Ponta: nem tűrhetjük a végtelenségig a magyar hivatalosságok “kisiklásait”

Victor Ponta szerint kormánya nem tűrheti a végtelenségig Magyarország bukaresti nagykövetének és más, Romániába látogató magyar hivatalosságoknak a “kisiklásait”.

 

A román miniszterelnök az interneten közzétett kedd délutáni bejegyzésben kommentálta a hétfőn fellángolt román-magyar diplomáciai vitát.
“Nem akarok a budapesti provokációk csapdájába esni, de a román kormány nem tolerálhatja a végtelenségig Magyarország bukaresti nagykövetnek és más, Romániába látogató magyar hivatalosságoknak a kisiklásait” – közölte a miniszterelnök. Hozzátette, a román külügyminisztérium hétfői álláspontja rendkívül kiegyensúlyozott volt, és megfelelt az európai normáknak és gyakorlatnak.

“Tisztelem Magyarországot és a magyar népet, de nem kell jóváhagyást kapnom Budapestről ahhoz, hogy véleményt nyilvánítsak az országomat érintő kérdésekről” – fogalmazott Victor Ponta. Hozzátette: a román politika más szereplőitől eltérően őt nem kényszerítik az Európai Néppárt (EPP) vezetői arra, hogy “behunyja a szemét”, és “alázatosan lenyelje” a diplomáciai szabályok és a két ország közötti tisztelet talajáról elrugaszkodott kijelentéseket.

Közben a román külügyminisztérium az Agerpres hírügynökség megkeresésére tagadta kedden, hogy a budapesti Külügyminisztériumba kérették volna Victor Miculát Románia budapesti nagykövetét. “Pontosítjuk, hogy a magyar Külügyminisztériumban ma, augusztus 11-én sorra került meghallgatás, amelyen Victor Micula nagykövetet Magyar Levente államtitkár fogadta, a román fél tegnap, augusztus 10-én közvetített kérésére történt, és nem a magyar Külügyminisztérium általi bekéretésre. A román nagykövetség kérésére a magyar külügyminisztérium ma, augusztus 11-én válaszolt, ugyanarra a napra tűzve ki a meghallgatás időpontját” – idézte a román külügyminisztériumot az Agerpres hírügynökség.

A román külügyi tárca szerint a budapesti nagykövet ugyanazokat az üzeneteket továbbította, amelyeket hétfőn Bukarestben is közöltek a magyar nagykövetség képviselőjével.

Románia és Magyarország között hétfőn robbant ki diplomáciai vita, azt követően, hogy Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete egy, a Romania Libera napilapnak adott interjúban többek között arról beszélt, hogy a kétoldalú kapcsolatok alakulása az infrastrukturális együttműködésektől is függ, de ezen a téren nem létezik “elegendő jóindulat” a román fél részéről. Példaként említette, hogy a Szeged-Arad gázvezetéken még mindig csak Magyarország felől lehet gázt szállítani Románia felé, és hogy a határon áthaladó tíz út összekapcsolása Románia miatt késik.

Az interjú kapcsán hétfőn bekérették a román Külügyminisztériumba Magyarország bukaresti nagykövetségének a képviselőjét, Victor Ponta miniszterelnök pedig egy hétfő esti élő televíziós adásban kijelentette, hogy a magyar kormány provokálja Romániát.

Kedden a magyar Külügyminisztérium azt közölte, hogy bekérették Románia budapesti nagykövetét, és közölték vele, hogy a Magyarországgal szembeni “román kormányzati kirohanások” már komolyan hátráltatják a magyar-román kétoldalú kapcsolatok és a jószomszédi viszony fejlesztését.

 

 

Bekérették a KKM-be a román nagykövetet

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára kedden hivatalába kérette Victor Micula budapesti román nagykövetet – közölte a tárca az MTI-vel.

A közlemény szerint az államtitkár magyarázatot kért Victor Ponta román miniszterelnök egyes – hétfőn a Romania TV esti adásában elhangzott – kijelentéseire, amelyekkel “Magyarországot elfogadhatatlan vádakkal illette”.

E vádak azt mutatják, hogy “a román kormányfő újfent magyarellenes agitációval kívánja elfedni azt a belpolitikai válságot, amelyet kormánya tagjainak sorozatos vád alá helyezése és elitélése okoz” – fogalmaztak.

A tárcánál hangsúlyozták: a Magyarországgal szembeni “román kormányzati kirohanások” már komolyan hátráltatják a magyar-román kétoldalú kapcsolatok és a jószomszédi viszony fejlesztését.

Ennek alapján a magyar kormány kéri, hogy a román állami vezetők a jövőben tartózkodjanak a hasonló nyilatkozatoktól – áll a közleményben.

Victor Ponta hétfőn úgy nyilatkozott, hogy Magyarország provokálja Romániát, miközben az európai országok és az Egyesült Államok részéről “rendszeres bírálatoknak” van kitéve. A román kormányfő ezzel azokra a kijelentésekre reagált, amelyeket Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete tett a Romania Libera napilapban hétfőn közölt interjúban.

“Azt hiszem, hogy a magyar kormány – a nagykövet ugyanis a kormány játékát űzi – erősen próbál provokálni bennünket. Őket jelenleg egész Európa és Amerika is bírálja az antiszemitizmusukért, a revizionizmusukért, az oroszbarátságukért, a bevándorlók ellen épített kerítésért, és akkor arra tesznek kísérletet, hogy Romániát is belerángassák a botrányba” – jelentette ki Victor Ponta. Hozzátette: nem kíván bekapcsolódni ebbe a játékba, és azt akarja, hogy a magyar kormány feleljen azért, amit tesz.

