Elkáromkodta magát az orosz külügyminiszter

Nem tudta leplezni bosszúságát és elkáromkodta magát az orosz külügyminiszter egy sajtótájékoztatón. A merőben szokatlan megnyilvánulás nagy visszhangot váltott ki szerdán az orosz sajtóban és az internetes közösségi oldalakon.

 

A LifeNews hatalomhoz közeli orosz kereskedelmi televízió internetes oldalán is megtekinthető videofelvételen jól hallható és látható, amint Szergej Lavrov a szaúd-arábiai külügyminiszterrel közösen tartott keddi tájékoztatón a mikrofon előtt ülve valakikre utalva maga elé mormogta, hogy “debilek”, és ezt megspékelte egy nyomdafestéket nem tűrő kurta szitokszóval. Akkor káromkodott, amikor egy válaszát a tolmács arabra fordította.

A Kommerszant című orosz napilap szerint kétféle magyarázat fűzhető a miniszter nem mindennapi viselkedéséhez. Az egyik szerint Lavrov a mobiltelefonjára érkezett sms-üzenetre reagált ilyen idegesen. A másik feltételezés szerint a folyamatosan kattintgató fotósok zavarták a külügyminisztert, akiről tudni lehet, hogy nem szereti a tolakodó riportereket. Utóbbiak ugyanis “nem túlzottan fotogén” pillanatait is rögzíteni akarják. Amikor egy kérdésre válaszolva Lavrov megigazította szemüvegét, a fotósok azonnal lefényképezték. Ekkor hangzottak el a keresetlen szavak a külügyminiszter szájából: “idióták” és a szitokszó.

Az orosz diplomácia nagy tapasztalattal és komoly nemzetközi hírnévvel rendelkező, ugyanakkor keménységéről ismert vezetője a káromkodás után alig egy perccel – a tájékoztatóról készült felvétel 43. percében – odafordult a vele szemben elhelyezett széksorban, tőle kissé jobbra ülőkhöz és kétszer is megkérdezte tőlük, “nem zavarjuk önöket?”. Az érintettek valószínűleg beszélgethettek.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium hétfőn hivatalába lépett szóvivője az esetről úgy nyilatkozott, hogy bár ő vezette a sajtótájékoztatót, nem hallotta, hogy a tárcavezető káromkodott volna. “Nem tudom kommentálni azt, amit nem hallottam (…) Köhögött, nem tudom, mi volt vele. Nem tudom, mi volt a háttérben, vagy párhuzamosan még valami” – hangzott Zaharova magyarázata.

Hozzátette, “azt mondhatom, hogy minden, ami lényeges volt a (Lavrov) beszédében, szerepel a jegyzőkönyvben, hallható a felvételeken. A sóhajtásokat, köhögéseket és valamiféle közbevetéseket kommentálni, nos ez nem tartozik a tárgyalások témájához” – közölte.

http://lifenews.ru/news/159159
http://www.gazeta.ru/politics/news/2015/08/12/n_7456249.shtml
https://www.youtube.com/watch?v=1_1CrPdP0EQ
www.kommersant.ru/doc/2787109

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.