Szerző Péter: A sport nagyon jó ellenszere lehet az alternatív világnak

(Budaörs, 2015. július 22. – Budaörsi Infó) A kerékpározás számos pozitív egészségügyi hatást gyakorol a szervezetre. Szerencsére napjainkban reneszánszát éli, köszönhetően kiváló rekreációs hatásának, az autózáshoz viszonyított olcsóságának, illetve a környezetünk megóvásáért, a levegő minőségéért érzett felelősségnek. Egy budaörsi fiatalember, Szerző Péter nem csak hogy szeret kerékpározni, hanem sorra dobogós helyezéseket is ér el különböző kerékpáros versenyeken.

 

Szerző Péter 23 éves, a budaörsi Fillari Team Mountainbike Sportegyesület oszlopos tagja. A legrosszabb eredménye a kerékpáros sportokban az ötödik hely. Kilenc éve kerékpározik, általában 25-30 kilométeres távolságot tesz meg, egy-egy verseny alkalmával megközelítőleg másfél óra alatt.

Idén februárban végzett a Műszaki Egyetemen, mint  műszaki menedzser. A legutóbbi eredménye egy Duna maraton volt, ahol ötödik helyezést ért el 400 indulóból.

A legjobb eredmény, amit eddig elért, a Crosskovácsi Maratonon egy második helyezés volt felnőtt férfi kategóriában.

 

“Nagyon szeretek kerékpározni, mert ez egy olyan sport, amelynek a segítségével nem csak jó erőnlétre teszek szert, hanem még nagyon szép helyekre is eljuthatok és a természeteben vagyok. Viszonylag nagy távolságokat lehet megtenni biciklivel így sok olyan helyre eljuthatok, ami mások számára nem elérhető.”

 

Mennyi időt töltesz felkészüléssel, és milyen sűrűn versenyzel?

“Bár a családom eléggé nehezményezi, de elég ritkán vagyok otthon. A legjobb esetben is csak vasárnap kora reggeltől késő délutánonként. Majdnem minden hétvégén versenyekre járok, és a legrosszabb eredményem eddig egy ötödik helyezés volt.”

 

Mennyire tudtad a tanulást összeegyeztetni a sporttal?

“A tanulással elég nehéz volt összeegyeztetni a sportot. Az egyik mindig a másik rovására ment. Mivel idén februárban végeztem az iskolával, ez már a mostani verseny eredményeimen is meglátszik. Sokkal jobban fel tudtam készülni, és jobb eredményeket érek el, mert sokkal jobban tudtam koncentrálni a felkészülésre.”

 

Milyen távlati terveid vannak? Azért szeretnél tovább tanulni?

“Nemrég emelt szintű biológia érettségit tettem és a pszichológiára jelentkeztem. Első körben ez a terv. Felmerült bennem az a gondolat is, hogy sportpszichológiát vagy esetleg gazdaságpszichológiát tanuljak, de ez attól függ, hogy felvesznek-e.”

 

Miért javasolnád más fiataloknak is, hogy kerékpározzanak?

“Azt tapasztalom, hogy a számítógép és a virtuális világok – amelyek nagyon jól fel lettek építve -, nagyon elvonják az emberek figyelmét a való élettől.  A sport viszont nagyon jó ellenszere lehetne ennek az alternatív valóságnak, amibe sok fiatal belekerül. Az a baj, hogy a fiatalok többsége nem a valós életcéljaira koncentrál.

Azért ajánlanám minden korombelinek és fiatalabbnak is, hogy kerékpározzon,  mert fegyelemre tanít és segít abban, hogy megtanulják, hogy hogyan kell beosztani az idejüket.  A sport segítségével a kitűzött célok elérése is könnyebbé válik.

Mindezek mellett szerintem abszolút jellem és személyiség formáló is a sport. “

 

További sok sikert kívánunk!

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.