Harminc ország építészei építették fel a számukra ideális falut

Harminc ország építészei építették fel a számukra ideális falut a július 11. és 19. között zajló Hello Wood építészeti táborban.

 

Az Architizer A+ Award-nyertes Hello Wood hatodik alkalommal rendezte meg az építészeti tábort, ahol a világ több mint harminc országából érkező építészek és diákok célja az volt, hogy olyan építészeti együttest hozzanak létre, amely újraértelmezi a falu fogalmát. A korábbi évektől eltérően az alkotók olyan konstrukcióban gondolkodtak, ahol az építmények egymáshoz kapcsolódnak és egymásra reflektálnak, megalkotva a Hello Wood ideális faluközösségét – közölték a tábor szervezői az MTI-vel.

Az installációk között található migrációs ház, közösségi színpad, szentély, a születés és a halál körforgását megörökítő lakóépület, kilátóba épített zuhanyzó, sőt még egy guruló kocsma is.

A nemzetközi alkotófesztivál szervezői a Falu projektben azzal kísérleteztek, hogy létrehozható-e egy falu egy hét alatt csupán helyszíni településtervezéssel, ahol a résztvevők nemcsak élhető építményeket, hanem közösséget is építenek.

A Hello Woodra a világ számos pontjáról érkeztek neves építészek és diákok egyaránt és már a közös munka kezdetén kiderült, hogy mindenki teljesen ellentétes nézeteket vall a falu szerkezetéről, hiszen míg Magyarországon lineáris, addig Mexikóban például sugaras felépítésűek a települések. Így az alkotóknak nélkülözniük kellett a valós falvak és közösségek kulturális és építészeti hagyatékát, ezért a létrejött falu egy olyan alkotói szabadság eredménye, amelyet a világvárosokból érkezett építészek nemzetközi csoportja ideálisnak tartott.

A Hello Wood Falujának installációi reflektálnak a 21. század olyan fontos társadalmi kérdéseire, mint a migráció problémájára, a vallások közötti különbségek, vagy a magántulajdon és a közösségi gazdálkodás ellentéte. Foglalkoznak a modern faluközösségek infrastrukturális szerkezeteivel, például a víz- és az áramellátással, de olyan fontos intézményekkel is, mint a falumozi, a kocsma, vagy éppen a színház.

Idén először a Hello Woodon készült alkotások összefüggő településegységet alkotnak. A Falu éppen emiatt egy heterogén és innovatív épületrendszer, ahol a résztvevő építészek és diákok testközelből tapasztalhatták meg egy közösség létrehozásának nehézségeit és kihívásait, például azt, hogy nem csupán az épületeket, hanem az épületek közötti tereket is bele kellett vonni a tervezés folyamatába.

A Falu projekt 2015 egy három évig tartó építészeti kísérlet első része: 2016-ban az előző év tapasztalatai alapján fejlesztik tovább a közösséget, míg 2017-ben a Falu leépülését, amortizációját vizsgálja a független oktatási szervezet.

A Hello Wood Falu július 24. és augusztus 2. között a Művészetek Völgye egyik központi helyszíne lesz Vigántpetenden. A programok között lesz a Kortárs Építészeti Központ által szervezett Építészeti Filmnapok, CityMatiné, valamint koncertet ad többek között Henri González és a Muriel is. A Művészetek Völgye után az építmények a Sziget fesztiválon és a budapesti Design Héten lesznek megtekinthetők.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.