NGM: az államháztartás június végi hiánya 823,3 milliárd forint

Az államháztartás központi alrendszerének június havi hiánya 312,2 milliárd forint volt, a féléves deficit 823,3 milliárd forintot tett ki – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden a kormány.hu oldalon.

 

Tavaly ilyenkor az államháztartás központi alrendszerének deficitje 813,7 milliárd forintot tett ki.

Júniusban a parlament 15 milliárd forinttal 892,4 milliárd forintra megemelte az idei államháztartási deficitet. Így az első hathavi hiány az egész évre várt deficit 92,3 százaléka.

Az NGM közleményében ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a hiány teljesülése most sem időarányos, az év első felében a kiadások meghaladják a bevételeket. A 2015-re kitűzött hiánycél továbbra is a GDP 2,4 százaléka.

Az idei hiányon belül a központi költségvetés 868,1 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 15 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 29,8 milliárd forintos szufficittel zártak.

A szaktárca közölte: az idei és a tavalyi első hathavi hiány közti különbség most is elsősorban az uniós források eltérő alakulásából fakad. A fejezeti kezelésű előirányzatok uniós bevételei mintegy 156 milliárd forinttal maradtak el az előző évi bevételektől az évenként változó elszámolások különbsége miatt, a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok uniós kiadásai ugyanakkor több mint 200 milliárd forinttal meghaladták az előző évi kiadásokat a felfutó kifizetéseknek köszönhetően. A tb-alapok esetében a nyugdíjkiadások alakultak magasabban az előző évinél, amelynek hátterében az 1,8 százalékos nyugdíjemelés áll.

A június havi deficit 312,2 milliárd forint volt az előző évi 132 milliárd forinttal szemben. A júniusi kamatkiadások közel 60 milliárd forinttal haladták meg az előző évit, ami a kamatfizetések éven belüli eltérő lefutásával magyarázható.

Az adóbevételek a gazdaság folyamatos növekedése miatt magasabban alakultak, ami a befizetések nagyobb bérkiáramlás miatti növekedésének, valamint az adófizetési morál javítása érdekében hozott intézkedéseknek (például online pénztárgépek bekötése) köszönhető – írja közlményében a szaktárca.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.