Hőségriadó péntektől

A legmagasabb fokú hőségriasztást, hőségriadót rendelt el pénteken 0 órától hétfő délután négy óráig az országos tiszti főorvos – tudatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közös közleményben csütörtökön.

 

 

Kifejtették: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek Magyarország fölé. A hétvégén a maximumhőmérséklet helyenként a 38-39 Celsius-fokot is elérheti, míg a napi középhőmérséklet 28-30 fok körül alakul, a nagyobb városokban ennél is magasabb lehet.

A nagyon meleg nappalok mellett a hőmérséklet éjszakánként a nagyvárosokban és a magasabban fekvő területeken nem csökken 20 fok alá. A jövő hét elején érkező front hatására viszont átmenetileg 2-3 fokot visszaesik a középhőmérséklet – írták.

Az ÁNTSZ és az OKF azt kéri, hogy az következő napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, és kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.

Felhívták a figyelmet továbbá arra, hogy a nagy melegben vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Ezzel együtt kiemelték, hogy az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, bárkinél okozhat egészségi panaszokat, dekoncentrációt.

Azt ajánlják, hogy 11 és 15 óra között lehetőség szerint mindenki húzódjon árnyékba. A szabadtéren dolgozók, illetve a fesztiválokon szórakozók pedig bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.
Kiemelték, hogy senki ne hagyjon gyermekeket, továbbá állatokat tűző napon parkoló autóban.

Emlékeztettek továbbá arra, hogy a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán elérhető az olyan légkondicionált helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat négy megyére már csütörtökre másodfokú figyelmeztetést adott ki. Péntekre a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adtak ki a fővárosra, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére, ezeken a területeken a napi középhőmérséklet tartósan 27 fok felett alakulhat. Hét keleti megyére pedig másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

 

MTI)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.