Erős széllel érkezett meg a hőséget enyhítő hidegfront

Megérkezett a napok óta tartó hőséget enyhítő hidegfront szombat délután. A viharos szél az ország több pontján fákat csavart ki, faágakat tépett le és felső vezetékeket rongált meg.

 

A jégesővel, felhőszakadással és viharos erejű széllel lecsapó vihar szombat délután fákat csavart ki, faágakat és felső vezetékeket tépett le a Fertőhomok, Hegykő és a 85-ös út által határolt területen Győr-Moson-Sopron megyében. A leszakadt felsővezetékek öt településen – Fertőszentmiklóson, Fertőhomokon, Nagycenken, Pinnyén és Hegykőn – okoztak áramkimaradást.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint Vasalja közelében villanyoszlopok dőltek 8708-as útra, ezért teljes útlezárásra kell számítaniuk az arra közlekedőknek.

Az erős szél a Balaton partján is jelentős károkat okozott. Somogyszentpálon villanyoszlopot döntött ki a vihar, Balatonfenyves és Imre major között fa dőlt egy vonat elé, Balatonszárszón vasúti felső vezetéket szakított le a szélvihar. Szántódon egy nyolc méter magas fenyő dőlt az útra, Balatonszárszón pedig két húszméteres fenyő dőlt rá egy lakóházra.

A fővárosban 25 helyszínre riasztották a tűzoltókat, jellemzően kidőlt fák miatt – mondta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek. Kisdi Máté közölte, a Múzeum körúton egy fa a villamos felső vezetékére dőlt, emelő segítségével távolították el a tűzoltók. A kidőlt fa miatt pótlóbuszok jártak a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos helyett a Szent Gellért tér és a Deák Ferenc tér között.

A Mávinform arról tájékoztatott, hogy a vihar miatt késnek a vonatok a Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes, a Budapest-Hatvan-Miskolc és a Budapest-Vác-Szob vonalon.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) azt tanácsolta, hogy a viharban lehetőség szerint senki ne tartózkodjon a szabadban. Hajdu Márton szóvivő azt is javasolta, hogy a nagyobb tavakban fürdőzök figyeljék a viharjelzőket, és viharjelzés esetén ne menjenek vízbe.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a viharos erejű szél miatt a szabadban hagyott tárgyak is kárt okozhatnak, a szél megérkezése előtt azokat rögzíteni kell.

A meteorológiai szolgálat honlapján azt közölte, hogy a hidegfront vasárnapra már el is hagyja a Kárpát-medencét, és vasárnapra mérséklődik a meleg.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.