Magyar-török kutatás indul az Alzheimer-kór vizsgálatára

Először indul magyar-török agykutatási program, az együttműködés keretében az Alzheimer-kórt fogják vizsgálni – jelentette be Hernádi István, a Pécsi Tudományegyetem Kísérletes Állattani és Neurobiológiai Tanszékének docense kedden Pécsett.

 

A neurobiológus a témában tartott sajtótájékoztatón elmondta: a PTE Magatartás-élettani Kutatócsoportjának, valamint az Isztambuli Kültür Üniversitesi Agydinamikai, Kognitív és Komplex Rendszerek Kutatóközpontjának fő célja, hogy munkatársaik átfogóbb képet kapjanak a kór és más neurodegeneratív betegségek hátteréről.

A sajtótájékoztatón kiosztott háttéranyag szerint a magyar és török szakemberek úgynevezett funkcionális bimarkereket keresnek a megismerési funkciók javítására az idegrendszeri, kémiai ingerületátvitel befolyásolásával.
A török kutatócsoportnak több évtizedes tapasztalata van a kór klinikai betegpopulációkon végzett vizsgálatában, a magyarok alapkutatási, preklinikai vizsgálatokban jeleskednek – jegyezte meg Hernádi István. Hozzátette, hogy a projektbe magyar és török részről bekapcsolódó szakemberek e vizsgálatokat igyekeznek párhuzamba állítani egymással.

A docens hangsúlyozta, hogy három-öt éves közös munkában gondolkodnak, amelynek finanszírozásához a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökséghez (TIKA), valamint más kutatási ügynökségekhez nyújtanak be pályázatot a néhány héten belül elkészülő kutatási programjuk alapján.

Az Alzheimer-kór és a hasonló, idegrendszeri leépüléssel járó betegségek a társadalom öregedése miatt jelentenek egyre nagyobb problémát. “Magyarországon százezres nagyságrendű, az Egyesült Államokban 5,5 millió e betegek száma, ez nagy terhet ró mind az érintettekre, mind a családjaikra” – mondta Hernádi István.

Hozzáfűzte, hogy az előrejelzések szerint a betegek száma a jövőben jelentősen nőni fog, így bármilyen, a növekedés lassulását eredményező, a kezelést segítő megoldásnak óriási jelentősége van.

Kovács L. Gábor akadémikus, a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjának elnöke arról szólt, hogy Magyarországon az agykutatás az egyik legsikeresebb tudományos kutatás, amely a Nemzeti Agykutatási Program keretében folyik.

E területen a PTE-nek is komoly eredményei vannak, a pécsi intézményben oktatott és dolgozott Szentágothai János világhírű agykutató.

Gábriel Róbert egyetemi tanár, a PTE Természettudományi Karának dékánja azt emelte ki, hogy a közös tudományos munkához jó projekt, együttműködési készség és tudományos kiválóság szükséges, a  magyar-török agykutatás sikeréhez mindhárom feltétel adott.

Havva Pinar Özcan Kücükcavus, a TIKA budapesti programkoordinátora azt hangsúlyozta: a magyar-török együttműködés mindkét ország tudományos életére pozitív hatással lesz.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.