányzatot a felmerült problémáról és értesítik a telek tulajdonosát.

 

“Főleg azokon a területeken szokott parlagfű lenni, ahol megbolygatják a talajt, például építkezéseknél vagy talajmunkák után. A járdaépítésnél a szegélyeknél is előfordulhat. Örömmel vesszük a bejelentéseket, ezeket pár napon belül tudjuk orvosolni.

Ismerheti már Budaörs annyira a Budaörs Település Gazdálkodási Kft.-t, hogy érezzék hogy a városért és az itt élők kulturált életéért dolgozunk. Tisztán tartjuk és virágosítjuk a várost.

Azt várjuk, mivel megteremtettük a lehetőséget, hogy online és telefonosan is tegyenek nekünk bejelentést, használják ezeket a lehetőségeket.

Tudunk kommunikálni egymással, mindenkit visszahívunk. Mindenkivel egyeztetünk.

A gondoskodó önkormányzat jobbkezeként megtesszük azt, hogy együttműködünk a lakossággal és ezért ezt fordítva is elvárnánk.”

 

europmed_melletti_terulet

 

Amennyiben nagy területet benövő parlagfüvet látnak értesítsék a BTG-t, ha csak néhány szálat, lépjenek önök is közbe.

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.