Deloitte: új szabályok vonatkoznak az elektronikusan kitöltött számlákra

Új szabályok vonatkoznak a számítógéppel kitöltött számlákra – hívja fel a figyelmet a Deloitte nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég.

 

Az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben a Deloitte szakértői emlékeztetnek arra, hogy 2015. július 1-jével hatályba lépett a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló NGM-rendelet.

A jogszabály 2015. július 1-jétől az elektronikusan tárolt számlák őrzési formátumától teszi függővé a kötelezően alkalmazandó adattartalmat, adatszerkezetet.

Példaként említi közleményében a társaság, hogy az xml fájlformátumban őrzött számlákat az NGM-rendelet mellékletében meghatározott adattartalommal, formátummal kell átadni az adóhatóságnak ellenőrzéskor, az xml-től eltérő formátumú, de elektronikusan őrzött számláknál választani lehet a rendeletben leírtak közül.

A Deloitte cég közleményében kitér arra, hogy 2016. január 1-jétől a számlázó programokat adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás elnevezésű funkcióval kell kiegészíteni. Ez a gyakorlatban egy olyan számítógépes modul, amely a papíralapon vagy elektronikusan kibocsátott számlák adattartalmának exportálását teszi lehetővé dátum, illetve a sorszámtartomány szerinti csoportosításban.

A változások egyértelműen rámutatnak arra a jogalkotói törekvésre, amely egységes, és az adóhatóság számára is könnyen ellenőrizhető mederbe terelné az adóvizsgálatokon történő adatszolgáltatást – írja közleményében a Deloitte cég.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.