Kollektív Alternatív aktivitás Budaörsön

(Budaörs, 2015. július 15. – Budaörsi Infó) A Kollektív Alternatív Zeneműhely ismét akcióba lendült. Az egyik napon egy budaörsi nagyáruházban lepték meg az odalátogatókat egy flashmobbal, a másik napon pedig már a nyári táborukban készült zenés videót osztották meg a közösségi oldalukon. A Zeneműhely nyáron sem pihen.

 

Sánta Kristóf a Kollektív Alternatív Zeneműhely egyik oktatója a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a flashmob az idei Kollektív Zenetábor egyik programja volt.

“Tulajdonképpen egy általunk teremtett hagyomány oltárán adóztunk, hiszen már a tavalyi táborunkban is lezajlott egy hasonló akció, ugyanazon a helyszínen. 

A célja lényegében ugyanaz, mint az egész tábornak, illetve az egész Zeneműhelynek: az, hogy a résztvevő gyerekeket új meg új zenei perspektívák, távlatok elé állítsuk. Nyilvánvalóan az is óriási dolog, ha valaki tizenévesként egy Kollektív zenekarban színpadra lép az A38-on, de az mégiscsak egy erre hivatott környezet.

Ha azonban zenei működésünket ’civil’ terepre helyezzük, az egészen más kihívást jelent, és egészen más élményt kínál. Arról nem is beszélve, hogy milyen kitűnő közösségépítő program, mind a felkészülés, mind maga a flashmob.”

 

kollektiv_alternativ_zenemuhely2

Kollektív Alternatív Zeneműhely flashmob – Budaörs, 2015. július

 

Hányan vettek részt az akcióban?
“Mint az a Youtube-ra kikerült videón is látszik, rengetegen! Nagyjából harminc Kollektív gyerek, na meg a tanári kíséret. A legnehezebb ennélfogva annak megszervezése volt, hogy ez a sok ember egyetlen zenei organizmusként, profánabb nyelven szólva ’zenekarként’ tudjon működni. Szerencsére végül sikerült megoldani a feladatot.

A dal amit idén előadtunk a tavalyi Pink Floyd-nóta után (Another Brick in the Wall II) egy Michael Jackson-dal volt, a They Don’t Care About Us.

Legfőbb okunk az volt, hogy idén számos nagyszerű dobos tanítványunk állt rendelkezésre, és egy ritmikusabb, pörgősebb produkciót szerettünk volna létrehozni. Ugyanakkor azonban a dal az énekeseink számára is kellemes kihívást jelentett.”

 

A Kollektív flashmob megtekintéséhez kattintson ide!

A zenetábor ideje alatt nem csak flashmobra, hanem a Kollektív Generáció című dalhoz még egy klip felvételére is volt idő.

 

Hol forgattátok a klipet?

“A klip leforgatása ugyancsak a Zenetábor programjába tartozott, de tudni kell, hogy ezzel egy többéves tervünket valósítottuk meg.

A tábor ideális lehetőséget kínált, nemcsak azért, mert sok lelkes gyerekünk volt jelen, hanem azért is, mert táborainkban mindig igyekszünk a tanév során megszokottól eltérő zenei produkciókat felépíteni.

Arról nem is beszélve, hogy helyszínünk, a Herman Ottó Általános Iskola – nyári szünet lévén – üresen állt, és voltak olyan kedvesek, hogy befogadtak minket és biztosították a terepet. A kliphez, témájánál fogva nem is találhattunk volna megfelelőbb környezetet.

A “Kollektív Generáció” az egyik leginkább emblematikus dalunk, így mindenképp szerettünk volna videót forgatni hozzá. A dal (és a Kollektív) lényegét pedig ennél jobban aligha tudtuk volna megragadni.

Ezenkívül ismét csak azt kell mondanunk, hogy ennél közösségformálóbb élményt nehéz elképzelni, hiszen minden résztvevőnek nagyon fegyelmezetten kellett egy nagyszabású cél érdekében együttműködnie.”

 

Hányan vettetek részt a klipforgatáson?

“Ismét csak mintegy harmincan, valamint öt tanárunk is feltűnik.”

 

kollektiv_alternativ_zenemuhely

Kollektív Alternatív Zeneműhely klipforgatás

Mi jelentette a legnagyobb kihívást a klip elkészítésekor?

“Ezzel a klippel mindenképp óriási fába vágtuk a fejszénket, több okból is. Egyrészt az egysnittes technika jelentett hatalmas feladatot, vagyis az, hogy az egész videót egyszerre, vágás nélkül kellett felvenni.

Ez természetesen rengeteg előzetes tervezést és próbát igényelt. Továbbá ki kellett találni azt a sok apró, frappáns részletet, amitől a klip minden másodperce izgalmas és váratlan lehet. Mindezt pedig a tábor amúgy is feszített tempójú egy hetébe kellett belezsúfolni. De sikerült! “

 

Mi a dal és a klip üzenete?

“A Kollektív Generáció, mint címe is mutatja, arról szól, hogy miképp határozzuk meg önmagunkat, hogy kik vagyunk mi, Kollektív arcok, és miért jó nekünk ebben a közösségben.

Szavakban és zenében igyekeztük megfogalmazni az alapvető értékeinket, amiben mindannyian hasonlóan gondolkozunk, ami összeköt minket, és ami ennélfogva az egész munkánk motorja. A klipnek pedig ehhez az üzenethez kellett vizuális támogatást nyújtania – mert a mondanivalónk akkor a legszemléletesebb és a leginkább érthető, ha egyszerre több csatornán (zenében, szóban, képben) tudjuk kommunikálni.”

 

A Kollektív Alternatív Zeneműhely táborában készült videóját itt megtekintheti.

A következő program, amit a Kollektív Alternatív Zeneműhely tanárai szerveznek egy 24 órás zeneóra lesz, ahol egy egész napon keresztül zajlik majd a zenetanítás különböző programokkal fűszerezve.

További sok sikeres projektet kívánunk a lelkes Kollektív csapatnak.

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.