Washington: a rászorulóknak menedéket kell nyújtani – Demonstráció Budapesten

Azoknak az embereknek, akik jogos indokkal menekülnek valami elől, menedéket kell nyújtani, amennyiben erre szükségük van – mondta Anne Richard amerikai külügyi államtitkár-helyettes egy keddi telefonos sajtókonferencián, a magyarországi migrációs helyzetről szóló kérdésre.

 

Védelmet és segítséget kell nyújtani azoknak, akik az erőszak elől menekülnek, menedéket keresnek vagy más tekintetben nagyon sérülékeny emberek, mint például az embercsempészek áldozatai és a szülők nélküli gyerekek – hangsúlyozta az amerikai külügyminisztérium népesség-, menekült- és migrációügyi államtitkár-helyettese Washingtonból.

A tisztviselőt a Vatikáni Rádió tudósítója kérdezte arról, hogy mi a véleménye a 175 kilométeres magyar-szerb határszakaszon építendő kerítésről és a magyar migrációs helyzetről. Anne Richard azt mondta, az Egyesült Államok azt szorgalmazza, hogy Magyarország és Szerbia folytassa az együttműködést a határőrizet kérdésében, valamint a megnövekedett számú migránsok kezelésében.

“Sürgetjük, hogy bármilyen új lépés legyen összhangban a nemzetközi kötelezettségekkel” – emelte ki az államtitkár-helyettes a sajtótájékoztatón, amelynek szövegét a budapesti amerikai nagykövetség juttatta el az MTI-nek.

Anne Richard azt mondta, hogy ezeknek a lépéseknek tiszteletben kell tartaniuk az emberi jogokat, védelmet és segítséget kell biztosítaniuk a menekülteknek. Minden migráns – függetlenül bevándorlási státusától – humánus és tisztességes elbánást érdemel, és hozzáférést a menedékjogi eljáráshoz – jegyezte meg az amerikai külügyminisztérium képviselője.

 

Résztvevők transzparensekkel a Szent István-bazilika előtt a magyar-szerb határra tervezett kerítés és a magyarországi menekültügyi törvény szigorítása ellen tiltakozó demonstráción, amelyet a MigSzol - Migráns Szolidaritás Csoport szervezett hazai emberi jogi szervezetekkel, mozgalmakkal és aktivista csoportokkal közösen 2015. július 14-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Résztvevők transzparensekkel a Szent István-bazilika előtt a magyar-szerb határra tervezett kerítés és a magyarországi menekültügyi törvény szigorítása ellen tiltakozó demonstráción, amelyet a MigSzol – Migráns Szolidaritás Csoport szervezett hazai emberi jogi szervezetekkel, mozgalmakkal és aktivista csoportokkal közösen 2015. július 14-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

 

 

A magyar-szerb határra tervezett kerítés ellen tüntettek Budapesten

 

A magyar-szerb határra tervezett kerítés és a menekültügyi jogszabályok szigorítása ellen tüntettek kedd este Budapesten a Migráns Szolidaritás (MigSzol) Csoport szervezésében.

A felszólalók beszédeikben azt hangsúlyozták, hogy a menekülteket nem lehet gazdasági bevándorlóknak tekinteni, és a kerítés nem oldja meg a problémát.

A tüntetés az V. kerületben, a Szent István-bazilika előtti  téren kezdődött, majd a demonstrálók átvonultak a Kossuth térre, az Országház elé, ahol lebontottak egy jelképes kerítést.

Gyantár Edit, több vajdasági civil szervezet, köztük a Polgári Értékek Központja képviseletében a Szent István téren arról beszélt, hogy “képmutató” a más országokból érkezők megbélyegzése, és a határra tervezett kerítés sokáig emlékeztet majd “a nyomorúságunkra”. A globális szolidaritás szükségességét hangsúlyozta, és úgy fogalmazott: “senki sem született illegálisnak”.

Iván Júlia, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa a Kossuth téren mondott beszédében kijelentette: a menekültügyi jogszabályok módosításával Magyarország “kiiratkozik a civilizált európai nemzetek sorából”. Cinikus az, aki gazdasági bevándorlónak tekint egy olyan embert, aki a háború elől menekül – mondta. Az épülő kerítésre utalva azt hangoztatta, hogy “a fal” drága és értelmetlen, azzal nem lehet megoldani a problémát.

Pfalz Aziz, A Város Mindenkié csoport képviseletében arról beszélt, hogy a kormány építi a “nagy falat”, és ez Európa szégyene. Szavai szerint a legtöbben a halál elől menekülnek, nekik segítségre van szükségük.

Kékesi Márk, a szegedi MigSzol egyik alapítója szerint a kerítés nem lesz alkalmas arra, hogy feltartóztassa a menekülteket, hiszen azt meg lehet kerülni. A kerítés a magyar választóknak szól – jegyezte meg.

Amy Rodgers a MigSzol képviseletében arról beszélt, hogy olyan kormány kell, amely nyitott szemmel közelít a problémához, a menekültekkel és az ország állampolgáraival közösen dolgozik ezen, továbbá új befogadó helyeket létesít. Olyan Európai Unióra van szükség, amely felismeri, hogy a menekültek nem jelentenek fenyegetést – mondta, hozzátéve: a magyar határon nincs szükség újabb “vasfüggönyre”.

A demonstrálók a Szent István tér mintegy felét töltötték be. A szervezők szerint 600-700 ember vehetett részt a több civil szervezet által is támogatott tüntetésen.

A rendezvényen többen táblát vittek, amelyekre az volt írva: “Jézus is egy migráns”; “Az ég kék, a fű zöld, a migráns ember”; “Human rights for all!”

A szervezők a tüntetés végén azt közölték, hogy a londoni magyar nagykövetséget a nap folyamán aktivisták “blokád alá vonták szolidaritásból”.

 

 

 

Kósa Lajos: a határátlépők száma év végére 140-160 ezer is lehet

 

Az év végére az illegális határátlépők száma elérheti a 140-160 ezret is – erről Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke beszélt az M1 aktuális csatornán kedden.

A kormánypárti politikus közlése szerint kedden az illegális bevándorlók száma meghaladta a 80 ezret.

Kósa Lajos szerint minden jel arra utal, hogy sokan szervezett embercsempészek segítségével indulnak útnak, ők 3-6 ezer dollár közötti összeget fizetnek azért, hogy a jobb élet reményében zömében Ausztriában, Németországban vagy a skandináv államokban telepedhessenek le. Hozzátette: akiknek valóban politikai menedékjogra van szükségük, azok ebből az összegből akár repülővel is érkezhetnének.

Arról is beszélt, hogy a migránsok hiába kapnak Görögországban a schengeni térségbe történő belépésről okmányt, azt gyakran megsemmisítik. Nehezíti a helyzetet az is, hogy az Európai Unió több tagállama nem biztonságos országnak minősítette Görögországot, ahová így ezekből az országokból a migránsok nem küldhetőek vissza.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.