A laposférgek fejbelövéses önmegtermékenyítésére derítettek fényt

Mikroszkopikus laposférgek, a vízben élő Macrostomum hystrix egyedei, amennyiben nem találnak társra, tűszerű nemzőszervüket a saját fejükbe fúrják, hogy megtermékenyüljenek – derítették ki svájci és német tudósok.

 

Az érdekes felfedezést a Baseli Egyetem és a Bielefeldi Egyetem tudósai a Proceedings of the Royal Society B legújabb számában ismertetik.

A Macrostomum hystrix egyedei átlátszó testű, alig 1 milliméteres vízi teremtmények. A parányi férgek hermafroditák, azaz egyaránt rendelkeznek női és hím szaporítószervekkel. Normális esetben párzáskor kicserélik a spermiumokat, a partnerek tűszerű szaporítószervükkel kölcsönösen átszúrják egymás testmembránját és bejuttatják a hím ivarsejteket. A továbbiakban a spermiumok a belövellés helyétől a test középpontja felé vándorolnak.

Partner híján sem esnek azonban “kétségbe” a parányi férgek; mint kiderült, a farok tájékán elhelyezkedő szaporítószervükkel képesek saját fejükbe “belőni” a hím ivarsejteket.

A svájci és német kutatók Petri-csészékben tartva vizsgálták a Macrostomum hystrix egyedeinek viselkedését. Egyes férgeket magányra ítéltek, míg másokat kis csoportokban tartottak, majd bizonyos idő eltelte után a kutatók megvizsgálták, hogy mennyi spermium található az apró teremtmények testében.

A vizsgálat jelentős különbségekre világított rá. Azoknak a férgeknek a testében, amelyeket társaikkal együtt tartottak, lényegesen több spermiumot találtak, ezek többsége a farokrészben volt. A Macrostomum hystrix magányos egyedeinél nemcsak kevesebb hímivarsejtet fedeztek fel, hanem a spermiumok jelentős része a fejben volt.
http://phys.org/news/2015-06-solitude-despair-worm-sperm.html

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.