Olasz lap: Ferenc pápa mellett a bíborosok is takarékosságra kényszerülnek

“Fapadossá” vált a Vatikán a Corriere della Sera című olasz lap hétfői cikke szerint, az olasz napilap kiszámolta, milyen takarékosságra kényszerülnek a római bíborosok Ferenc pápa megválasztása óta.

 

Az olasz fővárosban a “pápák szabójaként” ismert Luciano Ghezzi úgy nyilatkozott, hogy az argentin pápa 2013 megválasztása óta a bíborosok és püspökök egyre ritkábban járnak hozzá papi ruhát rendelni.

A római Pantheon melletti Ghezzi-szabóságban varratta magának a pápai ruhát 1978-ban II. János Pál pápa és XVI. Benedek is 2005-ben. Elődeivel ellentétben Ferenc pápa olcsóbb megoldást választott. “A pápa példamutatásával szemben az egyház többi tagja is takarékoskodni igyekszik” – mondta Luciano Ghezzi, aki a visszaesett kereset miatt nyári akciós áron hirdeti a miseruhákat.

A lap beszámolója szerint Ferenc pápával a “low cost” (alacsony költségű) lett a jelszó a Vatikánban. A Rómában szolgáló mintegy negyven olasz és külföldi bíboros a korábbi szokásokkal ellentétben már nem látogatja a város elegáns éttermeit, és ritkán látni őket a római arisztokrácia és politika szalonjaiban is.

A vatikáni gépjárműpark hetven autójából korábban negyvenet a bíborosok használtak: Ferenc pápa első intézkedései között szerepelt a vatikáni szolgálati autók használatának felfüggesztése. Az egyházfő egy régi Ford Focussal közlekedik a Vatikánon kívül, a pápai állam területén pedig gyalog jár, és ezt kell tenniük a bíborosoknak is. Egyik beszédében Ferenc pápa úgy fogalmazott, fáj neki, ha papot vagy apácát egy legújabb típusú autó kormányánál lát.

“Ferenc pápa a Vatikán közelében fekvő egyik könyvesboltban vásárolta a nyakában levő keresztet 56 euróért. A bíborosok által viselt kereszt ára 200-500 euró közötti” – állította Filippo di Giacomo, a Vatikánnnal foglalkozó olasz újságíró.

A Corriere della Sera emlékeztetett, hogy Ferenc pápa a vatikáni pápai lakosztály helyett a sokkal szerényebb Szent Márta-ház 201-es szobájában lakik, és ennek menzáján szokott enni a többi pappal együtt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.