Szemcseppel csökkenthető a szürkehályog

A szteroidok fő molekuláját, a lanoszterolt tartalmazó szemcsepp képes növelni a szemlencse átlátszóságát szürkehályogban szenvedő kutyák esetében. A jelenleg csak műtéttel orvosolható betegség a jövőben ember esetében is gyógyítható lehet szemcsepp alkalmazásával a Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint.

 

A szürkehályog a szemlencse elszürkülésével járó betegség, amely a lencsében látható homályról kapta nevét. A beteg látása olyanná válik, mintha vízfüggönyön nézne keresztül. A betegség az idős emberek látásromlásának leggyakoribb oka. A 65-75 éves kor közötti népességnek több mint fele szenved tőle.

Nem létezik jelenleg semmilyen gyógyszer, amely megakadályozná a betegség kifejlődését, vagy visszafordítaná azt.

Kínai és amerikai kutatók tanulmánya szerint a lanoszterol képes arra, hogy csökkentse ezt a vízfüggönyt. A szteroidok fő molekulája ugyanis képes arra, hogy szétzúzza azokat a fehérjéket, amelyek a szemlencse homályát okozzák.

A szakemberek lanoszterolt tartalmazó szemcseppet teszteltek idős kutyákon és nyulakon, és azt tapasztalták, hogy hat hét után javult látásuk.

Kang Zhang, a Kaliforniai Egyetem szemészkutatója azt reméli, hogy az első klinikai próbák emberekkel egy-két év múlva elkezdődhetnek.

A szakember hangsúlyozta, hogy a szervezet maga termeli a lanoszterolt, amikor még az ember fiatal, ám az öregedéssel nem termelődik elég ahhoz, hogy megakadályozza a szürkehályog kifejlődését.

A szakemberek a Nature folyóiratban szerdán megjelent tanulmányukban azt remélik, hogy öt éven belül elérhetővé válik az ilyen szemcsepp, és használatával elkerülhetővé válnak a szürkehályog műtétek.

http://www.telegraph.co.uk/news/health/11757320/Eye-drops-that-reduce-cataracts-are-developed.html

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.