Zákonyi Botond nagykövet korábban egyebek között arról beszélt, hogy a kétoldalú kapcsolatok alakulása az infrastrukturális együttműködésektől is függ, de ezen a téren nem létezik “elegendő jóindulat” a román fél részéről. Példaként említette, hogy a Szeged-Arad gázvezetéken még mindig csak Magyarország felől lehet gázt szállítani Románia felé, és hogy a határon áthaladó tíz út összekapcsolása késik Románia miatt.

A nagykövet kijelentései miatt hétfőn bekérették a román külügyminisztériumhoz Nagy Károly Zoltánt, Magyarország bukaresti nagykövetségének első beosztottját, aki a szabadságát töltő Zákonyi Botondot helyettesíti.

 

 

Erdélyi magyar lapok: magát próbálja menteni Victor Ponta a magyar kormány bírálatával

Az erdélyi magyar sajtóban közölt véleménycikkek csaknem egybecsengő következtetése szerint belpolitikai okai vannak annak, hogy Victor Ponta román kormányfő élesen bírálta a magyar kormányt egy hétfői tévéinterjúban. A lapok szerint a miniszterelnök magyarellenes érzelmek szításával próbálja visszaállítani a korrupciós vádak miatt meggyengült tekintélyét.

A Krónika vezércikke szerint belpolitikai célokat szolgált Victor Ponta hétfő esti „televíziós ámokfutása”.

„Nagyon jól tudja, hogy korrupciós ügye miatt pártjában is elfogyott körülötte a levegő, a kormányfői székben sem húzza sokáig, újabban pedig már tengerentúli nyaralása miatt is bírálatok kereszttüzébe került (amelyről nem szégyellte azt hazudni, hogy olcsóbb volt, mint egy mamaiai vakáció). Ilyen helyzetben mi lehetne jobb mentsvár a magyarkártya előrángatásánál, a magyar veszéllyel való riogatásnál?” – állapította meg a Krónika vezércikkírója. Úgy vélte, Bukarest a magyar revizionizmus úton-útfélen való felemlegetésével „ki is röhögteti magát, miután Traian Băsescu immár menetrendszerűen követeli Moldova bekebelezését”.

A Háromszék székelyföldi napilap vezércikkírója is a belpolitikai okokat emelte ki.     „Victor Ponta zsákutcába szorult, immár saját pártja is szabadulni igyekszik tőle, koalíciós partnerei készek elfordulni a felelőtlen, itthon és külföldön egyaránt vállalhatatlan miniszterelnöktől – mi másba menekülne hát az üldözött román politikus, mint a magyarellenességbe? Az ugyanis Romániában mindmáig az egyik legbiztosabb mód a szavazók bizalmának elnyerésére, és nem is kell mást tenni, mint Orbán Viktort szidni, felkorbácsolni a nacionalista indulatokat, majd a magyar veszélytől a román nemzetet és az egységes nemzetállamot megmentő hazafias államférfi szerepében tetszelegni” – fogalmazott a Háromszék cikkírója.

Szerinte az indulatos reagálással a miniszterelnök azt is megpróbálta elkerülni, hogy érdemben válaszoljon azokra a Románia és Magyarország kapcsolatait terhelő problémákra, amelyeket Zákonyi Botond nagykövet a Romania Libera napilapnak adott interjúban tételesen felsorolt.

A Maszol.ro portálon közölt véleménycikk szerzője szerint hiába mondta Victor Ponta, hogy nem akar bekapcsolódni a magyarok játékába, heves bírálatával szemléltette a Zákonyi Botond nagykövet által említett „jó Victor – rossz Viktor” diskurzust.

„Valószínű azért is, mert ma már nagy szüksége van a Szociáldemokrata Párt és a Románia Haladásáéért Országos Szövetség nemzetféltő és nemzetvédő tagjainak a támogatására, hogy kormányfő maradhasson” – állapította meg a cikkíró.

A Marosvásárhelyen megjelenő Népújság vezércikkírója szerint is „a román szociáldemokraták politikai szemszögből klinikai halálba süllyedt egykori fenegyereke” bármibe belekapaszkodna, hogy megőrizze hatalmát.

Mind a Maszol.ro, mint a Székely Hírmondó napilap véleménycikke utal arra, hogy a román-magyar diplomáciai csata a nyári táborok időszakában robbant ki. A Székely Hírmondó cikkírója szerint váratlanul érhette a román kormányt, hogy Vona Gábor Jobbik-elnök „nem mondott semmi olyat a gyergyószentmiklósi EMI-táborban, amibe bele lehetett volna kötni”.

„Hűha, ez nagy baj, mondták a külügyminisztériumi, illetve külföldi hírszerző szolgálati alkalmazottak (akiket teljesen reménytelen szétválasztani), mivel hétfőn, augusztus 10-én az előzetes program szerint Magyarországot ki kell támadni. Nos, mit csinál ilyenkor egy jó szaki? Keres egy ürügyet, így a külügy Zákonyi Botond magyar nagykövet ritka értelmes, jó szándékú stb. interjújába kötött bele ordenáré módon” – vélekedett vezércikkében a Székely Hírmondó.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.