A növényeket és az állatokat is megviseli a szokatlanul nagy meleg

A növényeket és az állatokat is megviseli a szokatlanul nagy meleg, a gazdálkodóknak fokozott figyelemmel kell lenniük erre – mondták szakemberek az MTI-nek pénteken.

 

    Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke elmondta: a gyümölcsösökben a hőség gyorsítja az érést, ugyanakkor egyes gyümölcsöknél, mint például az alma, előfordulhat napégés.

    Ilyenkor ajánlatos az öntözés mindenütt, ahol mód van rá. A szakember megjegyezte, hogy az almánál, a körténél és a csonthéjasoknál a száraz meleg idő negatívan befolyásolhatja a következő évi termést meghatározó rügydifferenciálódást is. Emellett bizonyos kártevők – például atka, pajzstetű – gyorsabban szaporodnak a nagy melegben.

    A zöldségeket a nagy melegben folyamatosan kell öntözni, de figyelni kell arra, hogy a szórófejes öntözést csak akkor szabad alkalmazni, amikor a víz és a levegő hőmérséklete között 5-6 Celsius foknál nem nagyobb a különbség. A hőségben csak éjszaka, vagy hajnalban ajánlott öntözni, ugyanis, ha a talaj túlságosan meleg, a növény gyökérzete károsodhat. Ha pedig a lombot éri a nagyon hideg víz, azt leforrázza, ami szintén káros.

    A hajtatásos termelés – a fóliasátras zöldségek, például paprika és paradicsom – esetében a nagy meleg gátolja a terméskötődést, így a termés kevés és rossz minőségű lesz.

    A magyar gyümölcsösök 25-30 százaléka öntözhető, a szakember szerint az lenne jó, ha gyümölcsösöket csak öntözés vállalása mellett telepítenének a termelők. A zöldségtermesztés esetében jobb a helyezet – változó arányban -, de a zöldségkultúrák 60-70 százaléka öntözhető összességében. Itt azonban a korszerűsítésre kellene hangsúlyt helyezni, mert nagy az esőztető öntözés aránya, miközben a csepegtető öntözési módot kellene inkább alkalmazni – mondta Ledó Ferenc.

    A hőségben a haszonállatokra és a házi kedvencekre egyaránt nagyobb figyelmet kell fordítani – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI megkeresésére.

    Például az állatszállításokat úgy kell megszervezni, hogy az éjszakai, kora hajnali órákra ütemezzék azokat. A 8 órát meghaladó szállítások esetében kizárólag olyan járművek használata az engedélyezett, amelyeknél biztosított a megfelelő légcsere.

    A háziállatok közül a kutyákat viseli meg leginkább a nyári kánikula. Főleg a hosszúszőrű kutyákat fenyegeti a hőguta veszélye, különösen, ha a bundájuk fekete színű.

    A Nébih felhívja a figyelmet: soha ne hagyják kedvencünket a gazdák a tűző napon kikötve vagy autóba zárva. Kánikulában ne futtassák a kutyákat, sétálni is csak a kora reggeli és esti órákban vigyék. A dús, hosszú szőrű kutyák szőrét érdemes nyárra rövidre nyírni, így könnyebben átvészelik a meleg időszakot.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.