Red Bull Air Race 2015 – Hannes Arch nyert, Besenyei hatodik Budapesten

Az osztrák Hannes Arch győzelmével ért véget vasárnap a Red Bull Air Race műrepülő világbajnoki sorozat budapesti versenye, amelyen Besenyei Péter hatodik lett.

 

    A felfújható kapuk által kijelölt pályát a Dunán, a Lánchíd és a Margit-híd között állították fel, a 14 pilóta az első körben párokba osztva versenyzett, innen a hét továbbjutó mellett a leggyorsabb kieső is bekerült a legjobb nyolc közé, ahonnan a négy pár győztese jutott a négyes döntőbe.

    Besenyei az első fordulóban hibátlan repülést mutatott be, s bár az amerikai Kirby Chambliss is gyors volt, háromtized másodperccel elmaradt a magyar versenyző idejétől, ráadásul az egyik kapun szabálytalanul haladt át, így kettő másodperces büntetést is kapott.

 

Besenyei Péter, a Red Bull Air Race Master Class kategóriájának versenyzője (b) szerelőkkel beszélget a budaörsi repülőtéren kialakított Air Race bázison

Besenyei Péter, a Red Bull Air Race Master Class kategóriájának versenyzője (b) szerelőkkel beszélget a budaörsi repülőtéren kialakított Air Race bázison

 

    A legjobb nyolc között a kanadai Pete McLeod volt Besenyei ellenfele, s először a magyar pilóta ereszkedett le a Lánchíd alá. A repülés ezúttal még jobban sikerült Besenyeinek, az előző körben teljesített idejénél ugyanis csaknem kettő tizedmásodperccel gyorsabb volt. McLeod azonban nemcsak hibátlanul, hanem rendkívül tempósan is repült, s majdnem másfél másodperccel hamarabb szállt át a célvonalat jelképező utolsó kapun, kiejtve ezzel Besenyeit.

    A legjobb négy közé McLeod mellett az osztrák Hannes Arch, a brit Paul Bonhomme, s meglepetésre a szlovák Martin Sonka került be, utóbbi az addig az egész hétvégén nagy fölénnyel leggyorsabb ausztrál Matt Hallt győzte le a nyolc között.

    A négyes döntő Archnak sikerült a legjobban, a második helyen Bonhomme, a harmadikon Sonka végzett.

 

Az osztrák Hannes Arch, a Red Bull Air Race műrepülő világbajnoki sorozat budapesti versenyének győztese (k) az ünnepélyes eredményhirdetésen a budaörsi repülőtéren kialakított Air Race bázison 2015. július 5-én. Balról a második helyezett brit  Paul Bonhomme, jobbról a harmadik cseh Martin Sonka

Az osztrák Hannes Arch, a Red Bull Air Race műrepülő világbajnoki sorozat budapesti versenyének győztese (k) az ünnepélyes eredményhirdetésen a budaörsi repülőtéren kialakított Air Race bázison 2015. július 5-én. Balról a második helyezett brit Paul Bonhomme, jobbról a harmadik cseh Martin Sonka

 

    A szombati első naphoz hasonlóan vasárnap is rengeteg néző követte a Dunapartról a pilóták Parlament előtt rendezett látványos és gyors viadalát. A futam előtt az úgynevezett utánpótlás osztály – a 14 profi közé igyekvő pilóta – versenyére került sor, itt a svéd Daniel Ryfa győzött. A közönséget a viadalok előtt és közben is számos kiegészítő program szórakoztatta.

    A Red Bull Air Race augusztus 16-án az angliai Ascotban folytatódik.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.