Mennyibe kerül egy “kedvenc” nyaralása

(Budaörs, 2015. július 11. – Budaörsi Infó) Ide­á­lis eset­ben a házi ked­venc igazi csa­lád­tag. Talán te sem szí­ve­sen ha­gyod ott­hon a ku­tyu­so­dat, ha nya­ralni mész. De vajon mit je­lent ez anya­gi­lag? Mu­tat­juk a ké­nyelmi szol­gál­ta­tá­sok árait!

 

Gondold át még egyszer:  valóban szeretnéd-e, hogy kedvenced részt vegyen a családi vakáción. Bár teljes mértékben családtagként kezeled és bizonyára rossz érzés lenne neki egy-két hétig gazdi nélkül, néhány esetben mégis megfontolandó, hogy otthon hagyd.

Egy repülőút, illetve a szokatlan környezet, esetleg a nagy hőség hatalmas stresszt okoz az állatnak.

Persze, ha a Balaton vagy valamelyik közeli tengerpart a cél, ahová autóval is könnyű eljutni, nem kivitelezhetetlen a közös vakáció. Kedvenced pedig garantáltan élvezné, hogy a családdal lehet.

 

Útlevél és egyéb fontos tudnivalók!

Utazás előtt mindig érdeklődj az állatorvosnál az aktuális szabályokról, melyek a kisállatokra vonatkoznak. Ha tudod a pontos úti célt, érdemes beszélni az orvossal a konkrétumokról, mert felvilágosítást adhat a célország erre vonatkozó szabályairól.

A legalapvetőbb feltétel, hogy az állat rendelkezzen veszettség elleni oltással és chippel.
Ha életében először kapott ilyen oltást, az az EU-szabályozás szerint csak a beadás napjától számított 21. napon válik érvényessé. Folyamatos oltás esetén nincs ilyen időkorlátozás.

Állatorvos állítja ki az útlevelet.

Ha a kutya rendelkezik chippel és oltással, az útlevél kb. 5-6 ezer forintba kerül, ha nincs chip, vagy oltás, akkor 10-15 ezer forintra is rúghat a számla.

 

Az útlevélnek tartalmaznia kell:

– Háziállat adatai (név, faj, fajta, ivar, születési dátum, szőrzet)

– Gazda adatai (név, lakcím)

– Mikrochip száma

– Mikrochip beültetés dátuma, helye

– A veszettség elleni érvényes védőoltás adatai (oltás dátuma, lejárat ideje)

– Egyéb oltások, kezelések adatai (javasolt az összes eddig kapott oltást és kezelést beíratni az útlevélbe)

Egy biztos: olcsóbb, ha otthon marad a blöki!

Légitársaság-függő, hogy egyáltalán szállítható-e állat, és ha igen, milyen módon és feltételekkel. A WizzAir járatain például egyáltalán nem utazhat élő állat. Egyes társaságok engedélyezik, hogy a 10 kilónál nem nehezebb kisállatok megfelelő szállítódobozban az utastérben töltsék a repülést.

Így kevesebb stressz éri őket, hiszen a gazdi közelében lehetnek. Nagyobb testű állatok viszont csak a csomagtérben utazhatnak. Sokan úgy gondolják, ez kínszenvedés lehet, mivel a csomagtérben nem megfelelőek a körülmények, nagy a hideg, ritka a levegő. Fölösleges emiatt aggódni, mert ha állatok is utaznak ott, megfelelő körülményeket biztosítanak számukra. De mennyit kell mindezért fizetni? A legtöbb légitársaságnál a kisállat poggyásznak minősül, nem kell külön repülőjegyet venni neki, csupán a súlya után kell fizetni. A tarifa tehát a légitársaságtól függ, de gyakorlott utazók szerint minimum 30 ezer forint pluszköltséggel kell számolnod, ha magaddal szeretnéd vinni az ebet.
Az amerikai légitársaságok gyakorlata más, sok esetben jegykötelezettséget írnak elő a kedvencek számára is. Ennek ára sokszor megközelíti a gazdi jegyének árát, egy-egy kutyarepjegy akár 150 ezer forintba is kerülhet.

 

A szállásnak is ára van.

Naná, hogy a legédesebb kutya sem használhatja ingyen a szállodai szobát! A tarifa általában 1000-3500 forint naponta. De egy jobb magyarországi szálloda akár napi 5000 forintot is felszámolhat kutyusonként!

Kutyapanzió!

Megoldás lehet a kutyapanzió. Ami kicsit nehéz a szerető gazdinak, hiszen idegenekre kell hagynia kedvencét. De vannak nagyon jó, minőségi helyek, ahol tényleg gondoskodnak kedvencedről, és odafigyelnek az igényeire. Ez körülbelül napi 3000 forintba kerül, és ha nincs ismerős, akire hagyhatnád, talán ez a legjobb megoldás.

Így míg a család nyaral, addig a kutya sem unatkozik, hanem új barátokat szerez a panzióban, és a lehető legkevesebb stressz éri.

 

(Budaörsi Infó/ripost.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.